logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd F03 w magnetowidzie Panasonic NV-SD427 - co oznacza i jak naprawić?

LEM 08 Lip 2002 23:42 4680 13
REKLAMA
  • #1 24591
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Posiadam takowy magnetowid. Kilka dni temu przy przewijaniu taśmy wyskoczył na wyświetlaczu napis "F03" i magnetowid przeszedł w stan jakby wyłączenia tylko, że na wyświetlaczu zamiast godziny cały czas pali się napis "F03". Od tego czasu przestał reagować praktycznie na wszystkie przyciski (w tym eject) oprócz power. Po naciśnięciu power włącza się na chwilkę, pokręci uwięzioną w środku taśmą przez chwilkę i znów wywala ten sam błąd ("F03") I tak w koło.

Czasami po odłączeniu przewodu zasilającego i powtórnym jego podłączeniu i przyciśnięciu power zaczyna kręcić taśmą (w odróżnieniu do powyżej opisanego zdarzenia w tym przypadku trwa to praktycznie bez końca). Zachowuje się jak gdyby odtwarzał normalnie taśmę (nawet liczy czas) tylko jak przyciśnie mu się np. przewijanie do tyłu to na wyświetlaczu pokazują się strzałki "<<" natomiast tak naprawdę nie ma żadnej reakcji (kaseta dalej tak samo się kręci jak - na początku - do przodu ). Tak samo dzieje się w tej sytuacji jak naciśnie mu się przewijanie do przodu i play. Na Przycisk stop oraz eject nie reaguje.

Ponieważ nie mam do tego żadnej instrukcji serwisowej ani żadnych schematów zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Za wszystkie informację będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrwawiam
  • REKLAMA
  • #2 24596
    Charlet
    Poziom 12  
    Prawdopodobnie uszkodzony mechanizm.
    Sprawdz czy silnik load pracuje (wyłącz z sieci, załącz, dotknij silniczka)
    Jeżeli stwierdzisz że sie kręci a mechanika stoi, wymontuj go i wymień na
    osi silnika mały elem. mech.
  • REKLAMA
  • #3 24602
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Niezaszkodzi też naprawić przełącznik funkcji.
  • #4 24627
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    i sprawdzić ustawienia mechanizmu, kody błędu F.. te typy pamiętają trzeba wyłączyć sieć na pare minut , lub kombinacje klawiszy na panelu przez 5 sekund. w serwisie elektroniki i płytach jest to opisane (przepraszam za określenie) jak dla debila DS9-10
  • #5 24659
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    sprawdz łącznik silnika funkcji (element łączący silnik z zębatką ślimatą) czesto pęka i wtedy silnik się kręci ale nie przenosi napędu dalej może się to dziać czasami czyli raz działa dobrze a raz się zacina niedawno miałem taki przypadek
  • #6 25176
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Dzięki panowie - sprawa rozwiązana.

Przyczyna wszystkich kłopotów był właśnie łącznik silnika funkcji .
  • REKLAMA
  • #7 33552
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Mam pytanie ,czy można i gdzie dostać taki łącznik ?
  • #8 33556
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Można go kupić w NORTH KOSZALIN w cenie 3zł/szt.
  • REKLAMA
  • #9 34674
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Te łączniki pękały nawet w sprzęcie na gwarancji. Pomaga kropla kropelki.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #10 34694
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Miałem kiedyś taki przypadek, klient dostarczył VCR Panasonic do naprawy , przy przewijaniu i przy niektórych operacjach związanych z nagrywaniem i odtwarzaniem wyskakiwał błąd F03.Oczywiście naprawa mechaniki i na sucho bez prądu wszystko chodziło, żeby dokończyc naprawę rozebrałem i wyczyszciłem cam switch no i od tego momentu po złożeniu i włączeniu do prądu magnetowid nie działał wyskoczył błąd F04.
    Po wielu zabiegach typu oglądanie i rozkładanie mechaniki nic nie pomagało, rozbieranie i składanie przełacznika funkcji nic nie pomagała nadal błąd F04.Tak z ciekawośći to wymiana na nowy cam switch przywruciła sprzęt do prawidłowej pracy, już nie wyskakiwały błędy F03,F04.Ciekawę co można zepsuć czyszcząc cam switcha, wiem ,że należało by wymienic go na nowy i tak w ostatecznosci się stało.
    Marcin
  • #11 35277
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    :arrow: Telo
    "Wyczyściłem cam switch" - co to właściwie oznacza, jakie czynności kryją się za tym stwierdzeniem. Jestem na forum od końca marca i jeszcze nie spotkałem się z jakimkolwiek opisem naprawy(regeneracji) przełącznika funkcyjnego(cam switch,mecha switch,cam switch selektor,mode switch itp). Spotykam natomiast rady(sugestie): przeczyść switch, sprawdź switch, wymień switch itp. Wszystkie te rady dotyczą oczywiście przełącznika funkcyjnego i napewno radykalnym sposobem naprawy VCR jest jego wymiana( z punktu widzenia czynności serwisowych - obowiązek).
    Jednak z postów kolegów wynika ,że wystarczy przeczyścić...i jest OK!. Przypuszczam że jest to próba minimalizacji kosztów aby w ogólnym rozrachunku wyjść na swoje. Ciekaw jestem opinii kolegów zajmujących sie tym sprzętem na codzień i od święta.
  • #12 35788
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Można czyścić przełącznik, to pomaga w innych modelach. Już pisałem o łączniku. W okresie gwarancji mieliśmy ich po kilka dziennie.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #13 1905415
    mirek123
    Poziom 12  
    Witam Jakie oznaczenie na schemacie ma ten że łącznik silnika funkcji chodzi mi o jego identyfikacje tak żebym mógł zamówić właściwy element.

"Łącznik silnika ładowania: VDP1434, nr NORTH - 11698"

Wielkie dzięki oldboy o to mi właśnie chodziło
  • #14 1905479
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Łącznik silnika ładowania: VDP1434, nr NORTH - 11698

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV-SD427 wyświetla błąd F03 podczas przewijania taśmy, co powoduje zatrzymanie działania i brak reakcji na większość przycisków poza włącznikiem zasilania. Przyczyną problemu jest najczęściej uszkodzony łącznik silnika funkcji, który łączy silnik z mechanizmem napędowym i może pękać, powodując obracanie się silnika bez przeniesienia napędu. Rozwiązaniem jest wymiana tego łącznika, który jest dostępny m.in. w sklepie NORTH Koszalin pod oznaczeniem VDP1434, nr 11698, w cenie około 3 zł. Dodatkowo zaleca się sprawdzenie i ewentualną naprawę lub wymianę przełącznika funkcyjnego (cam switch), który może powodować błędy F03 i F04. Czyszczenie cam switcha bywa stosowane jako tymczasowe rozwiązanie, jednak profesjonalna naprawa wymaga jego wymiany. Resetowanie błędu F03 można próbować przez odłączenie zasilania na kilka minut lub kombinacje klawiszy na panelu, zgodnie z dokumentacją serwisową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA