logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć i naprawić rozrusznik w Fiacie 126p? Krok po kroku dla początkujących

edek1984 03 Sie 2006 07:54 17488 9
REKLAMA
  • #1 2875391
    edek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z rozrusznikiem w maluchu. Zdarza sie ze przekrecajac kluczyk w stacyjce nic sie nie dzieje, tzn rozrusznik nie kreci a kontrolki przygasaja. Dzieje sie tak coraz czesciej, a najczesciej gdy samochod jest rozgrzany. Wczoraj to juz wogole musialem caly czas odpalac na popych a z kluczyka sie nie dalo gdy walilem mlotkiem w rozrucha. Potrzebuje pomocy. Chce wyjac rozrucha z mojego porche i nie wiem za co sie zabrac. Jeszcze tego nie robilem. Na poczatek chcialem przeczyscic wszystko, bo nie chce kupywac nowego jezeli da sie go naprawic.
    Prosze ponownie o pomoc i jakies wzkazowki jak mam rozkrecac ten sprzet i czyscic zeby bylo dobrze. Najlepiej jak ktos opisalby krok po kroku jak to sie robi, biorac pod uwage ze jestem laikiem. ;) Dziekuje. :):):):):)

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam jeszcze ze bezpieczniki sa dobre, akumulator naladowany.
  • REKLAMA
  • #2 2875446
    yosha
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Myślę, że czyszczenie nic nie da. Częstą usterką są wyrobione tuleje (zwane łożyskami?) wirnika. Wirnik blokuje się pobierając znaczny prąd - stąd przygasanie kontrolek. Nowe tulejki to niewielki wydatek a i z wymianą nie powinieneś mieć problemów. Oczywiście po rozebraniu warto przeczyścić komutator i sprawdzić szczotki. Problem stanowi samo wyjęcie rozrusznika , trzeba nim troszkę pomanewrować zanim wyjdzie . Trzymają go trzy śruby plus kable które odkręć najpierw. A jeszcze wcześniej odłącz akumulator.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2875462
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ta pierwszy raz z teściem wyjmowałem rozrusznik ok 40min :) . Potem po nabraniu wprawy zajmowało mi to tyle co odkręcenie śrób. No i wyjęcie rozrusznika jest niczym w porównaniu z jego ponownym założeniem. Najlepiej podnieść maluszka podnośnikiem i postawić na drewnianych klockach tak żeby koło z swobodnie zwisało. Jest wtedy owiele więcej miejsca. Myślę że przeczyszczenie powinno pomóc no i tulejki koniecznie też wymień będzie nieporównie lepiej kręcił a koszt niewielki.
  • #4 2875488
    adamzelt
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    maluszek to jest koszmar mojego życia mam go od roku i dłużej nie chce :))) Niedawno miałem ten sam przypadek co Ty. na początek odłącz najlepiej plusowa kleme od akumulatora, potem najlepiej jest wjechac na kanał (no ale niekażdy ma go przed blokiem) więc podlewaruj prawa tylna strone (patrząc na tylną klape)i postaw go na cegłach czy klockach odkręć dwa grube przewody idące do niego i wysun wsówke (cienki przewód) potem musisz odkręcić trzy śruby (od razu mówie że mnie to najbardziej zdenerwowalo bo tam nie ma miejsca zeby ruszac kluczem). Po wyjeciu rozrusznika sprawdz czy szczotki dobrze dolegaja do komutatora i jesli nie sa za krutkie to jest ok. Rozkręć rozrusznik koniecznie zmień tulejki (2 szt. 4 zł) i wyczyść komutator potem złuż to do kupy i przed zamontowaniem wyczyść końcówki te na grubych przewodach co idą do rozrusznika no i nędzie śmigał jak nowy.
  • REKLAMA
  • #5 2876046
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Radzilbym jeszcze posprawdzac kable idace z aku na rozlusznik, poodkrecac i przeczyscic dobrze kontakty. Najprawdopodobniej to rozrusznik, ale brudne kontakty, wzglednie nadpalone kable przy tych pradach moga powodowac b.duzy spadek napiecia i tez nie zakreci. A operacja prostsza niz rozbieranie rozrusznika, wiec warto najpierw to zrobic (nie zaszkodzi, a moze pomoc).
  • REKLAMA
  • #7 2878170
    edek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Okazało się iż dodatkowo nie mam ładowania pomimo, iż kontrolka sie nie świeci.
  • #8 2882052
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    styki w automacie nadpalone na milion procent. mialem to samo.wyjmij rozrusznik i odkrec automat od niego(ta mala metalowa puszkaq z boku rozrusznika).rozbierz ja i te dwie sruby do ktorych dokrecane sa kable wymagaja przetarcia drobnym pilnikiem.a najlepiej to kup nowy automat do niego(groszowa sprawa)
  • #9 2886904
    kogus78
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Sprawdź masę między karoserią a silnikiem.Taki pasek zaplecionej miedzi od tylniego pasa do alternatora.Wyjęcie rozrusznika-dwie śruby odkręcasz siedząc na tylniej belce po zdjęciu klapy ,dolną śrubę i przewody z kanału lub jak pisali samochód na klocki i pod malca się wsuwasz.Nie zapomnij odłączyć klemy o d akumulatora:|
  • #10 3080185
    krzych?
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Z tego co widzę to jeszcze nie udało ci się rozwiązać problemu z rozrusznikiem i ładowaniem. Co do rozrusznika to mato znam ten bul, mam już 3-ciego malusza i w dwuch juz to mialem (tylko w dwuch bo pierwszy miał rozruch na linkę :)), ja ten problem rozwiazałem w inny sposób poprostu zamontowałem przekaźnik zwykły np. od świateł i po problemie :) !! Co do ładowania, mówisz że kontrolka się nie świeci (może żarówka sie spaliła :) to był żarcika ale...) i brak ładowania. HHmmmm. To jest tak nie widzisz to trudno powiedzieć ale skoro kontrolka sie nie świeci to np. może być do sprawdzenia:
    pasek klinowy, diody w alternatorze (bo nie podejrzewam ze masz prądncę!?), ewentualnie regulator napięcia- może alternator podawać napięcie oszukując kontrolkę ale nieładuje aku. Reszta tak jak pisali wczesniej masa do budy itd itp.
    Pozdro mam nadzieje że ci się uda.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z rozrusznikiem w Fiacie 126p objawia się brakiem reakcji przy przekręcaniu kluczyka, przygasaniem kontrolek oraz koniecznością odpalania na popych. Przyczyną może być zużycie tulejek (łożysk) wirnika, które powodują blokowanie się rozrusznika i duży pobór prądu. Zaleca się odłączenie akumulatora, podniesienie samochodu na klockach, odkręcenie trzech śrub mocujących rozrusznik oraz odłączenie przewodów. Po wyjęciu rozrusznika należy sprawdzić i wymienić tulejki, oczyścić komutator i szczotki, a także przetrzeć styki i końcówki przewodów. Częstym problemem są nadpalone styki w automacie rozrusznika, które można przetrzeć pilnikiem lub wymienić automat na nowy. Dodatkowo warto sprawdzić kable od akumulatora do rozrusznika oraz masę między karoserią a silnikiem. W przypadku problemów z ładowaniem, mimo braku świecenia kontrolki, należy zweryfikować pasek klinowy, diody w alternatorze oraz regulator napięcia. Alternatywnie można zastosować przekaźnik do rozrusznika, co rozwiązuje problem z uruchamianiem. Cały proces wymaga cierpliwości i dokładności, zwłaszcza przy odkręcaniu śrub w ciasnych miejscach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA