logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Midland 77-094 - jak zwiększyć głośność odbioru CB radia?

mickemaster 06 Sie 2006 13:22 2167 14
REKLAMA
  • #1 2885891
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Jak w temacie cb-nadaje dobrze tylko z odbiorem jest problem, jest poprostu bardzo cichy nawet kiedy pokrętło vol ustawione jest na max,
    gdzie może tkwić usterka?
    schemat jest tu może się przydać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic378340.html
  • REKLAMA
  • #2 2885926
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    skoro nadaje normalnie to sprawdz głośnik i mikrofon wraz z kablem i wtyczką,bo sygnał do głośnika leci przez przełącznik mikrofonowy.pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2885989
    mickemaster
    Poziom 27  
    może i masz rację ale nawet po wyjęciu wtyczki mikrofonu poziom odbieranego sygnału pozostaje bez zmian(nadal bardzo cicho)
  • REKLAMA
  • #4 2886024
    kriss51
    zastanawiam sie czy czasem nie słyszysz dzwięku z samego transformatora modulacyjnego,bo to normalne że po wyjeciu lub uszkodzeniu kabla mikrofonowego na full głosie coś słychać,ale nie z głośnika.to transformator po cichu gada.sprawdz skąd dochodzi dzwiek ,jak z trafa to masz coś z kablem lub przełącznikem mikrofonowym.oczywiscie samego głośnika nie możesz wykluczyć.
  • #5 2886060
    mickemaster
    Poziom 27  
    dzwiek pochodzi na 100% z głosniczka(z resztą bez skutku go podmieniałem), może poprostu ten model tak ma? na schemacie jest napisane 0,2 W 8 Ohm, kiedy na wyjście podłącze słuchawkę telefoniczną 50 Ohm poziom słyszalnego dźwieku jest do zaakceptowania, co jeszce moge sprawdzić? kable i przełącznik mikrofonowy są ok.
  • #6 2886120
    kriss51
    więc podmień C27 i C31.jeśli jeszcze nie zadziała.podłącz przez kondensator np.100µf jakiś głośniczek do 10 nogi kia7217ap i do masy.zobacz czy będzie głos.przy tym zabiegu najlepiej wyciąg na chwile c31.10 noga to wyjście wzmacniacza.

Dodano po 1 [minuty]:

zapomniałem zapytać czy blokada szumu działa?
  • REKLAMA
  • #7 2886165
    mickemaster
    Poziom 27  
    jeżeli blokada szumu to to drugie pokrętło obok volume to działa, postaram sie zrobić tak jak mowisz, zobaczymy efekty

Dodano po 45 [minuty]:

wymiana c27 i c31 przyniosła niewielką poprawę, jeżeli podłącze głośnik przez 100mikro to słychać bardzo głośno,
    co jeszcze musze poprawić?
  • #8 2886334
    kriss51
    sprawdz jeszcze R28,gniazdo na dodatkowy głośnik czy ma przejście,ale w pierwszej kolejności podłącz 5 pin gniazda mikrofonowego bezpośrednio do masy.mikrofon odłączony.
  • #9 2886399
    mickemaster
    Poziom 27  
    R28 sprawdziłem na samym początku- jest ok. podłączenie piątego pinu mikrofonu przynisło efekt(przycisk talk nie wciśnięty), słychać b. dobrze, mam pozostawić tak na stałe?
  • Pomocny post
    #10 2886536
    kriss51
    nie na stałe,bo przy nadawaniu będzie sprzęg w głośniku.mówiłemci że masz coś z mikrofonem,kablem,przyciskiem lub wtyczką.innego wyjścia nie ma.naprawiam to na codzień.powiem jeszcze tak.poprostu mikrofon nie podłącza masy do głośnika więc uszkodzenie musi być w tym o czym teraz pisałem.sprawdz miernikem czy głośnik dostaje pełną mase przez mikrofon.jeśli nie to może masz coś żle podłączone w mikrofonie.na środek przełącznika ma być masa podłaczona.

Dodano po 5 [minuty]:

5 pin ma być podłączony do przodu przełącznika czyli od taj str gdzie przyciskacz.jeśli ten obwód jest sprawny czyli zamknięty to głośnik zagada.po tej samej str przełącznika od tyłu ma być ptt.całe przełączanie odbywa sie masą.
  • Pomocny post
    #11 2886698
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    Witam .

Sprawdź przewód mikrofonowy, i przełącznik PTT. W tych radiach rzadko pada coś innego. Ewentualnie przełamany jest przewód przy mikrofonie lub przy wtyku.

Pozdrawiam

Arturavs
  • #12 2886700
    mickemaster
    Poziom 27  
    dzieki za pomoc pełną profesjonalizmu, CB smiga extra

Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:

mam jeszcze pytanko: do czego służy ten przełącznik dzwigienkowy z boku?
  • #13 2887415
    kriss51
    ten przełącznik to zapewne 0\5.i co w końcu miałeś.tak jak pisałem?coś z przełączaniem,albo kabelki zle podłączone albo urwane?
  • #14 2887437
    mickemaster
    Poziom 27  
    co znaczy 0\5? (jestem laikiem w CB) uszkodzenie dokładnie tak jak piszesz, zle polutowane kabelki, zanim napisałem aby ozywic wogle to radyjko wymieniłem chyba z tuzin elementów, ktos przede mną jak widac bezskutecznie probował je naprawić( chyba lutownicą od rynien), bardzo dzieki za pomoc, wytłumacz mi jeszcze po co ten przełacznik..
  • Pomocny post
    #15 2887517
    kriss51
    w polsce pracujemy w tzw.zerach czyli częstotliwości kanałów kończą sie na zero.np.27,400.na zachodzie i nie tylko pracują w piątkach.czyli częstotliwości kończą sie na 5.np.27,405.stąd ten przełącznik.pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niskim poziomem głośności odbioru w radiu CB Midland 77-094, mimo prawidłowej emisji, wynikał z uszkodzenia obwodu masy sterującej głośnikiem przez mikrofon i przełącznik PTT. Po wyjęciu wtyczki mikrofonu poziom dźwięku pozostawał niski, co wykluczało problem z samym mikrofonem lub kablem. Sugerowano sprawdzenie głośnika, mikrofonu, kabla, przełącznika mikrofonowego oraz elementów filtrujących i wzmacniacza audio (kondensatory C27, C31, rezystor R28). Podłączenie głośnika przez kondensator 100µF do nóżki 10 układu KIA7217AP wykazało poprawę głośności. Ostatecznie problem rozwiązało bezpośrednie podłączenie piątego pinu gniazda mikrofonowego do masy, co potwierdziło uszkodzenie w obwodzie przełącznika mikrofonowego lub kabla. Zalecano naprawę lub wymianę przewodu mikrofonowego i przełącznika PTT, gdyż to one sterują masą głośnika podczas odbioru i nadawania. Dodatkowo wyjaśniono funkcję bocznego przełącznika 0/5, który służy do wyboru standardu kanałów CB (kończących się na 0 lub 5), stosowanego w różnych regionach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA