logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zmyc klej "kropelke" z matrycy laptopa ?

kidzar89 04 Sie 2006 21:31 15930 6
REKLAMA
  • #1 2881270
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

Na wstępie chce przeprosić jeśli wybrałem nie odpowiedni dział dla tego pytania.

Mój problem polega na tym że przez przypadek dostała mi sie na matryce kapka kropelki i teraz nie wiem czym to zmyć :(

z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2881423
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Niestety...tego niezmyjesz :( a przynajmniej ja niewiem jak to zrobić..sam wiesz jak ten glut trzyma plastiki no nie? a matryca jest pokryta warstwą która jest plastikowa..a przynajmniej ma z plastkiem coś wspólnego...a czy wartościowy jest ten laptop?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2881463
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Niczym co by przy okazji nie zmyło wastwy antyrefleksyjnej z matrycy. W ogóle nie wiem czy czymkolwiek oprócz kwasu da się rozpuścić cyjanoakrylan, można próbować ostrożnie zrapać żyletką ale ślad na pewno pozostanie.
  • #4 2881558
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Najlepiej to chyba w ogóle nie ruszać tego.Skrobanie pogorszy tylko sprawę i dojdzie do uszkodzenia matrycy.
  • REKLAMA
  • #5 2882294
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

Laptop to IBM T20 więc szkoda by go było. Zrobiłem tak jak mi Tzok podpowiedział z żyletką i ku mojemu zdziwieniu kapka kleju odpadła:D.
    Na matrycy nawet śladu nie widać :)

Dziękuje za pomoc i temat uważam za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #6 2882319
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    W ubiegłym roku kupiłem laptopa, z nieudolnie klejoną ramką obudowy matrycy. Gościu kleił ją "kropelką" i dość sporo rozmazał tego kleju na matrycy, w sumie ok 1 cm². Zeskrobałem to skalpelem z zaokrąglonym ostrzem. Operacja przebiegała z najwyższą ostrożnością z lupką na oku.
    Teraz, gołym okiem praktycznie nic nie widać.
  • #7 2882419
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    A nic nie zostaje na matrycy?? dziwne zawsze myśłaem że to się "wżera" w takie cos jak np. matryca i tam zostanie trzoche;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył usunięcia kleju cyjanoakrylowego („kropelki”) z matrycy laptopa, która jest pokryta warstwą antyrefleksyjną o właściwościach plastikowych. Większość odpowiedzi wskazywała, że kleju nie da się zmyć bez uszkodzenia powłoki matrycy, a próby mechanicznego usuwania (np. żyletką) mogą pozostawić ślady lub uszkodzić ekran. Zalecano ostrożność i unikanie skrobania. Jednak autor potwierdził, że delikatne zeskrobanie żyletką pozwoliło usunąć klej bez pozostawienia śladów. Inny użytkownik opisał podobną metodę z użyciem skalpela z zaokrąglonym ostrzem, co również przyniosło zadowalające efekty bez widocznych uszkodzeń. Wskazano, że rozpuszczalniki mogą uszkodzić warstwę antyrefleksyjną, a kwas jest jedynym środkiem zdolnym rozpuścić cyjanoakrylan, lecz niezalecanym ze względu na ryzyko uszkodzenia matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA