logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TSH 113 strojenie i problem z częstotliwościami

Zibi187 22 Lip 2006 20:46 5832 10
REKLAMA
  • #1 2842817
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Właśnie przestrajam tuner TSH 113. Zgodnie ze wskazówkami znalezionymi na elektrodzie usunąłem kondensatory C 102, C 107, C 108 i C 120. Kondensator C 123 6,8pF zamieniłem na 3,3pF. Dalej strojąc zgodnie z instrukcją łapię stację RFM FM. Problem polega na tym, że nie mogę się wstroić niżej niż Radio Zet. Jak się wstroję np: 88,9 MHz to znowu nie łapię RMF FM, który odbieram na częstotliwości 106,7 MHz. Co muszę zrobić, żeby zejść niżej nie tracąc góry? Skrócić cewkę o jeden zwój. Jak tak, to którą? Jak przestrajałem Radmora 5102 to należało skrócić cewki. W tym tunerze nie ma o tym mowy. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2843811
    Zibi187
    Poziom 24  
    Przepraszam kolegów, ale jestem po zabiegu i trochę jeszcze rozkojarzony. Po dokładnym sprawdzeniu zauważyłem, że nie usunąłem kondensatora C 120. Może to być przyczyną. Zaraz zejdę do warsztatu usunę kondensator i spróbuję przestroić od nowa.
    W załączeniu schemat głowicy.
    Załączniki:
    • Dok2.doc (436 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2849558
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    no wszedzie podają że powinno wynoscić od 3 do 25 a nie 30 a nie 30 bo układ ul1550 czasami daje mniej niż 30v i wtedy za żadne skarby nie uzyskasz 30v ale to szczegół nie istotny w tym przypadku
    w tym przypadku trzeba obniżyć poniżej 3v bo nie da sie w tej głowicy uzyskać żądanego zakresu strojenia głowicy co może wynikać z prowadzenia masy w tej głowicy i tak w tej głowicy kondensator który trzeba usunąć ma 4,7pf a w większości głowic ma około 20p i aby uzyskać daną szerokosc pasma trzeba zestroić głowicę tak aby uzyskać częstotkiwaść 108mhz przy napięciu 25v a dół jak najniżej cos idzie uzyskać 91,5mhz przy 3v i normalnie niżej sie nie da i aby uzyskać 87,5mhz trzeba obniżyć napięcie warikapowe do około 1,5v wtedy uzyskasz daną szerokośc pasma taki to juz urok tego typu dłowicy i on występuje w każdym tunerze gdzie jest zastosowana głowica GFE101
    do obniżenia napiecia są chyba 2 perki 1 obniża napiecie od potencjometru strojenia a 2 od potencjometrów programatora i są to w obu przypadkach perki z danego potencjometru do masy niestety nie mam schematu tego tunera pod ręką i nie moge powiedzieć który to dokładnie
  • #7 2849692
    Zibi187
    Poziom 24  
    A nie to ok. Myślałem, że pisząc mi o peerkach będę musiał zastosować dodatkowe. Tak na płytce zasilacza są dwa pr. R 710 reguluje dół a R 709 górę. Właśnie dól obniżyłem do 3V bo było 4,7V i zakres był jeszcze mniejszy. Skoro podpowiadasz, że trzeba jeszcze obniżyć to tak zrobię.
    Obawiałem się tylko, że przy tak niskim napięciu głowica w dolnym zakresie przestanie stroić. No ale nie jestem radiowcem. Możesz mi jeszcze podpowiedziec odnośnie rdzeni z nowszego ferrytu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 2866514
    Zibi187
    Poziom 24  
    Zszedłem trochę niżej. Będę musiał jednak zastosować antenę. Najbardziej silny sygnał mam w środkowej części pasma i na stacjach emitowanych ze Szczecina tj. ok. 90 MHz. Chociaż RFM-Fm 106.7 MHz. nadaje również z przekaźnika Szczecińskiego to jego sygnał mam słaby.
  • #10 2866531
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    no żaden tuner nie gra bez anteny
    a na odbiur decydujący wpływ ma dobre i prawidłowe zestrojenie głowicy i trymerami strojimy na górze zakresu czyli na okolicach 107mhz na max sygnału a cewkami na dole zakresu czyli 88mhz też na max sygnału i czynnośc strojenia góra dół powtarzamy tak długo aż nie da się uzyskać żadnej poprawy i jeżeli nie da się na górze i na dole uzysać leprzego sygnału to można uznać że mamy dobrze zestrojoną głowicę

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy strojenia tunera TSH 113 i problemów z uzyskaniem pełnego zakresu częstotliwości FM, zwłaszcza zejścia poniżej 88 MHz bez utraty odbioru górnych częstotliwości, takich jak 106,7 MHz (RMF FM). Usunięcie kondensatora C120 (4,7 pF) poszerzyło zakres strojenia, choć nie do oczekiwanego minimum. W tunerach TSH obniżenie napięcia warikapowego poniżej standardowych 3 V, nawet do około 1,5 V, jest konieczne, aby uzyskać dolny zakres 87,5 MHz. Regulacja napięcia odbywa się za pomocą potencjometrów (R709 i R710) na płytce zasilacza, które kontrolują dolny i górny zakres strojenia. Głowica GFE101 wymaga precyzyjnego strojenia trymerami i cewkami – górę stroi się na około 107-108 MHz, a dół na 88-91,5 MHz, powtarzając regulacje aż do uzyskania maksymalnego sygnału. Próby skracania cewek nie są zalecane w tym modelu, w przeciwieństwie do innych tunerów (np. Radmor 5102). Niskie napięcie warikapowe nie powoduje problemów ze stabilnością pracy głowicy, która działa poprawnie nawet przy 0,8 V. Odbiór sygnału wymaga również zastosowania anteny, a prawidłowe zestrojenie głowicy jest kluczowe dla optymalnej czułości i zakresu częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA