logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana diody w FDD. Zwykła lutownica transformatorowa.

Qcinski 03 Sie 2006 13:35 1354 4
REKLAMA
  • #1 2876280
    Qcinski
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Chcę wymienić diodę w FDD na inny kolor. Czy moge do tego użyć zwykłej lutownicy transformatorowej? nic się stacji nie stanie? Czy muszę użyć jakiegoś konkretnego typu diody czy moge wsadzić obojętnie jaką? Może być mniejsza niż standardowa? A co się stanie jeśli podłącze 2 diody (równolegle bym chciał, chyba że szeregowo będzie lepiej). Doradźcie mi
  • REKLAMA
  • #2 2876346
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 77
    Można najlepiej na ten sam kolor,bo napięcie przewodzenia diody zależ od koloru diody.as
  • REKLAMA
  • #3 2876758
    Qcinski
    Poziom 15  
    Ja chcę ją wymienić tylko dlatego, że mi się kolor nie podoba. Zamierzam zrobić zamianę zielona => czerwona. Ale najważniejsze co chciałbym się dowiedzieć: czy moge to zrobic lutownicą transformatorową? Nic się elektronice nie stanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2876801
    pmichniewski
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Nie powinno, chyba że to dioda SMD. Oczywiście są tacy, którzy i SMD przelutują transformatorówką, ale to wymaga sporych umiejętności. Nie zapomnij także o dodatkowym rezystorze, bo czerwone diody mają mniejsze napięcie przewodzenia niż zielone.
  • #5 2876852
    Qcinski
    Poziom 15  
    Myślę, że rezystor nie będzie potrzebny. Czytałem, że dioda czerwona wytrzyba max. 2,5V. A ta jest jakaś lepsza, bo sprawdzałem ją na 3V (2 paluszki R6) i działa. Dzięki za pomoc
REKLAMA