logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór stacji UKF z nadajnika z polaryzacji poziomej

Teutel 23 Lip 2006 13:26 1938 8
REKLAMA
  • #1 2844069
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jeśli chcę odbierać stacje UKF z nadajnika który nadaje wyłącznie z polaryzacji poziomej, to czy najlepsze ustawienie anteny byłoby idealnie poziome?
  • REKLAMA
  • #2 2844452
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam!
    Tak,antene należy umocować poziomo i skierować na nadajnik.Jeśli nadajniki są w różnych kierunkach można spróbować zastosować dipol zwinięty w okrąg(widziałem takie w sprzedaży).
    pozdr.Jurek
  • #3 2844875
    Teutel
    Poziom 17  
    Nie rozumiem co to znaczy "poziomo i skierować na nadajnik" czy chodzi o to żeby koniec anteny był zwrócony do nadajnika?
  • REKLAMA
  • #4 2844927
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    To znaczy że antena gdy jest poziomo ma własciwości kierunkowe i musisz nakierować tę antenę na twój nadajnik. reszty postów nie czytałem wiec nie wypowiadam się

Pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2849670
    Teutel
    Poziom 17  
    samochodową oraz drutową antene do radia UKF
  • #7 2850308
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    W samochodzie to duzego znaczenia raczej nie bedzie mialo, poniewaz nawet gdy ustawisz antene dokladnie w poziomie, to bedzie miala duza kierunkowosc, i podczas jazdy bedzie zanikac gdy bedzie ustawiona nie tym kierunkiem co trzeba, a ta drutowa antena do radia ukf to co to? bo jak zwykly uciety od tak kawalek druta to ja tego antena nie nazwe.
    Co do anteny do domu, polecam dipol prosty
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a0200.php?sid=85bc0bc07405623
    a nie jakies powykrecane cuda. Mozna ja ustawic w pionie i poziomie.
    To nawet za szafa daje dobre efekty, a przy uzywaniu na dachu nieraz trzeba stosowac tlumiki.

Pozdrawiam! Jutro wyjezdzam wiec juz nie dopowiem nic w temacie.
  • #8 2851084
    Teutel
    Poziom 17  
    to antena drutowa starego typu, kawałek tektury 15x20 cm i nawinięty na nią drut z odstępami ok. 1 cm
  • #9 2855826
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Taki zwinięty kawałek drutu to nie antena ale kawałek drutu- tylko i wyłącznie. Prawdziwa antena jest dopasowana do pasma w którym ma pracować i ma dopasowaną impedancję do wejścia odbiornika to jest minimum które antena musi spełnić. Teoria anten jest bardzo obszerna , ale są popularne wydawnictwa opisujące praktyczne wykonania anten na poszczególne pasma przy określonych innych warunkach które dodatkowo antena ma spełniać. Proponuję poczytać bo to zbyt obszerny temat na krótkie odpowiedzi, zwłaszcza że w postach jest zbyt mało danych do konkretnej odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Antenę do odbioru stacji UKF z nadajnika nadającego w polaryzacji poziomej należy ustawić tak, aby element aktywny anteny (zwykle dipol) był ułożony poziomo i skierowany bezpośrednio na nadajnik, co zapewnia optymalną kierunkowość i dopasowanie polaryzacji. W przypadku anten samochodowych ustawienie poziome ma mniejsze znaczenie ze względu na ruch pojazdu i zmienny kierunek sygnału, co powoduje zaniki odbioru. Antena drutowa starego typu, będąca kawałkiem drutu nawiniętym na tekturę, nie spełnia wymagań prawdziwej anteny, która powinna być dopasowana do pasma UKF i impedancji odbiornika. Zalecane są proste dipole dostosowane do pasma UKF, które można ustawić zarówno poziomo, jak i pionowo, zapewniając lepszą jakość odbioru. Temat anten i ich dopasowania jest szeroki i wymaga szczegółowej analizy parametrów anteny i warunków pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA