logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować Windows XP po określonym czasie użytkowania?

Grzegorz_bt 03 Sie 2006 21:39 1760 16
REKLAMA
  • #1 2877877
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam,
    życie zmusiło mnie do potrzeby zablokowania windowsa XP np. po kilku dniach użytkowania.
    Poszukuję czegoś co na zasadzie sprawdzania np:daty ew. ilości dni używania komputera. Porównanie z zadaną wartością i.......zmieniało nazwę bądź usuwało jakiś plik w taki sposób, żeby windows przestał działać ew. działał tak, że praca na nim byłaby nimożliwa. Przekopałem google ale jest tylko coś co użytkownik sam obsługuje aplikację a ja potrzebuję to zainstalować bez wiedzy osób trzecich.
    Proszę o pomysły.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2877998
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Zmontuj jakieś proste urządzonko, które będzie odcinało przycisk włączania - np. po 10 włączeniach..
    No chyba, że zależy Ci na blokowaniu windowsa a nie komputera..
  • REKLAMA
  • #3 2878034
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Grzegorz_bt napisał:
    ja potrzebuję to zainstalować bez wiedzy osób trzecich.

Postępowanie takie nie jest postępowaniem etycznym. Czy kolega może wytłumaczyć nam, dlaczego tak chce postąpić?
  • REKLAMA
  • #4 2878159
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    A do jakich to niecnych celów potrzebujesz takiego rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #5 2878265
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Podejżewam, że chodzi tu o blokadę rodzicielską :D
  • #6 2878305
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Lestat - kontrola rodzicielska raczej nie idzie w parze "bez wiedzy osób trzecich."
  • #7 2879403
    tzok
    Ja mam taką hipotezę: kolega Grzegorz_bt prowadzi sklep/serwis komputerowy i jeśli ktoś kupuje komputer bez Windowsa lub dostarcza do serwisu komputer z Windowsem, który jednak do niczego się już nie nadaje a nie dysponuje licencją, to chciałby zainstalować system "trial", żeby pokazać że wszystko jest naprawione i działa a jednocześnie nie dawać tej osobie działającego ale pirackiego systemu na zawsze.
  • #8 2879888
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Tzok, a dlaczego w takim przypadku ta osoba nie ma prawa wiedzieć o tym?
  • #9 2895342
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Witam, kolega "tzok" mnie rozszyfrował ale nie do końca.
    Prowadzę usługi serwisowe i często się zdarza, że klienci nie płacą, ew. każą sobie długo czekać na zapłatę. Telefony i odwiedzanie klienta (kiedy łaskawie zapłaci) kosztuje, a wszyscy wiemy, że nie zarabia sie w tej dziedzinie kokosów. Nie szukam tu czegoś co łamałoby prawo ew. było nieetyczne, tylko chcę coś co zmibilizuje klienta do płacenia za usługi. Klient płaci przy odbiorze więc blokadę sie kasuje i po sprawie. Jeśli nie to wyznacza się mu termin i jak znam, życie ok. 80% zadzwoni po tym jak WINDOWS się nie uruchomi i to on sam zadzwoni.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz

P.S. tyle postów a żadnych pomysłów :(
  • #10 2895543
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czegoś tu nie rozumiem.
    Czy chcesz klientowi pokazać działający komputer czy działający system operacyjny?
    W pierwszym przypadku instalujesz mu Linuksa - ma jedno i drugie.
    W tym drugim przypadku klient ma obowiązek przynieść płytę z licencją a Ty instalujesz mu tego Windowsa.
    Płatność jest zawsze przy odbiorze, bo nie wyobrażam sobie abym mógł obcym ludziom służyć za sponsora. Klient przychodzi z gotówką a Ty wystawiasz fakturę i demonstrujesz naprawiony sprzęt. Przelewy czy późniejszą zapłatę biorę tylko od klientów których dobrze znam. Dziwaczne obyczaje masz w tym swoim serwisie.
    Pomysł jest tylko jeden - zmienić obyczaje.
  • #11 2895839
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    witam,
    widzę, że koledzy nie są zainteresowani tym, aby mi pomóc ale dociekaniem po co i dlaczego jest mi to potrzebne. Mieszkam w niedużej miejscowości i niestety z ludzmi trzeba żyć.
    PROSZĘ o pomoc a nie zbędne pisanie na temat zwyczajów panujących w moim serwisie.

Grzegorz
  • #12 2895858
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jako serwisant komputerów powinieneś wiedzieć że programów o takim działaniu pod Windows nie było i nie ma więc nie ma się co tu obrażać bo chcemy w inny sposób rozwiązać Twój problem.
    P.S.
    Z Twojego profilu wynika że Olsztyn/Anglia to chyba nie takie "małe miejscowości" :lol:
  • #13 2896231
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    mam pewien pomysl, moze poprostu w biosie ustaw opcje auto power off na okreslony czas i po tym czasie komputer poprostu sie wylaczy ?
  • #14 2896581
    tzok
    Możesz w harmonogramie windows zaprogramować usunięcie pliku boot.ini lub ntldr - bez nich system nie ruszy a w razie czego łatwo to naprawić.
  • #15 2896899
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Grzegorz_bt napisał:
    witam,
    widzę, że koledzy nie są zainteresowani tym, aby mi pomóc ale dociekaniem po co i dlaczego jest mi to potrzebne. Mieszkam w niedużej miejscowości i niestety z ludzmi trzeba żyć.
    PROSZĘ o pomoc a nie zbędne pisanie na temat zwyczajów panujących w moim serwisie.

Grzegorz

Niestety ale koledzy mają rację , jak wydajesz sprzęt znajomemu to w końcu zapłaci lub i tak przyjdzie z czymś do Ciebie bez takich kombinacji, a klientowi na piękne oczy nie wydajesz sprzętu, następnie kto powiedział że jak coś znów wysiądzie to do Ciebie wróci (prędzej pomyśli ale fachowiec , już się zepsuł i dobrze że mu nie zapłaciłem ) .
    A pomyśl co będzie jak ktoś się zorientuje w tym co robisz ? , jako żywo przypomina mi to gościa co jak klient nie godził się na naprawę uszkadzał mu sprzęt i jeszcze na elektrodzie zapytał jak to najlepiej robić :twisted: .
    Osobiście uważam że takie serwisy należy omijać z daleka bo zakrawa to na chęci zysku z comiesięcznej instalacji systemu a potem diagnozie że to wina np. HDD , a jeszcze zakładać public takie tematy mianując się serwisantem .
    Resztę opini co myślę o tym zostawię dla siebie , a jeśli nie trafiłem ( pewnie nie , bo kto się przyzna) , to wybacz i nie bierz tego do siebie .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #16 2897003
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Może nie polecałbym usuwania plików ale skorzystanie z zaplanowanych zadań to dobra rada . Ja proponuję utworzenie skrótu w katalogu Windows - shutdown -s - t 00 jako ukryty i powiązanie go z zaplanowanymi zadaniami , np wyłącz po 10s , 3min itd. Tutaj jest opis : http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/888,1,Zaplanowane_wyłączanie_komputera.aspx . pozdrawiam
  • #17 2900095
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Bardzo dziękuję kolegom "tzok" i "piooo". Podeszli do sprawy rzeczowo i na temt. Oto chodziło.
    Zamykam temat.

Grzegorz

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy potrzeby zablokowania systemu Windows XP po określonym czasie użytkowania, np. kilku dniach, w celu wymuszenia zapłaty za usługi serwisowe. Propozycje rozwiązań obejmowały zarówno sprzętowe metody odcinania zasilania, jak i programowe, takie jak zaplanowane zadania w systemie Windows usuwające kluczowe pliki systemowe (boot.ini, ntldr) lub uruchamiające polecenie wyłączenia systemu (shutdown -s -t 00). Dyskusja podkreślała brak gotowych programów do takiej blokady działających bez wiedzy użytkownika oraz etyczne i prawne aspekty takiego działania. Ostatecznie rekomendowano wykorzystanie harmonogramu zadań Windows do automatycznego wyłączania systemu lub usuwania plików uniemożliwiających start systemu, co jest łatwe do cofnięcia po uregulowaniu płatności. Wskazano również, że kontrola rodzicielska nie spełnia wymagań działania bez wiedzy użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA