@md
Nie nie mam finalnej wersji Visty i nie wygłaszam cudzych teoorii, a swoje zdanie opieram na faktach (przedem tego nie napisałem bo nie miałem czasu):
1. Wymagania sprzętowe, jak inni uczestnicy forum już pisali ten system będzie potrzebował sprzętu wartego pare tysięcy złotych (a ciekawi mnie jak będzie z Vistą starter niby dla krajów trzeciego świata ale pewnie wymagania będą niewiele mniejsze a kto w np. Etiopii ma nawet P3 733Mhz?). Również z tej przyczyny tego systemu nie zainstaluje (jeden komp: Cel 466, 64MB SDRAM, Riva TNT2 64b 64MB, W98SE. Drugi mojej Babci: Cel 1Ghz, 512MB SDRAM, R9200 64b 128MB, WXP PRO)
2. Podsystem uniemożliwiający korzystanie z pirackich "rzeczy" (muzyka, filmy). Nie podoba mi się że to komputer ma mi wybierać co mogę na nim zrobić a czego nie. To urządzenie zaostało zaprojektowane przez ludzi dla ludzi, a nie po to żeby ludzi kontrolować. Tak naprawde ti świadczy to o słabości M$, bo oile dobrze myślę został wprowadzony na
wyraźne żądanie wytwórni filmowych i muzycznych (M$ nie musiał na to iśc ma taką pozycję i tyle pieniędzy że nic by mu to nie zaszkodziło).
3. Omamianie ludzi niesamowitymi funkcjami systemu. Tak naprawde to te "wspaniałości" będą w większości dostępne w drogich bardziej zaawansowanych wersjach systemu. Np. Vista Home Basic nie będzie miała rażącego mnie interfejsu 3D, na który czekało tyle ludzi (ciekawie jak się będą czuli gdy wywalą np. 500PLN na ten system tylko dla tego bajeru , a po instalacji okaże się że tego poprostu nie ma).
4. Nieuczciwa walka M$ z konkurencją na patenty. Od pewnego czasu M$ zaczyna opatentowywać technologie które powstały dawno temu (FAT), problem polega na tym że wtedy Microsoftowi nic nie zagrażało więc nie opatentował tego FS dopiero teraz goście się ockneli gdy czują konkurencje na karku.
5. "Olewające" podejście do klienta. Jak pewnie każdy zorientowany wie w WXP jest pare luk bezpieczeństwa które nie zostały załatane od dłuższego czasu. Dlaczego? Dlatego że M$ czuje się jak król softu, i uważa że po co ma się trudźić wydawaniem aktualizacji skoro użytkownicy i tak nie mają do kogo innego "pójść". A jeżeli chodzi o linuxa to tam aktualizacje pojawiają się praktycznie natychmiast bo developerom zależy na użytkownikach.
@labas
Nie. Nie napisze lepszego systemu po tego nie umiem i jestem tego świadomy. Poza tym napisałem "jak wieloma rzeczami z M$" a nie "jak wszystkimi rzeczami z M$". Niektóre produkty z Microsoftu są naprawde udane (np. Win98SE, Win2k, Age of Empires)
@Platon
Jestem dzieckiem "0202122" a nie Neostrady
@Łukasz88
Na starym kompie to mi nawet WMP9 nie chce chodzić jak powinien

a ze względu na OS 11 nie będe miał. Osobiście używam na obu blaszakach Winamp 5.2 do muzy i All Player 2.2.8 do video.
@Tommy82
Windows NT ma korzenie w DEC. Firma ta zleciła opracowanie GUI dla systemu do swoich komputerów MIPS właśnie M$, przekazując przy okazji kernela systemu. Niestety DEC rozpadł się z powodów finansowych (został kupiony podajże przez Compaq). Jądro zostało natomiast w Microsofcie.
------------------------------------------------------------------------------------
Tak pozatym to gdyby nie to że z tych komputerów korzsystają inni to bym się przeżucił w całości na Linuxa (Debian). Przecież są programy takie jak Wine, Cadega czy Cross Over Ofice, a przecież do niektórych gier są Linuxowe wersje (Q3).
[/img]