logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop FLUKE PM3382A - widoczna plamka powracająca przy 1 Hz

sp9ufi 26 Lip 2006 01:46 1976 3
REKLAMA
  • #1 2851798
    sp9ufi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam! Od niedługiego czasu badam oscyloskop analogowo-cyfrowy FLUKE PM3382A. Obserwując na tym sprzęcie wolne przebiegi (ok. 1 Hz) zauważyłem, że wyraźnie widoczna jest powracająca plamka postawy czasu. Mówiąc bardziej obrazowo: przebieg startuje przy lewej krawędzi lampy oscyloskopowej, przechodzi przez całą szerokość ekranu aż do krawędzi prawej a następnie widzę plamkę powracającą szybko ponownie do lewej krawędzi ekranu. Oczywiście przestudiowałem manual i nie znalazłem niczego co powinno się nazywać: WYGASZANIE POWRACAJĄCEJ PLAMKI. Przy obserwacjach przebiegów o większej częstotliwości opisane wyżej zjawisko jest mniej dokuczliwe.
    Czy tak właśnie pracują oscyloskopy Fluke? A może mam zepsuty oscyloskop?
  • REKLAMA
  • #2 2867429
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    no raczej powinno być, jak w starych polskich i radzieckichoscylach jest to w tym tymbardziej
  • REKLAMA
  • #3 2870967
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Nie miałem tego modelu w ręku ale bez względu na wszystko tak nie powinno być.

Powodów może być sporo - od napięć w zasilaczu przez "podkręcenie lampy" a na wspomnianym układzie wygaszania skończywszy.
  • #4 3797870
    bylok
    Poziom 1  
    Prawdopodobnie była zmieniona lampa i nie ustawiono jej parametrów
    dla tego nie wygasza się do końca ,da się to zrobić w MANUAL CALBRATION
    pozycja "dark" ale potrzebujesz hasła.
    Oprócz tego nie da się zapisać tych ustawień jeśli pamięć oscyloskopu jest pełna i trzeba ustawiać po każdym włączeniu oscyloskopu.

Pozdrawiam Zbyszek.
REKLAMA