logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 25PT5322/58 - Dym, spalenizna, czarny ekran po wymianie kondensatora

Marunio 04 Sie 2006 17:48 4609 14
REKLAMA
  • #1 2880427
    Marunio
    Poziom 15  
    Ocena: 95
    To telewizor moich rodziców. Wydostał sie dym i zapach spalenizny i obraz zniknął. Wymagał gruntownego oczyszczenia. Spalił się fizycznie kondensator 2433. Zamieniłem kondensator 2433 i przy okazji tarnzystor 7420. Teraz dioda na froncie już nie miga. Załacza się na kolor zielony i wyłacza na czerwono, ale ekran nadal czarny. Mam już ściągnięte schematy z elektrody 33 strony. Może ktoś podpowie co dotknąć dalej?
  • REKLAMA
  • #2 2880482
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Witam.
    Najpierw dokładnie posprawdzaj czy nie narobiłeś sobie bigosu przy czyszczeniu / wtyczki, jakieś zwarte ze sobą elementy, pokretło SCREEN,/.
    Kondensator wymieniony to typowa usterka i na tym się przeważnie kończy.
  • Pomocny post
    #3 2880520
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    temat rzeka ....................ale skoro masz schemat to blokowo zaczniemy.

najpierw sprawdz przetwornice czy na wyjsciu sa prawidłowe napiecia .
    jest tam kilka gałezi ale najwazniejsza to B+ około 130V niemam schematu to zgaduje .
    jezeli napiecia sa ok z przetwornicy to musisz zlokalizowac czy jest wysokie napiecie najprosciej czy zazenie na bance masz.
    jesli kineskop swieci a obraz dalej ciemny to znaczy ze usterka jest poza wysokim napieciem .
    mozebyc uszkodzenie zazenia a trafo i wysokie smiga to sprawdz czy na wyjsciu trafa wysokiego sa napiecia zasilania i tu roznie na odchylanie na fonie na głowice cokolwiek jesli niemasz napiec czyli wyskoie niechodzi i nalezy szukac impulsow H sterujacych poprzez transformatorek tranzystorem linii.
    jesli wysokie jest i zazenie tez jest a obraz ciemny to mozesz delikatnie screnem trafopowielacza rozjasnic zeby zobaczyc czy pojawi sie pozioma kreska a to oznacza brak odchylania pionowego.
    jesli niebedzie kreski a zobaczysz ze balon zaswieci i zrobi sie czarne tło takie jak w trybie AV tzn ze tez niema odchylanie tylko generator wywalił kreske poza ekran .
    jesli zobaczysz pozioma kreske to szukasz w odchylaniu pionowym czyli czy napiecia prawidłowe jesli tak to lezy scalak .
    jesli przetwornica pracuje prawidłowo wysokie tez na wyjsciu z wysokiego wszytkie napiecia prawidłowe jest zazenie jest wysokie jest fonia a obrazu niema to albo lezy wzmacniacz wizji albo matryca napisz co z tych rzeczy masz teraz.

aha jesli dioda sygnalizuje powrot w stan czuwania to tv startuje ale cos go blokuje i wraca , najprawdopodobniej obciaza cos przetwornice albo trafo albo tranzystor linii lub cos obciaza trafo wysokiego a on przetwornice .
    wylutuj tranzystor linii i na tej gałezi podłacz zarowke 40-60W i zobacz czy sie zasiweci, i pomierz napiecie na niej.
  • #4 2880523
    Marunio
    Poziom 15  
    Czyszczenie zrobione ostrożnie. Screen na trafopowielaczu nadal zaklejony zabezpieczeniem, dzięki bardzo za podpowiedź

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Nie ma żarzenia na kineskopie. Wydrukowałem Testpoint overview i sprawdzam oscyloskopem kolejne punkty kontrolne. Na przetwornicy 5550 jest w pkt P1 335V. Po właczeniu w stan pracy pozostaje dioda w kolorze zielonym do momentu wyłaczenia pilotem
  • #5 2881173
    fredpostrach
    Poziom 28  
    za wysokie te napiecie masz, ten P1 jak mniemam jest po stronie pierwotnej to powinno byc jakies 309V .
    wyglada na to ze niema obciazenia a zarowe utrzyma na B+ .
  • REKLAMA
  • #6 2881225
    Marunio
    Poziom 15  
    Jeszcze jedna próba i prośba. punkty testowe P1 do P12 OK. L1 OK 139V L2 OK i przebieg też L3 na kolektorze 7420 napięcie 139V bez modulacji prosta linia. Czyżby wymieniony BU2508AF nie wytrzymał? Czy warto go wymieniać na nowy?
  • #8 2881262
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nic się nie rozłączyło? Wtyk, przerwa na druku?
  • #9 2881265
    Marunio
    Poziom 15  
    Baza i Emiter 140V Colector 139 bez żadnych przebiegów na oscyloskopie - prosta linia
  • REKLAMA
  • #10 2881271
    fredpostrach
    Poziom 28  
    aha zagladnij jeszcze pod cewki odchylania , tak tak ta płyteczke podnies do gory i kuknij na luty.

Dodano po 3 [minuty]:

Baza i Emiter 140V Colector 139 ????
    napisz jak to mierzysz wzgledem czego . emiter 140V ?????
  • REKLAMA
  • #12 2881377
    Marunio
    Poziom 15  
    Znalazłem przerwę na druku emiter tego tranzystora do 9427. Po naprawie i właczeniu do sieci w trybie standby wszystko Ok. Po przyciśnięciu pilota wyładowanie i powrót do standby. Napięcie mierzyłem względem blachy radiatora bloku A
  • #14 2881418
    Marunio
    Poziom 15  
    Uwaga! Jest świecenie kineskopu. Biały szum. Na AV obraz nie czarny tylko czerwony z poziomymi liniami, ale to chyba regulacja na screen i focus? Jest postęp - dzięki za wszystkie podpowiedzi. Coś jeszcze pokręcę

Dodano po 1 [minuty]:

Raczej moja nieuwaga spadł kabel z pętli rozmagnesowującej i pewnie to strzeliło przy załaczaniu

Dodano po 12 [minuty]:

Telewizor działa, ale wymaga regulacji. Menu wychodzi lekko poza lewą część ekranu. Po regulacji screen i focus tło na AV jest OK i ostrość literek menu też. Chyba coś przestawiłem jednak przy czyszczeniu. Czy ktoś może mi jeszcze podpowiedzieć jak wrócić do poprzednich nastaw nie dysponując generatorem obrazu kontrolnego?
  • #15 7627762
    azok12
    Poziom 1  
    Dziekuje wszystkim za podpowiedzi innym kolegom co do ww. usterki. Dzieki Waszej pomocy, sam namierzylem a nastepnie kupilem i wymienilem kondensator #2433. Kosztowal 1 zl.
    Zadziwia mnie fakt, ze jeden uszkodzony element, ktory wystepuje w setkach w calym telewizorze potrafi poczynic takie spustoszenie.
    Juz bylem o krok od kupna nowego HD ale dzieki Wam, moj stary Philips rocznik '99 jeszcze pociagnie mam nadzieje dlugo.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 25PT5322/58 po pojawieniu się dymu i zapachu spalenizny oraz zaniku obrazu wymieniono uszkodzony kondensator 2433 oraz tranzystor 7420 (BU2508AF). Po wymianie dioda sygnalizacyjna przestała migać, jednak ekran pozostał czarny. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie napięć na przetwornicy (P1 około 335V, co jest za wysokie), brak żarzenia kineskopu oraz pomiary oscyloskopowe sygnałów na tranzystorze linii. Znaleziono przerwę na ścieżce emiter-tranzystor, którą naprawiono. Po usunięciu przerwy i poprawnym podłączeniu masy telewizor przechodził w tryb standby, ale po włączeniu następowało wyładowanie i powrót do standby, co wskazywało na uszkodzenie tranzystora linii lub transformatora. Po dalszych naprawach kineskop zaczął świecić, pojawił się biały szum i obraz na wejściu AV z czerwonym tłem i poziomymi liniami, co wymagało regulacji parametrów screen i focus. Uszkodzenie kabla pętli rozmagnesowującej zostało wykryte i naprawione. Po regulacji telewizor działał poprawnie, choć menu wymagało dostrojenia. Wskazano, że wymiana kondensatora 2433 jest typową i często występującą naprawą w tym modelu, a uszkodzenie jednego elementu może powodować poważne problemy z obrazem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA