logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron EZ710Bh - jak podłączyć kabel RGB po złamaniu?

horacjuszz 01 Sie 2006 14:54 4773 11
REKLAMA
  • #1 2869980
    horacjuszz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam jestem posaidaczem monitora lg ez710Bh flatron xłamałem kabel rgb przy wtyczce i musze go wymieniac z tym jest problem bo w serwisach lg każą czekac chce sprawdzic kabel ale nie mam schematu do ytego kabla potrzebuje wiedziec kolorki kabelków gdyż w płyte w monitorze idą juz tylko porty a ja nie wiem co jest co prosze o pomoc

Proszę poprawić błędy i przeredagować ten post zgodnie z regułami języka polskiego: składnia, interpunkcja, duże litery, itp. To wszysko proszę zrobić PRZED napisaniem kolejnego postu na Forum.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #3 2870425
    horacjuszz
    Poziom 11  
    monitor podłączony do komputera wydaje sie by wporrządku gdy załączam komputer monitor jak by chciał sie załączyc słychac tylko iż kineskop specyficznie dostaje napięcie lampka z zóltej zapala sie na zieloną po czym ponowne wraca na żółtą a monitor sie nie zalącza
  • #4 2870468
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź monitor na innym komputerze.Masz chyba problem ze swoim komputerem.
  • REKLAMA
  • #5 2870490
    horacjuszz
    Poziom 11  
    monitor od kolegi śmiga pod moim kompem także odpada awaria ze strony PC kabel łatwo wyjąc w płycie na monitorze są dwie wtyczki i masa niestety kolory nie pasują do tego schematu nie są także opisane na płycie w żaden sposób poproastu nie wiem co jest co bo bym przemierzył

Pisownia!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #6 2870733
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Kabel jest dość charakterystyczny, zazwyczaj w środku są 3 osobno ekranowane przewody i są to sygnały R, G, B (zgodnie z kolorem izolacji), pozostaje jeszcze podłączyć dwa przewody od odchylnia i masę, reszta nie jest konieczna (choć monitor może się wtedy nie wyłączać).

Ale skoro masz wtyczkę to co za problem - rozbierz ją i zobacz jaki przewód idzie do którego pinu...
  • #7 2871297
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Horacjuszz, prosiłem o poprawienie postu PRZED napisaniem kolejnego. Kolega oczywiście moją prośbę zlekceważył i nadal pisze posty, których składnia stoi w wyraźnej sprzeczności z językiem polskim. Zgodnie z obietnicą kolega otrzymuje ostrzeżenie.
    Zwracam uwagę, że dalesze pisanie postów bez poprawienia dotychczasowych spowoduje dalsze kary regulaminowe.
  • REKLAMA
  • #8 2873830
    horacjuszz
    Poziom 11  
    Dobrze będę uważał na pisownię. Co do wtyczki to jej otworzenie grozi jej całkowitym zniszczeniem, jest dośc dobrze zalutowana na całej długości. Faktycznie są trzy wtyczki. Dzwoniłem do serwisu lg i takowa wtyczka kosztuje 50 złotych + 30 za przesyłkę (drogo coś). Chętnie podejmę sie jej otarcie wszak można zmienic na inną zawsze ale czy to na pewno wina kabla?
  • #10 2875864
    tzok
    Wtyczkę rozbierzesz nożykiem do tapet, bez obaw, natniesz dookoła i "odtargasz" po kwałku (blacha jest cienka). W środku masz wypełnienie z kleju na gorąco, musisz je wytopić (choć, jeśli jest przezroczyste, to będziesz widział kolory przewodów. Wtyczkę oczywiście musisz kupić nową ze skręcaną/zatrzaskową obudową.
  • #11 2877377
    horacjuszz
    Poziom 11  
    Rozumiem czyli nie powinno to stanowić problemu. Czy fakt iż po wyciągnięciu kabla z komputera monitor sie zalącza i wyświetla komunikat "brak sygnlau" jest dowodem na to iż to wina kabla? eśli tak to z miejsca sie biorę za otwieranie wtyczki.
  • #12 2877501
    tzok
    To akurat jest normalny objaw, tak dziać się powinno ;)
    Wydaje mi się też, że kolory przewdów są dość standartowe:
    RGB to wiesz które są
    czarny - masa, sync return (4, 10, 11)
    pomarańczowy - SDA (12)
    biały - h. sync. (13)
    żółty - v. sync. (14)
    zielony - SCL (15)

Ewentualnie linia 9 może służyć do sterownia stanem uśpienia (w czasie działania komputera jest na niej 5V).

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz monitora LG Flatron EZ710Bh złamał kabel RGB przy wtyczce i potrzebuje schematu kolorów przewodów, aby samodzielnie wymienić uszkodzony fragment. Monitor po podłączeniu do komputera próbuje się włączyć, lecz nie wyświetla obrazu, a lampka zmienia kolor z żółtego na zielony i z powrotem na żółty. Test na innym komputerze wyklucza awarię PC. Kabel RGB zawiera trzy ekranowane przewody sygnałowe R, G, B zgodne z kolorami izolacji oraz przewody do odchylania i masy. Wtyczka jest dobrze zalutowana i jej rozebranie grozi uszkodzeniem, jednak można ją ostrożnie rozciąć nożykiem do tapet i usunąć wypełnienie z kleju na gorąco, aby zobaczyć kolory przewodów. Kolory przewodów według podanego schematu to: czarny – masa i sync return, pomarańczowy – SDA, biały – synchronizacja pozioma, żółty – synchronizacja pionowa, zielony – SCL. Po wyjęciu kabla z komputera monitor wyświetla komunikat „brak sygnału”, co jest normalnym objawem i wskazuje na możliwą winę kabla. Alternatywnie można kupić nowy kabel za około 10 zł i podłączyć go, lutując przewody zgodnie z kolorami. Serwis LG oferuje wymianę wtyczki za 50 zł plus 30 zł przesyłki, co jest kosztowne. Użytkownik został również upomniany za niepoprawną pisownię w postach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA