logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz klasy D z TL081 i NE555 jako PWM ma szansę poprawnie działać?

Pth 21 Lip 2006 13:55 2823 7
REKLAMA
  • #1 2839485
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Zaprojektowałem dośc ciekawy moim zdaniem układ wzmacniacza klasy D.

W stopniu wejściowym znajdują się dwa wzmacniacze na TL081. Te z kolei sterują wejsciami CTL układów NE555 które dostosowują wypełnienie do czestotliwości wejściowej. Czestotliwośc układów 555 powinna byc ustawiona na kilka razy wiekszą niż najwyższa słyszalna przez człowieka czestotliwość czyli gdzieś około 100Khz . Układy scalone 555 sterują tranzystorami. Tranzystory działąją tu tylko w roli kluczy które są albo w pełni zamknięte albo w pełni otwarte.
    w stopniu wyjściowym poza tranzystorami jest jeszcze prosty filrt LC który wytwarza właściwy przebieg wyjściowy.

Wartościami kondensatorów i rezystorów sie nie martwcie bo wstawiałem je tylko tak na oko, narazie chodzi o idee wzmacniacza.

I tu moje pytanie : Czy taki ukłąd w ogóle zadziała? Czy idea jest dobra?
    Załączniki:
    • Czy wzmacniacz klasy D z TL081 i NE555 jako PWM ma szansę poprawnie działać? amp_D_2.gif (16.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2839854
    Pth
    Poziom 26  
    No i bedzie ok czy nie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2840369
    Pth
    Poziom 26  
    No ok ale czy mój ukłąd bedzie działać?
  • #6 2840651
    Pth
    Poziom 26  
    Ale prosze was wreszcie! powiedzcie mi czy mój ukłąd jest prawidłowy?
  • #7 2840767
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Układ ma szanse działać tylko na początek radżę wykorzystać tylko jeden 555 i jeden opamp i całkowicie przeprojektować stopień wyjściowy na tranzystorach.
    Trzeba odpowiednio dobrać wzmocnienie wzmacniacza na TL081 (opamp) i zapewnić mu odpowiednią polaryzacje bo układ ten jest zasilany napięciem pojedynczym.
    A jak wiadomo wzmacniacze TL0XX nie lubią pracować z napięciami na wejściu bliskim potencjału masy.
    Zresztą co tu dużo pisać, najlepiej to przeprowadzić praktyczne doświadczenie, i oscyloskopem badać zachowanie układu.
  • REKLAMA
  • #8 2841642
    Pth
    Poziom 26  
    Żebym to ja miał jeszcze oscyloskop :D
    zamiast Tl081 postanowiłem użyć wzmacniacza małej mocy : TDA2822 tez ma op-ampy.
    Musze użyć dwóch 555 i dwóch op-amów ponieważ jak widzisz jest to wzmacniacz mono. jeden 555 i jeden op-amp przacuja na górnej połówce dzwieku a druga para na dolnej i razem to oczywiście daje pełny dzwięk.

A co jest złego w stopniu wyjściowym? Nie wystarcza te dwa tranzystory kluczujące?

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono projekt wzmacniacza klasy D wykorzystującego układy TL081 jako wzmacniacze operacyjne oraz NE555 do generowania sygnału PWM o częstotliwości około 100 kHz. Układy NE555 sterują tranzystorami pracującymi jako klucze, a na wyjściu zastosowano filtr LC do wygładzenia sygnału. Dyskusja dotyczyła zasadności i poprawności takiego rozwiązania. Zasugerowano, że układ ma szansę działać, jednak zaleca się uproszczenie konstrukcji poprzez użycie jednego NE555 i jednego wzmacniacza operacyjnego na początek oraz przeprojektowanie stopnia wyjściowego tranzystorów. Podkreślono konieczność odpowiedniego doboru wzmocnienia i polaryzacji wzmacniacza TL081, zwłaszcza przy zasilaniu pojedynczym, gdyż TL081 nie lubi napięć wejściowych bliskich masy. Wskazano na potrzebę praktycznych testów z oscyloskopem. Autor planuje użyć wzmacniacza TDA2822 zamiast TL081 oraz dwóch NE555 i dwóch wzmacniaczy operacyjnych, aby obsłużyć pełny sygnał mono (górna i dolna połówka). Pojawiły się pytania o adekwatność stopnia wyjściowego z dwoma tranzystorami kluczującymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA