logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 1.5 DOHC z gazem Lovato - jak odciąć pompę paliwa przekaźnikiem?

darek-stasiak 01 Sie 2006 21:51 11549 8
  • #1 2871263
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Lanos 1.5 DOHC + gaz Lovato -ponieważ nawala mi pompa paliwa ;to i tak muszę ją wymienić;CZY po wymianie mogę ją" odciąć" podczas jazdy na gazie ? Jak najlepiej to zrobić (za pomocą przekaźnika).Który przewód odciąć ? I czy wogóle to robić za i przeciw?Czy to możliwe w komorze silnika?
  • #2 3095934
    januszg
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    mozesz i powinienes odlaczyc pompe za pomoca przekaznika zlokalizuj przewod zasilajacy pompe paliwa i zamontuj przekaznik pamietajac o sterowaniu jego
  • #3 3097656
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    nieodłączaj pompy, ponieważ przepływające paliwo przez wtryskiwacze chłodzi i smaruje je (tak mi mówił gośc co mi kładł gaz). Kup nową pompę i pamiętaj aby zawsze w baku było 10-15 litrów paliwa. Pewnie przez brak benzyny nawaliła ci dotychczasowa pompa
  • #4 3098830
    herflik-00
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Paliwo podczas jazdy nie przeplywa przez wtryskiwacze bo niby jak skoro one sa odlączone ? zatem zarowno efekt smarowania jak i chlodzenia jest marginalny (paliwo plynie w listwie wtryskowej a nie we wtryskiwaczach ).
    Odetnij pompe ,tylko pamietaj przy zmianie z gazu na benzyne troche podniesc obroty, zeby pompa po załaczeniu miala czas na wyrownanie cisnienia do wymaganego poziomu .
    Realizujesz to przez przekaznik biorac sygnal z cewki otwierajacej zawor gazowy .

herflik
  • #5 3100189
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    chodziło mi o listwę wtryskową
  • #6 3156394
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Odłączyłem pompę paliwa zakładając dodatkowy przekaźnik (patrz zdjęcie).Styki 85 86 sterowane są przez elektrozawór po włączeniu instalacji gazowej.styki 30 i 87A podłączyłem w szereg ze stykami (87,30) przekaźnika istniejącego w aucie (Przekaźnik pompy paliwa).
    Załączniki:
    • Lanos 1.5 DOHC z gazem Lovato - jak odciąć pompę paliwa przekaźnikiem? przekaźniki Lanos.JPG (51.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3159557
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    No w końcu ktoś nie posłuchał partaczy.
  • #8 3186345
    loniczek
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Jesli autko chodzi na LPG wrecz zalecane jest odłaczenie pomy ale nie tak jak to robia niektórzy allegrowicze oferujac ludziom układy po bezpiecznik.Podlaczenie przekaznika wykonac bezposrednio do pompy.Co do wtryskiwaczy to nie pracuja bo sa odłaczone i dlaczego maja sie zapiekac.Z drugiej strony nasza bezyna która sie nie spala bo jak,jesli auto chodzi na lpg po co ma sie niepotzrebnie przelewać
  • #9 3259458
    katorznik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    polecam strone

http://lanos.autokacik.pl

dzial manuale - tam masz krok po kroku jak zrobic odciecie w lanosie i nie tylko to :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat odcięcia pompy paliwa w samochodzie Lanos 1.5 DOHC wyposażonym w instalację gazową Lovato. Zalecane jest zastosowanie przekaźnika do odcięcia zasilania pompy paliwa podczas jazdy na gazie, co wymaga zlokalizowania przewodu zasilającego pompę i podłączenia przekaźnika sterowanego sygnałem z cewki elektrozaworu gazowego. Pompa paliwa powinna być odłączana bezpośrednio przez przekaźnik, a nie przez bezpiecznik. Podkreślono, że wtryskiwacze są odłączone podczas jazdy na gazie, więc paliwo nie przepływa przez nie, a chłodzenie i smarowanie jest marginalne. Przy przełączaniu z gazu na benzynę należy chwilowo podnieść obroty, aby pompa mogła wyrównać ciśnienie. Wskazano również, że pompa paliwa chłodzi i smaruje wtryskiwacze podczas pracy na benzynie, dlatego niektórzy odradzają jej odłączanie. W praktyce jednak odcięcie pompy jest powszechnie stosowane i zalecane w instalacjach LPG, pod warunkiem prawidłowego wykonania układu przekaźnikowego. Autor potwierdził skuteczne zastosowanie dodatkowego przekaźnika sterowanego elektrozaworem gazowym, podłączonego szeregowo z oryginalnym przekaźnikiem pompy paliwa. Dodatkowo polecono stronę lanos.autokacik.pl, gdzie dostępne są szczegółowe instrukcje montażu odcięcia pompy paliwa w Lanosie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA