logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klika i nic... Fiat 126p rozrusznik. Samodzielna naprawa?

karollina 23 Kwi 2006 17:58 3578 18
REKLAMA
  • #1 2557887
    karollina
    Poziom 11  
    Jestem "szczęśliwą" posiadaczką Fiata 126p, od kilku dni mam problem z rozrusznikiem. Podczas odpalania kiedy przekręcam kluczyk to słyszę tylko kliknięcie i nic więcej (wszystkie kontrolki, czyli 2 się świecą). Samochód odpala z pychu ale chciałabym jeździć nim normalnie. Czy mogę zrobić coś z nim sama, czy jestm skazana na mechanika?
  • REKLAMA
  • #2 2557892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2558036
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Moja koleżanka nawet sama motor robiła w maluchu kiedyś dzwoni i pyta Arerk jak się ustawia luzy zaworowe.

A w twoim przypadku mechanik chyba poczebny rozrusznik wyjąc w maluchu to czebna się podenerwować i namęczyć.
  • #4 2558141
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Są dwa wyjscia
    Mechanik albo musisz wozić zawsze ze sobą młotek i drugą osobę ktora bedzie stukać nim w rozrusznik kiedy bedziesz próbować odpalić

Ktorą metode wybierasz ?
  • #5 2558154
    karollina
    Poziom 11  
    ok pewnie skończy się na mechaniku ale może ktoś wie co to może być żeby mnie magik nie naciągnął.
  • REKLAMA
  • #6 2558190
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Elektromagnes rozrusznika padł..
  • #7 2558362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2558413
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Hehe kumpel tak z młotkiem pół roku jeżdził :D I w końcu cały rozruszkik zmieniliśmy
  • #9 2558417
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Od kiedy to w maluchu jest rozrusznik Boscha lub Valeo . Karollina -po pierwsze możesz mieć rozładowany aku.[brak ładowania] po drugie zużyte szczotki rozrusznika po trzecie uszkodzony elektromagnes lub uszkodzony wirnik czy też stojan . Nie przerażaj się ponieważ za mało informacji jest od ciebie aby tą usterkę ustalić. Jedna z tych usterek którą przedstawiłem wystąpiła u ciebie . Pozd.
  • #10 2558462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2558616
    karollina
    Poziom 11  
    U mnie rzeczywiście w trakcie jazdy pali się kontrolka więc może to jest przyczyna:) Czy naprawa jest bardzo skomplikowana??
  • Pomocny post
    #12 2558689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2558960
    karollina
    Poziom 11  
    zajrzałam pod samochód, kabel nie zwisa ale jakoś mocno też się nie trzyma, sprawia wrażenie niedokręconego. Kolega mi powiedział, że to może być wina bendixa...
  • REKLAMA
  • #14 2559085
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    karollina napisał:
    zajrzałam pod samochód, kabel nie zwisa ale jakoś mocno też się nie trzyma, sprawia wrażenie niedokręconego. Kolega mi powiedział, że to może być wina bendixa...

Słuchaj karollina, Ty nie słuchaj kolegi tylko szukaj nowego grubego kabelka.

Pozdrawiam.
  • #15 2559256
    ireneusz1983
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jezeli bylby to bendix to przy probie odpalenia rozrusznik by gwizdal. wyraznie to slychac- auto wtedy kreci ale nie odpali, czasem po kilku probach sie uda. ale tu raczej problem z pradem jak wczesniej pisali
  • #16 2561849
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Karolina jeszcze raz uważnie przeczytałem twój pierwszy post . ''kliknie i nic więcej " Jak znam malucha to było zawsze - rozładowany aku -mogą być też tulejki na wirniku no może rzeczywiście nie szczotki . Ale według tych informacji poprostu on nie ma siły obrócić silnikiem . Pozd.
  • #17 2561880
    karollina
    Poziom 11  
    udało się!! Po dokręceniu kabeloczka samochód odpala i lampka od akumulatora przestała się świecić :D czyli jednak była to wina elektryki - tak jak wszyscy pisaliście.
    Szczególne podziękowania dla Ciebie elektrit ;)
    Dziękuję wszyskim za pomoc i pozdrwaiam
  • #18 3096552
    sebokuc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    elektromagnes zaskakuje ale nie kreci rozrusznika
    co robic?
    pod spodem w kanale zobaczylem ze przewod z akumulatora (gruby) wisi luzem bez oprawy-oczka
    czy moglem go zgubic?
    elektromagnes ma gole sruby!?
    gdzie podpiac ten gruby przewod ???

p.s.
    to nie mój maluch e 650

Dodano po 2 [minuty]:

gdzie ma byc przypięte kabel oczko?
  • #19 3099050
    diodaelektroda
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    kabel oczko zawsze idzie na górną śrube elektromagnesu

Podsumowanie tematu

✨ Posiadaczka Fiata 126p zgłasza problem z rozrusznikiem, który przy próbie uruchomienia silnika wydaje tylko kliknięcie, a samochód odpala jedynie z pychu. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzony elektromagnes rozrusznika, zużyte szczotki, uszkodzony wirnik lub stojan, a także problemy z kablem zasilającym, np. oderwane lub skorodowane oczko kabla. Zalecane jest sprawdzenie stanu grubego kabla z akumulatora i jego mocowania do elektromagnesu rozrusznika – kabel powinien być przymocowany do górnej śruby elektromagnesu. Użytkowniczka po dokręceniu oczka kabla rozrusznik zaczął działać poprawnie, a kontrolka ładowania przestała się świecić, co potwierdziło, że problem był związany z elektryką. Wskazano, że samodzielna naprawa jest możliwa, jeśli posiada się podstawowe zdolności manualne, jednak wyjęcie rozrusznika w Fiacie 126p może być uciążliwe i często wymaga pomocy mechanika. Wskazano również, że stosowanie młotka do rozrusznika jest metodą doraźną, ale może prowadzić do uszkodzeń, zwłaszcza w rozrusznikach marek Bosch lub Valeo, choć w Fiacie 126p takie rozruszniki raczej nie występują.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA