logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows długo się uruchamia (10 min) na ASROCK P4, Celeron D, 2x512MB RAM, 2x80GB ATA

leeonP.H.U 19 Lip 2006 23:01 1230 7
REKLAMA
  • #1 2835225
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich, wydaję mi się że znam się trochę na sprzęcie komputerowym a tu ot taki problem.
    Złożyłem sobie kompa oto podzespoły:
    - Płyta ASROCK pod P4 z SATA i RAID oraz obsługójąca Procki 64 bit
    - Procek Celeron D 2,53 GHz 64 bit, socket 775
    - 2 x 512 MB Ram Kingston pracujące w dual chanel
    - Grafika SAPHIRE ATI RADEON 9600 pro
    - muzyka i sieć na płycie
    - 2 dyski 80 GB Baracudy ATA
    Oto problem:
    Niby wszystko jest ok ale przy starcie system odpala się dobre 10 min, spowolniony jest dostęp do dysków, zainstalowałem kilka gier min. DOOM3 i tu akurat wszystko jest dobrze.
    Najbardziej denewuje mnie to ok. 10 minutowe czekanie przy starcie.
    Napiszę jeszcze że przeinstalowywałem Winde już z 5 razy z SP1 i SP2 i to nic nie pomagało, próbowałem też instalować system na innych dyskach i też bez efektu, przywracałem ustawienia fabryczne w Bios-ie.
    Proszę o pomoc, a może te płyty tak mają.
  • REKLAMA
  • #2 2835251
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy Kolega instalowal stery od plyty?

Czy Kolega ma w swoim kompie zasilacz?
  • REKLAMA
  • #3 2835257
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

przy starcie system odpala się dobre 10 min, spowolniony jest dostęp do dysków,

Może kolega to dokładniej opisać?
    Co znaczy że sysytem odpala się 10 minut (co się dzieje w tym przedziale czasowym)
    Co znaczy że spowolniony jest dostęp do dysków?

Może BIOS szuka czegoś (dyski SATA, ustawione bootowanie z karty sieciowej itp) bardzo długo i stąd ten przestój (jeśli dobrze zrozumiałem to co kolega wyżej napisał)
  • REKLAMA
  • #4 2835271
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Komp startuje się niby normalnie, ale ekran z windows XP i letającym paskie to ok 5 min a potem kolejne pięć to czekanie na to aby coś zrobić bo wszystko odpala się jakby w zwolnionym tępie.
    Instalowałem stery do płyty i nie mam ustawionych dysków SATA.

Dodano po 1 [minuty]:
    Zasilacz mam nowy 350W, może bea rewelacji i co prawda nie podmieniałem go jescze. A może być on problemem?
  • #5 2835307
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Zasilacz mam nowy 350W

To tak jakby napisać: mam nowy monitor 19 cali.

Zasilacze cechuje zarówno moc, jak również (o wiele bardziej) firma która dany zasilacz produkuje.
    Może być problemem jeśli jest kiepskiej firmy a co za tym idzie i kiepskiej jakości.
  • #6 2835314
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    I jezeli taki zasilacz za 70PLN wsadza sie do takiej konfiguracji.

Pozdro
  • #7 2835422
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    A nie ma kolega jakichś szkodników przypadkiem? Proszę przeskanować system.
    Czy problem występuje też na "gołym" Windowsie (przed instalacją sterowników)?
    Co na temat mówi program BootVis? Co według niego zajmuje najwięcej czasu podczas uruchamiania?
  • REKLAMA
  • #8 2903404
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Zasilacz tracer 400W, wirusów nie było bo nowy system.
    Ale jest rozwiązanie zamieniłem dyski z master na slave i postawiłem system na drógim teraz wszystko lata jak powinno. Dzięki za pomoc.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył bardzo długiego czasu uruchamiania systemu Windows XP (około 10 minut) na komputerze z płytą ASROCK pod Pentium 4, procesorem Celeron D 2,53 GHz 64-bit, 2x512 MB RAM Kingston w trybie dual channel, kartą graficzną Sapphire ATI Radeon 9600 Pro oraz dwoma dyskami 80 GB Seagate Barracuda ATA. Pomimo wielokrotnej reinstalacji systemu z różnymi wersjami SP1 i SP2 oraz resetu BIOS-u, problem nie ustępował. Dyski SATA nie były używane, a sterowniki płyty głównej zostały zainstalowane. Zasilacz początkowo był nowy o mocy 350W, jednak jego jakość mogła budzić wątpliwości. Po dalszej diagnostyce i testach okazało się, że zamiana dysków z master na slave oraz instalacja systemu na drugim dysku rozwiązała problem, a system zaczął działać prawidłowo i szybko. Wskazuje to na możliwe problemy z konfiguracją dysków ATA lub ich ustawieniami master/slave, które wpływały na wydajność startu systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA