logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak praktycznie hamować silnik asynchroniczny 2,2kW prądem stałym?

Litwin 25 Cze 2003 12:38 16907 13
REKLAMA
  • #1 263106
    Litwin
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Mam problem. dostałem zadanie wykonania hamowania silnika prądem stałym napędzającego piłę tarczwą. Teorie znam, ale jak to wygląda praktycznie. Może jakiś shemacik lub kontakt. I jeszcze jedno silnik mocy 2,2kW.
  • REKLAMA
  • #2 263200
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Przy hamowaniu prądem stałym prąd zależy od rezystancji uzwojeń silnika, więc napięcie przyłożone powinno wynosić od kilku do kilkunastu procent napięcia znamionowego. Uzwojenia stojana możesz zasilać na kilka sposobów, trzeba jednak tak połączyć, aby pola wytwarzane przez poszczególne fazy sumowały się a nie odejmowały, bo wtedy moment hamujący będzie niewielki a straty duże (zrobisz sobie grzałkę z silnika :D ).
    W załączniku masz kilka sposobów podłączenia napięcia stałego:
    Załączniki:
    • Jak praktycznie hamować silnik asynchroniczny 2,2kW prądem stałym? Hamowanie_prądem_stałym.jpg (54.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 263451
    Litwin
    Poziom 15  
    Dzięki kledze "ElGregor" ale ja wiadomości to już znam. Chodzi mi o konkretne rozwiązania. Znam hamowanie tylko wyłącznie mechaniczne rozwiązanie elektromagnesem. Mam też doczynienia z hamowaniem dynamicznym silnika o mocy 5,3 MW zrobione to jest na zasadzie zwory wyprowadzeń w wypadkach awaryjnych ale po ok. 10 sec. Ja proszę o konkretne rozwiązanie. Mile widziany schemat.

Przepraszam ale muszę dodać, że silnik musi być zatrzmany po wyłączeniu maszyny
  • REKLAMA
  • #4 263659
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    W małych pilarkach produkcji zakładów z Reszla był taki układ.Wystarczy w dobrze zaopatrzonym sklepie poprosić o instrukcję
  • #5 263748
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    silnik 380V? odlaczasz silnik i 2 przewody z doprowadzen zapinasz na 2 akumulatory 12V szeregowo polaczone. powinno dzialac. a optymalnie? tabliczka znamionowa ksiazka i wzorki. Ih ma byc jak w ksiazeczce napisane.
  • #6 263967
    Litwin
    Poziom 15  
    Kolego " spros" ja prośiłem o konkretne rozwiązania a nie takie jakie Ty mi proponujesz. Twoje rozwiązanie jest dobre w domu lub w piwnicy a nie w urządzeniu pracujący 20h dziennie.
  • REKLAMA
  • #7 264010
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: Kniaź
    Nie napisałeś praktycznie żadnych szczegółów dotyczących twojego problemu, to i żadnego szczegółowego rozwiązania się pewnie nie doczekasz.
    Napisz jak to ma dokładnie działać - hamowanie przy każdym zatrzymaniu?, awaryjne hamowanie wyzwalane dodatkowym sygnałem?, a może jeszcze coś innego?
    Jeśli ma hamować przy każdym zatrzymaniu to instalujesz po prostu dwa styczniki, jeden załącza zasilanie z sieci do silnika, drugi napięcie stałe z pomocniczego transformatora z prostownikiem. Jeżeli wyłącza się główny stycznik, przez styki pomocnicze uruchamiasz przekaźnik czasowy, załączający drugi stycznik, przez który popłynie prąd stały do silnika. Czas ustawiasz na tyle długi, aby silnik zdążył się zatrzymać, ale nie za długi aby niepotrzebnie nie nagrzewać uzwojeń. Jeśli o to Ci chodzi to mogę to narysować w postaci schematu.
  • #8 264321
    spros
    Poziom 17  
    szP kniaz i elgregor
    chetnie tez dolacze do dyskusji na temat tego projektu. ale niestety info takie ze jest silnik i trzeba go hamowac to niewiele mowi. czekamy na szczegoly koncepcji zastosowania takiego ukladu. po co i dlaczego pradem stalym. bo jesli ma to chodzic 20h na dobe to rzeczywiscie akumulator nie wystarczy :) pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 264346
    spros
    Poziom 17  
    sposoby polaczenia uzwojen stojana do hamowania dynamicznego oraz wartosci pradu stalego plynacego przez uzwojenie takie aby przeplyw uzwojen byl rownowazny przeplywowi przy znamionowym zasilaniu napieciem przemiennym tj. aby wartosc strumienia silnika w czasie hamowania byla rowna wartosci strumienia w znamionowych warunkach pracy
    Załączniki:
    • hamowanie pradem stalym.zip (9.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 264361
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    polecam ksiazke A.Plamitzer-a(WNT1986) "Maszyny elektryczne" , jakbys chial zobaczyc jak to sie wlacza,duzo nie ma ale pogladowe rysunki sa.
    str 397-398.
  • #11 264477
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Mam schemat sterowania i hamowania
    pilarek produkowanych Wrsztaty Szkol-
    ne.Wkonywałem takie układy.Działają
    szybko i skutecznie.
  • #12 266517
    Litwin
    Poziom 15  
    Dzięki Wam koledzy, z Waszej pomocy już zrobiłem użytek. Działa bardzo dobrze i mam już większe doświadczenie.
  • #13 266523
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    A czy ktos wzial pod uwage "latajaca pile" fajnie co?? nie mozna zbyt gwaltownie hamowac bo moze sie odkrecic mocowanie pily
  • #14 266769
    Litwin
    Poziom 15  
    Dzieki "aceton" za radę ale ja juz to rozwiązałem i przetestowałem. Uważam, że dla minie ten temat już jest zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznego hamowania silnika asynchronicznego o mocy 2,2 kW prądem stałym, napędzającego piłę tarczową. Podkreślono, że napięcie stałe do hamowania powinno wynosić kilka do kilkunastu procent napięcia znamionowego, a uzwojenia stojana należy połączyć tak, aby pola magnetyczne się sumowały, co zapewni odpowiedni moment hamujący i minimalizację strat cieplnych. Wskazano na konieczność stosowania dwóch styczników – jeden do zasilania silnika prądem przemiennym, drugi do załączania napięcia stałego z prostownika po wyłączeniu głównego zasilania, sterowanego przekaźnikiem czasowym, co umożliwia zatrzymanie silnika bez nadmiernego nagrzewania uzwojeń. Zwrócono uwagę na praktyczne aspekty, takie jak unikanie zbyt gwałtownego hamowania ze względu na bezpieczeństwo mocowania piły. Wskazano również na literaturę techniczną (np. książka A. Plamitzera „Maszyny elektryczne”) oraz dostępność schematów sterowania i hamowania pilarek w specjalistycznych warsztatach. Podkreślono, że rozwiązania muszą być trwałe i przystosowane do pracy ciągłej (20h/dobę), co wyklucza proste rozwiązania z akumulatorami 12V. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność zastosowanego rozwiązania i zdobycie praktycznego doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA