logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32 A10E - jasny obraz z powrotami, TV się wyłącza, czy to moduł?

LAMBDA 19 Lut 2007 16:02 1693 11
REKLAMA
  • #1 3590788
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...podejzewam moduł ale prosze o potwierdzenie czy moj objaw na to wskazuje....spoczatku klientowi tv sie wyłaczal co jakis czas...teraz jest obraz bardzo jasny z widocznymi powrotami....lekko przebija tresc osd ale prwie wogole....screen zmniejszone na trafie bo jak bylo normalnie to tv sie zalaczyl i zaraz ssie wylaczyl....pamiec na modle wstawilem czysta i to samo...chce zamowic procka i pamiec ale sie jeszcze wacham...Help...
    Moderowany przez obcy7:

Ortografia !

• REKLAMA
  • #2 3590877
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    A nie jest to sprawa uszkodzonego baniaka.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3591927
    LAMBDA
    Poziom 17  
    tez pierwsze co obstawilem baniak....ale z pośród kilkunastu postow z tym chassis zawsze padalo na procek....tyle ze z innym objawem i chcialbym sie upewnic czy tym razem tez to jest...
  • #5 3592571
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Tak, A10, to muszi bycz procesor, ale tu raczej kineskop zwiera, aby to odrzuczicz, odloncz katody. Jerzeli nadal bedze szie szwieczil, zostaw w spokoju procesora...
  • REKLAMA
  • #6 3592948
    LAMBDA
    Poziom 17  
    a wiec tak...po odłączeniu wszystkich katod bezposednio przy cokole...obraz ciemny z bardzo delikatnymi powrotami....(screen na minimum) jak screen zrobie na maxa...obraz troche jasniejszy takze z owrotami........biore katode np. Green i dokladam pokolei do katod kinola...i na kazdej katodzie obraz robi sie zielony z powrotami...inne kolory tak samo...jak podłacze wszystkie to obraz bialy z powrotami.....jesli odłącze calkowicie wiązke pomiedzy plyta główna a PK od R G B i Blanking nic sie nie zmienia...nadal jasny z powrotami.....moze padł TDA6107?? na PK ?
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV

• #7 3593415
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Sprawdż "zenera"-5 noga TDA6107Q
  • REKLAMA
  • #9 3616450
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...nadal z Nim walcze...caly czas brak tresci obrazu....tzn. przebijają bardzo delikatnie kontury ale nadal ciemny z powrotami....PK oczywiscie cala sprawdzona a TDA podstawiony dwa razy....nie ma również głosu !!!....wszystko wskazuje mi na moduł ale nikt wczesniej z takim objawem nie mial do czynienia i nie wiem czy robic moduł...bo jak wyjdzie cos wiecej to klient nie pojdzie na to i utopie troche drobnych..kineskop sprawdzony i jest OKi....byc może jak chodzil to mial jakies strzaly albo zwarcia ale teraz jest OKi....AAaaa....oryginalny TDA był uwalony...zwieral na zasilaniu...teraz na katodach mam po ok. 95V...wtedy tego nie było..

Ps.
    Panie moderatorze daj pan sobie na wstrzymanie troche z tą ortografią bo błędy ortograficzne były az dwa a reszta to była normalna literowka bo mi klawiatura szwankuje...a z przeniesieniem postu do poczatkujących to ciesze sie ze zrobiło Ci sie lepiej ..........ale z tv to ja zaczynałem ale 10 lat temu....
    Moderowany przez obcy7:

Ostrzeżenie #1 Podstawa : Regulamin pkt 4. Wszelkie spory nie związane bezpośrednio z toczoną dyskusją w temacie należy rozwiązywać tylko i wyłącznie przez system Prywatnych Wiadomości (PW).

• #10 3620291
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Podaj typ kineskopu jeżeli ESF to moze byc uszkodzony.
  • #11 3620550
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...oczywiscie to ESF W76ESF031X14

...ale głosu tez brak !.....
  • #12 3621138
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    To możesz mieć dwa ciezkie przypadki procesor do wymiany i kineskop,trzeba jedno wykluczyć podstawić płytkę z procesorem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 32 A10E wykazuje problemy z jasnym obrazem z widocznymi powrotami oraz samoczynnym wyłączaniem się. Początkowo podejrzewano uszkodzony kondensator elektrolityczny ("baniak"), jednak w przypadku tego chassis częściej awarii ulega procesor (mikrokontroler Painter IC7064). Po odłączeniu katod obraz staje się ciemny z delikatnymi powrotami, a podłączenie poszczególnych katod powoduje pojawienie się kolorowych powrotów. Odłączenie wiązki między płytą główną a płytką końcową (PK) nie zmienia objawów, co sugeruje problem poza tą częścią. Podejrzewany jest układ TDA6107 na płytce końcowej, jednak dwukrotna wymiana TDA6107 nie przyniosła poprawy. Kineskop ESF W76ESF031X14 jest sprawny, ale brak jest również dźwięku. Sugerowano sprawdzenie diody Zenera na nóżce 5 TDA6107Q. Ostatecznie wskazano na możliwą konieczność wymiany procesora oraz ewentualnie kineskopu, zalecając podmianę płytki z procesorem w celu wykluczenia uszkodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA