logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać kopię zapasową DVD na płytę 4,7GB? Wybór programu do ripowania

arti83 31 Lip 2006 22:56 2737 16
REKLAMA
  • #1 2868373
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    kupilem zisaj nagrwarke dvd i mam w domu pare plyt z filmami w markecie,chce zrobic sobie kopie zapasową i nagrac te filmy na plyty 4,7gb.Prosze o pomoc w wybraniu odpowiedńiego programu do tz zripowania plyty orginalnej na kopie zapasową.
  • REKLAMA
  • #2 2868730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2868755
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ja dorzucę jeszcze od siebie że należy dodatkowo użyć programu AnyDVD. Służy on do zdjęcia zabezpieczeń oryginalnej płyty DVD. Czyli AnyDVD + CloneDVD i powinno być po problemie.
  • #4 2868762
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Całkie niezły (pomimo, że darmowy) jest DVD Shrink. Można w nim usunąć zbędne wersje językowe, reklamy itp. Oczywiście pełną kopię 1:1 także.
  • REKLAMA
  • #5 2868777
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    do zabezpieczen mam DVD Decrypter
  • #6 2868868
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja również polecam DVD Shrink. Program jest bezpłatny, intuicyjny w obsłudze, szybko działa i bez problemu radzi sobie z zabezpieczeniami.
    Można nim wykonać kopię 1:1 albo powycinać zbędne ścieżki audio (zostawiając menu), tudzież skopiować sam film.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2869065
    keendr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Dvd Shrink wystarczy zmniejszy Ci film z lekka strata jakości ale upakuje do płyty 4,7 Gb przy okazji pozbyjesz się języków, które Tobie się nie przydadzą. Pozatym program łatwy w obsłudze.
  • #8 2870590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2871663
    elek77
    Poziom 24  
    Potrzebny lub nie. Wszystko zależy o którym programie (nie wersji) mówimy. Jeżeli program jest firmy Slysoft to potrzebny, jeśli firmy X Studios to nie. Ja mimo wszystko wolę ten pierwszy.
  • REKLAMA
  • #10 2961508
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Mam problem ze zgraniem DVD Video z własnego wesela. Kamerzysta zrobił mi 2 kopie filmu na DVD i jeszcze je zabezpieczył a ja potrzebuje więcej niz te 2 kopie. Jak pozbyć się zabezpieczenia i skopieować w całosci tą płyte?

Pozdrawiam
  • #11 2963647
    elek77
    Poziom 24  
    Nie ma takiej możliwości żeby się nie dało skopiować płyty DVD. Gdyby tak było, to wydawcy oryginalnych płyt DVD odczuliby ulgę, a tak nie jest :). Jeśli gościu nagrywał swój materiał na stacjonarnej nagrywarce, to niektóre (lub wszystkie) pliki VTS (te .mpeg) mogą być zdublowane. Nie wiem czy wszystkie nagrywarki tak robią. Program do kopiowania sprawdza opis w plikach BUP i nie zgadza mu się to z ilością plików mpeg. Ja tak miałem, jeśli wszedłem w folder VIDEO_TS i zaznaczyłem wszystkie pliki, to okazało się że płytka zawiera prawie 8 GB (zwykła 4,7GB :) ). Oczywiście te pliki to muszą być jakieś "ghosty" ale swoje robią. Sprawdź może ty tak masz. Zresztą każdy może wymyśleć coś nietypowego i korzystając z utartej ścieżki przy kopiowaniu mamy niespodziankę.
  • #12 2963669
    c4
    Poziom 16  
    No dobra ale mi chodzi o to jak to przegrać ! Skorzystałem z rady zeby uzyc AnyDVD i CloneDVD i chyba poszło choć całego filmu nie ogladałem i nie wiem czy się gdzieś ciąc nie bedzie
  • #13 2967857
    elek77
    Poziom 24  
    Jeśli AnyDVD i CloneDVD (oba od SlySoft) dały radę skopiować film, to na twardzielu masz kopię która na 100% będzie działać. To z jaką prędkością potem to nagrasz na płytę oraz jakość nośnika warunkować będzie poprawne odtwarzanie.
  • #14 2972260
    c4
    Poziom 16  
    elek77 napisał:
    To z jaką prędkością potem to nagrasz na płytę oraz jakość nośnika warunkować będzie poprawne odtwarzanie.

Tzn ??
  • #15 2973735
    elek77
    Poziom 24  
    To proste, kiepski nośnik może powodować błędy oczytu, jeśli nie zaraz po nagraniu to po jakimś czasie. Komputer sobie jakoś radzi z taką płytą, gorzej jest ze stacjonarnymi odtwarzaczami DVD. Ja obecnie używam tylko Verbatim (DVD+R) i mimo że są to płytki x16, to jeśli chodzi o materiał filmowy nagrywam je maksymalnie x6. Nagrywanie filmów x16 może po jakimś czasie odbić się czkawką :).
  • #16 2975074
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Z najtańszych płyt poleciłbym również Platinum.Kosztują ok 1,20zł/szt.A wydałem już setki filmów na tych płytach i żaden klient nie składał reklamacji jeśli chodzi o przycinanie.Myślę że nośnik jest mimo ceny dobry,bo w końcu wastwa nośna jest produkcji Ricoha.
  • #17 2978307
    Dodo
    Poziom 11  
    Posłuchaj przyjacielu, zamiast używać kilku programów do kopiowania filmów, użyj jednego a dobrego jakim jest "DVDFabPlatinum Gold Mode" Super łatwy w obsłudze, zdejmuje kody z filmów przerabia na ISO i nagrywa. I to wszystko robi sam. W trakcie przerabiania na ISO, co oznajmi napisem co robi włóż czystą płytę do napędu a sam ją wykryje i nagra to co przerobił. Używam go od miesięcy i jest super. Do przerabiania filmów z innych formatów na DVD używaj tylko i wyłącznie ( z doświadczenia) programu WinAviVideo Conwerter, jest super i w trakcie przerabiania można podglądać w czasie rzeczywistym to co przerabia. Co ważne ten program nie przerabia filmu na tzw pseudo DVD a faktyczne, dxwięk w formacie DTS 5-cio kanałowy. Wrażenia super. Oba programy są po polsku, więc poprowadzą Cię bez problemu. Co do płyt używaj tylko markowych, np TDK, sa w porównywalnej cenie a są super jak głosi na nich napis są i do Data i do Video. Nie zdarzyło się aby jakaś zastrajkowała i to w kinie domowym które nie bardzo nieraz chce czytać nagrywane płyty. Używam plusów.
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do nagrania kopii zapasowej DVD na płytę 4,7 GB polecane są programy CloneDVD oraz DVD Shrink. CloneDVD umożliwia zgranie całego materiału lub podział na dwie płyty, zapis jako obraz ISO lub dane, a nagrywanie można wykonać samym CloneDVD lub programem Nero. DVD Shrink jest darmowy, pozwala na usunięcie niepotrzebnych ścieżek audio, reklam i wersji językowych, a także wykonanie kopii 1:1 z lekką kompresją. Do usuwania zabezpieczeń DRM rekomendowany jest program AnyDVD (producent SlySoft) lub DVD Decrypter. Niektóre opinie wskazują, że CloneDVD w nowszych wersjach radzi sobie bez dodatkowego AnyDVD, jednak zależy to od wersji oprogramowania. Przy kopiowaniu filmów z zabezpieczeniami ważne jest użycie dobrych nośników, np. Verbatim lub TDK, oraz nagrywanie z niższą prędkością (np. x6 zamiast x16) dla stabilności odtwarzania. Alternatywnie polecany jest program DVDFab Platinum Gold Mode, który automatycznie zdejmuje zabezpieczenia, tworzy obraz ISO i nagrywa płytę, a do konwersji innych formatów na DVD rekomendowany jest WinAvi Video Converter. Przy kopiowaniu własnych nagrań z wesela mogą wystąpić problemy z podwójnymi plikami VTS, co wymaga ręcznego zaznaczenia właściwych plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA