logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Amica - szron, brak skraplania, możliwy niesprawny termostat?

koles87 28 Lip 2006 15:40 4438 11
REKLAMA
  • #1 2859097
    koles87
    Poziom 11  
    Co moze byc przyczyna osadzajacego sie szronu ,ktory poprostu sie nie skrapla?

Dodano po 39 [minuty]:

dodam jeszcze ze chyba sie nie wylacza.
    1Czy moze niesprawny termostat?
    2Czy jest mozliwosc naprawy?Czy lepiej nowa<ta ma 5 lat>
  • REKLAMA
  • #2 2859654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2859746
    koles87
    Poziom 11  
    Czy jest mozliwosc naprawy i czy to sie oplaca?
  • REKLAMA
  • #4 2859830
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    wezwij chłodziarza niech obejrzy
  • #5 2862870
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Możliwość naprawy przez montaż płyty chłodniczej, ale to drogie.
  • REKLAMA
  • #7 2871101
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Sprawdź uszczelkę przy drzwiach.
  • REKLAMA
  • #8 2874781
    meb
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Amika to pewnie nieszczelność to kłopot bo naprawa jest często bardzo trudna.
  • #9 2893302
    koles87
    Poziom 11  
    Jest to Amica AK210.Pracuje bez wylaczania ,czasem pokretlem ja wylacze na 15min.szron splynie i dalej pracuje.Nie mam pieniedzy na nowa,jesli naprawa sie nie oplaca i nie gwarantuje dalszej dlugiej zywotnosci.
  • #10 2893347
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Nie wiem z której serii masz lodówkę, ale część z nich ma na tylnej ściance otwór odprowadzający nadmiar wody wraz z uchwytem przeczyszczającym ten zlew. Spróbuj go wyczyścić i pozbyć się wody. Nie wiem czy wcześniej miałeś wodę lód na podłodze, lub ściankach. Jeżeli tak to też powinno działać właściwie od szronienie. Chociaż nie znam tego modelu, nie wiem czy to model, który sam eliminuje szron...
  • #11 2914733
    koles87
    Poziom 11  
    No i chyba po mojej lodowce ,pekla scianka u dolu za pojemnikami do warzyw i zbiera sie lod.Chyba musze kupic nowa,tylko prosze o porade jakiej marki nabyc zeby pochodzila troche dluzej?
  • #12 2916010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem z lodówką Amica AK210 polega na osadzającym się szronie, który nie skrapla się, oraz na ciągłej pracy urządzenia bez wyłączania. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie układu chłodniczego, np. nieszczelność lub dziura, co powoduje niewłaściwe chłodzenie i brak wyłączania termostatu, który normalnie inicjuje odszranianie. Wskazano również na potencjalne uszkodzenie termostatu lub czujnika w termostacie elektronicznym. Zalecane jest sprawdzenie uszczelki drzwi oraz oczyszczenie otworu odprowadzającego wodę na tylnej ściance lodówki, jeśli występuje. Naprawa może polegać na wymianie płyty chłodniczej, jednak jest kosztowna i nie zawsze opłacalna. W przypadku pęknięcia ścianki wewnętrznej i gromadzenia się lodu, rozważana jest wymiana urządzenia. Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących trwałych marek lodówek na wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA