logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz wylącza sie po podgloszeniu- Sony XM-250X

adam_16_ 01 Sie 2006 18:34 2369 6
REKLAMA
  • #1 2870653
    adam_16_
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Wzmacniacz Sony XM-250X

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
    Dostałem za piwo taki oto wzmacniacz samochodowy. Jego uszkodzenie polega na tym ze po podkręceniu glośnosci powyżej 5-10% włącza sie dioda z napisem "PROTECTION" i wzmacniacz sie wyłącza. Po odłaczeniu zasilania i kolejnym wlączeniu wszystko jest ok dopóki nie podkręce glośności. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    PDF /
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic157803.html
  • REKLAMA
  • #2 2870665
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Wyłącza
    Używaj proszę języka polskiego!
    I pisz proszę na temat!
    Z twojego tekstu nic nie wynika. Pomyśl trochę, jeśli możesz.
  • REKLAMA
  • #3 2870680
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    adamjk napisał:
    Wyłącza
    Używaj proszę języka polskiego!
    A co to nauczyciel jestes? Masz albo glosniki o zamalej impedancji albo uszkodzona przetwornice zasilajaca!
  • #4 2870690
    adam_16_
    Poziom 16  
    Każdemu może sie zdarzyć błąd ortograficzny. Mowisz ze pisze nie na temat? Po prostu opisałem jaki mam problem ze wzmacniaczem! Moze Ty lepiej naucz sie czytać ze zrozumieniem. Jeżeli nie umiesz mi pomoc, to nie pisz niepotrzebnych postów. Jezeli Cie urazilem to przepraszam.

marian1981.02 Głośniki podłączałem 4 Ohm jak i 8Ohm i jest to samo w obu przypadkach. jezli jest cos z przetwornicą to jak moge to sprawdzic. PDF jest w pierwszym poscie, jezeli ktoś mógł by popatrzeć na schemat i powiedziec gdzie moge to sprawdzić bede bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2894453
    adam_16_
    Poziom 16  
    Przepraszam za to że pisze post pod postem, ale naprawdę nie wiem jak sprawdzić co jest... Proszę o pomoc. Z Góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #6 2907000
    jozmos
    Poziom 12  
    a może coś z zasilaniem sprawdziłeś?
  • #7 3024499
    adam_16_
    Poziom 16  
    Przetwornica sprawna. Zawsze podlaczalem wzmacniacz w ukladzie mostkowym, ostatnio podlaczylem pod lewy kanal i wszystko jest wporzadku, natomiast gdy podłączam pod prawy kanal dzieje sie to co opisywalem wyzej, czyli: po lekkim podkreceniu potencjometru wzmacniacz sie wyłącza. Wszystko wskazuje na to ze prawy kanal jest popsuty, gdzie szukac przyczyny?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy Sony XM-250X wyłącza się po podgłośnieniu powyżej 5-10%, zapalając diodę "PROTECTION". Problem występuje niezależnie od impedancji głośników (4 Ω i 8 Ω). Po odłączeniu i ponownym włączeniu zasilania wzmacniacz działa poprawnie do momentu zwiększenia głośności. Podejrzenia padają na uszkodzenie przetwornicy zasilającej lub problem z prawym kanałem wzmacniacza. Sprawdzenie przetwornicy wykazało jej sprawność. Wzmacniacz podłączony w układzie mostkowym działa poprawnie na lewym kanale, natomiast na prawym kanale po podgłośnieniu następuje wyłączenie. Sugerowane jest dalsze diagnozowanie uszkodzenia w prawym kanale wzmacniacza, zwłaszcza elementów odpowiedzialnych za ochronę i wzmacnianie sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA