logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KAbel EURO - RF, Przerobka kabla EURO na zwykly antenowy

adam88sjz 08 Sie 2006 11:24 6242 17
REKLAMA
  • #1 2892785
    adam88sjz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam! W Tv mam tylko jedno wejscie. Standardowa wtyczka (o ile sie nie mylezwana RF) A Chce podpiacm tuner PIONNER1330, lec zon am wyjscie tylko na EURO. Wiec mam pytanie do Was czy jest mozliwosc zrobienia takiego kabla: EURO - zwykla wtyczke TV
  • REKLAMA
  • #3 2892872
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    No z takim opisem na pewno dostaniesz konkretną odpowiedź.

Ze względu na treść przenoszę do początkujących.
  • REKLAMA
  • #4 2892898
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam! proponuje zakupic modulator! I po klopocie ! Pozdrawiam!
  • #5 2892915
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !
    W zasadzie jest to możliwe, można by wykorzystać modulator z jakiegoś starego magnetowidu, gry tv itp. Tylko trzeba by dodatkowo zasilić go z zasilacza np. antenowego. Ale bez modulatora nic z tego nie będzie.

Pozdrawiam - Daniel
  • #6 2893073
    adam88sjz
    Poziom 16  
    A jak tern modulator wyglada?? Mam pare magnetowidów i mam takze zasilacz.
  • #7 2893133
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Modulator ma wejście antenowe oraz wyjście (wygląd z zewnatrz np. magnetowidu) strojony na pasmo UHF , z rególy na kanal 35! Jeśli masz możliwość zrobienia to jak kolega wyzej pisal! zasilacz i modulator istotne jest też zasilanie na jakim on pracuje (co pomoże w wyboże zasilacza lub też w stabilizacji napięcia na niższe) ! Zazwyczaj pracuje on na zasilaniu +5V! W wewnątrz magnetowidu ma on wyjścia video/masa, audio/masa oraz zasilanie! pozdrawiam!

Dodano po 4 [minuty]:

Ps.do wyprowadzeń audio/video użyj ekranowego przewodu najlepiej rozebrać gotowy przewód euro!
  • REKLAMA
  • #8 2893371
    adam88sjz
    Poziom 16  
    A ma ktos schemat kabla EURO?? Gdzie jest Audio i gdzie jest VIDEO??
  • #10 2893424
    adam88sjz
    Poziom 16  
    Znalazłem na strychu stare video BONDSTEC. i z tylu sa nastepujace rzecyz:

wejscie antenowe,
    wyjscie antenow,
    przekratlo (na srubokret) CHANNEL
    Test ON/OFF

wszystko ejst obok siebie. ale niewiem dokaldnie jak ten modulator weyglada?? doradzicie?
  • #11 2893461
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Tak to jest waśnie to wej/wyj oraz regulacja i test! wszystko jest zamknięte w metalowej puszce! wymontuj to! Jeśli sprzęt jest sprawny proponuje ci zmierzyć napięcie zasilania ,przed wymontowaniem! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2893877
    adam88sjz
    Poziom 16  
    wymontowalem juz. pomierzylem napiecia. tylko mam maly problem na plytce bylo napisane:
    BST+B
    GND
    MD+P
    AUDIO
    VIDEO

Kiedy polaczylem "BST+B" z GND 5.01, a keidy polaczylem "MD+P" z GND wyskoczylo 4,97.

Czy mam plusa dac i do "BST+B" i do "MD+P" i minusa do GND?? Acha i obydowa jest metalowana i sluzy takze jako masa (GND)
  • #13 2893915
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Możesz te napięcia polączyć razem! pozdrawiam
  • #14 2894005
    adam88sjz
    Poziom 16  
    A te nózki z ADUIO i VIDEO mam polaczyc z kablem euro tak?? Moge jakoms polska rozpiske kabla EURO. Albo podac mi nr z tego schematu (co podany ejst wyzej) ktory to VIDEO a ktory AUDIO??
  • #15 2894241
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Możesz polaczyć Audio/Video z kablem euro lub też zastosować gniazdo euro np.z tego magnetowidu, jeślioczywiście jest! Jeśli wykorzystasz gniazdo to Audio podączysz do nóżki nr.3 a GND do nr.4 natomiast Video do nóżki nr.19 a GND do nr.17 ! A w przypadku kabla robisz tak samo ,odpinając pokoleji kabelki i lutując je do wyjść modulatora! Pozostale przewody należy zabezpieczyć!

Pozdrawiam!
  • #16 2894844
    adam88sjz
    Poziom 16  
    A ile ma isc tam amper?? Bo niewiem jaki rezystor dac bo amm zasilacz 12V z anteny TV "siatkówki"
  • #18 2897373
    adam88sjz
    Poziom 16  
    @piotrekmilitowski Cos mi to nie dziala:( Popodlaczalem tak i nie dziala czy nie pomyliles sie gdzies???

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie tunera z wyjściem EURO (SCART) do telewizora posiadającego tylko wejście antenowe RF wymaga zastosowania modulatora sygnału. Nie jest możliwe bezpośrednie wykonanie kabla EURO - wtyk antenowy, ponieważ sygnał wideo i audio z tunera musi zostać przetworzony na sygnał RF. Modulator można pozyskać z magnetowidu lub innego urządzenia wyposażonego w modulator UHF, zwykle strojonym na kanał 35. Modulator wymaga zasilania najczęściej 5V, które można uzyskać poprzez stabilizator napięcia (np. 78L05) z zasilacza 12V antenowego. Wyprowadzenia AUDIO i VIDEO modulatora należy połączyć z odpowiednimi pinami kabla EURO (Audio do pinu 3, masa do 4; Video do 19, masa do 17). Obudowa modulatora pełni funkcję masy. Wymaga to lutowania i zabezpieczenia pozostałych przewodów. Bez modulatora nie da się przesłać sygnału EURO do wejścia antenowego TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA