logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wymienić silnik w dysku Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB?

DoDe 29 Lip 2006 16:05 4701 7
REKLAMA
  • #1 2861727
    DoDe
    Poziom 11  
    Witam...
    Zwracam sie do was z dosc powaznym pytaniem...
    Otoz mam dysk maxtor (diamondmax plus 9 80 GB ata/133) podpiety do inego komputera poprzez USB.
    Niestety zachaczylem kabel usb noga i dysk w trakcie pracy padlu mi na ziemi...
    Zaras go wylaczylem. Po ponownym podlaczeniu to nie rusza ale slychac cos ze robi i po paru sekundach zaczyna wydawac dziwny dzwiek tak jak by mial maly glosniczek podlaczony...
    Dalem go do analizy specjalistycznej firmy i okazalo sie ze niby silnik jest uszkodzony. Tak samo i mi sie wydawalo ze jest.
    Wiec moje pytanie jest nastepujace: jezeli silnik padlu i bardzo mi zalezy nad danymi, czy jest mozliwe w warunkach domowych wymienic ten silnik na ten sam z innego dysku twardego? Jezeli da sie to zrobic to czy dane moje sie straca? jezeli mozna cos takiego zrobic to poprosil bym was o potpowiedzenie mi krok po krok jak postepowac.
    Dziekuje za uwage...

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 2861784
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Wydaje mi się, że wymiana silnika w domowych warunkach jest raczej niewykonalna zwłaszcza, że masz tam ważne dane. Nie jestem pewien jak to jest w maxtorze ( mimo, że mam identyczny ale wybacz nie rozkręce żeby zobaczyć :) ) ale rozebrałem kilka samsungów i seagate i zawsze zeby wyjąć silnik musiałem otworzyć dysk i odkręcić talerze.

Lepiej oddaj go do firmy która się takimi rzeczami zajmuje jeśli zalezy ci na danych, bo dysk to i tak musisz kupić nowy.
  • REKLAMA
  • #3 2862781
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Nie jest to proste domu niewykonalne wrecz
    powody sa dwa
    -standardowy czyli zapewnienie odpowiedniej czystosci co juz w domu jest trudne
    - problem drugi to precyzyjne zamontowanie talerzy.
    W nowym dysku talerze sa zakladane "jak badz" nastepnie sciezki sa nanoszone podczas low level format ty zakladajac talerze bedziesz musial je zlozyc tak by cylindry sie idealnie pokrywaly a to jest precyzja w rzedzie wielkosci szerokosci sciezki.
    Firmy odzyskujace dane maja opracowane pewnie do tego rozne technologie ustawiania talerzy bo jakos, nie wyobrazam sobie kolesia w labie ktory przez tydzien siedzi nad dyskiem i klupie po talerzach liczac ze sie zgraja. Oprzekreceniu talerzy wzgledem siebie nawet nie mowie.
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie ( ?, ! )
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie oraz inne znaki!
    Popraw post !

Dziękujemy!
    (TONI_2003)

30 Lip 2006 08:20
  • REKLAMA
  • #4 2862806
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Nie wierzę że od upadku mógł paść silnik, to ostatnia rzecz jaka się w dysku może uszkodzić... cóż to była za "specjalistyczna firma"?
    W spadającym, działającym dysku, zazwyczaj głowice uderzają w talerz i jest zarówno po głowicach jak i po talerzach (i danych na nich). Odzyskanie (niekompletnych) danych z takiego dysku to wydatek min. 1500zł.
    Jeśli w momencie startu kontroler nie może odzczytać danych konfiguracyjnych, po kilku próbach (charakterystyczne "cykanie") wyłącza dysk.
  • REKLAMA
  • #5 2862973
    DoDe
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Nie wierzę że od upadku mógł paść silnik, to ostatnia rzecz jaka się w dysku może uszkodzić... cóż to była za "specjalistyczna firma"?
    W spadającym, działającym dysku, zazwyczaj głowice uderzają w talerz i jest zarówno po głowicach jak i po talerzach (i danych na nich). Odzyskanie (niekompletnych) danych z takiego dysku to wydatek min. 1500zł.
    Jeśli w momencie startu kontroler nie może odzczytać danych konfiguracyjnych, po kilku próbach (charakterystyczne "cykanie") wyłącza dysk.

firma sie nazywa HDLab...
    Dysk proboje cos robic ale dzwiek jest bardzo dziwny... i przez to sie obawiam ze sie moze bardziej uszkodzic i dlatego nie proboje nic wiecej...
    Firma zazyczyla se 3200 zl... jak dla mnie to ogramna kwota ale rownierz zalezy mi na tych dancyh bo sa bardzo wazne dla mnie...
    Firma mowila ze napewno talerze sa ok i glowica rownierz...
    Cos mysle... moze jakos elektronika sie uszkodzila ?
    Co mi radzicie ?

ps: Dzieki za wasze szybkie odpowiedzi...

Ponownie proszę o poprawienie błędów w postach zanim kolega kolejny post umieści na Forum. Trzeciej prośby nie będzie.
    [jankolo]
  • #6 2863562
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Czy talerze się kręcą czy "drżą" po włączeniu zasilania?
  • #7 2953023
    DoDe
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Czy tależe się kręcą czy "drżą" po włączeniu zasilania?

taleze sie nie kreca... tylko slychac jakis dzwiek dziwny ale to nie dzwiek od krecenia sie talezy.
  • #8 2953246
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Dotrzymuję danej koledze obietnicy i przyznaję ostrzeżenie za lekceważenie próśb o poprawienie błędów w postach. Ostrzeżenie to nie zwalnia kolegi od obowiązku poprawienia błędów pod rygorem kolejnych restrykcji regulaminowych.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB uległ uszkodzeniu po upadku podczas pracy, objawiając się nietypowym dźwiękiem i brakiem obrotu talerzy. Specjalistyczna firma HDLab stwierdziła uszkodzenie silnika, ale talerze i głowice są nienaruszone. Koszt profesjonalnej naprawy i odzysku danych wynosi około 3200 zł. Wymiana silnika w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwa ze względu na konieczność zachowania sterylności oraz precyzyjne ustawienie talerzy, które wymaga specjalistycznego sprzętu i technologii. Próba samodzielnej wymiany grozi dalszym uszkodzeniem i utratą danych. Zaleca się oddanie dysku do profesjonalnej firmy zajmującej się odzyskiem danych, gdyż dysk po uszkodzeniu mechanicznym wymaga specjalistycznej obsługi, a samodzielne naprawy są ryzykowne i skomplikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA