logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sample na allegro sprzedawane przzez oszustów

milik 13 Sie 2006 00:38 3155 11
REKLAMA
  • #1 2910383
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam
    Co jakiś czas przeglądam allegro w poszukiwaniu ciekawych ofert części elektronicznych i cały czas napotykam oszustów, którzy sprzedają sample. Krew mnie zalewa, gdy widzę, że takie, że tak powiem cwaniaki sprzedają na allegro darmowe próbki, które powinny być darmowe. Osobiście nie posiadam konta na allegro i nie mam możliwości napisania emaila do adminów allegro. Chciałem wam podsunąć pomysł, aby ci, którzy posiadają takowe konto zaczęli apelować, że sprzedawanie takich części jest nie zgodne z regulaminem Analog Devices i Maxim/Dallas. Dla tych, którzy uważają, że to nie ma sensu lub to głupi pomysł to przypominam, że sprzedaż magnesów neodymowych została regulaminowo zakazana na allegro. Myślę, że leży to w interesie nas wszystkich.

Poniżej kilka przykładowych osób sprzedających sample.

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1206876
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2153024
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2205596
  • REKLAMA
  • #2 2910506
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Wszystko pięknie i ładnie tylko jest jeden problem.

W jaki sposób udowodnić to że sprzedawane podzespoły to sample ?

To że ktoś sprzedaje je tanio i małe ilości może budzić tylko podejżenia ale nie jest dowodem łamania prawa.

Tak na marginesie to własnie przez taki proceder niektóre firmy zaprzestały lub mocno skomplikowały procedure wysylania sampli do Polski.

Pozdrawiam
  • #3 2910949
    McRancor
    Ocena: 123
    Nie tylko w Polsce, bo w Niemczech sprzedają sample tak samo. Po prostu TI który zablokował dostęp do sampli z Polski, stwierdził że program nie przyniósł spodziewanych przychodów, to że cwaniaczki sprzedają sample na allegro to nie jest powód zaprzestania wysyłki sampli do naszego kraju.

Prześledźcie tematy o tym na elektrodzie, już chyba wszystko na ten temat zostało powiedziane.
  • #4 2911345
    milik
    Poziom 23  
    Artur k. :arrow: Nigdy nie będzie 100% sposobu żeby udowodnić, że części to darmowe sample. Ale jest sposób żeby to zrobić nie bezpośrednio.

1. Zakazać sprzedaży sampli na allegro (cwaniaki nie mają pewności, w jaki sposób admini allegro sprawdzają towar a tak naprawdę wcale by nie sprawdzali no, bo jak)
    2. W przypadku, jeśli ktoś naprawdę sprzedaje części (np. właściciele sklepów) to osoby takie mogą wystawić fakturę VAT na zakupiony towar.
    3. Jeśli części sprzedaje osoba nieposiadającą sklepu to zaznacza po prostu, że części są używane i nie są darmowymi próbkami.

Wszystko to działa na niekorzyść cwaniaków a nie przeszkadza w żaden sposób prawdziwym sprzedawcą. Jeśli części są używane to osoba sprzedająca zaznacza to w opisie aukcji a jeśli to właściciel sklepu to przeważnie pisze, że jest możliwość wystawienia faktury na zakupiony towar. Widziałem już nawet aukcje gdzie człowiek napisał wyraźnie, że towar jest używany i że nie są to darmowe próbki, więc jeśli się komuś chce to można napisać prawdę, co do pochodzenia towaru.
  • REKLAMA
  • #5 2911401
    McRancor
    Prowadziłoby to do idiotycznych sytuacji. Chce sprzedać trochę złomu jaki nazbierał mi się w domu przez lata, nie mam sklepu i nie mam żadnych dowodów zakupu. Sprzedaje części i aukcja jest blokowana że niby sample? To idę sprzedać je na giełdę elektroniczną, albo na inny serwis.

Takiego zachowania nie da się wyeliminować, jedyne co można zrobić to uświadamiać ludzi że są to części które mogą dostać za darmo, ale przecież nikt nie będzie siedział na allegro i monitorował czy przypadkiem ktoś sampli nie sprzedaje, przecież to nienormalne, zwłaszcza że obok handlują kradzionymi autami.

Nie chcesz sprzedawców sampli - nie kupuj od nich, a nieuświadomionych uświadamiaj że kupują towar który jest za darmo, cwaniaczki w końcu dadzą sobie spokój bo nikt od nich nie będzie chciał tego kupować
  • #6 2911527
    milik
    Poziom 23  
    Ja nie pisałem nic o blokowaniu konta, bo niby sample. Napisałem tylko, że na aukcjach, na których są wystawione części tych firm powinno być napisane pochodzenie. I teraz – jeśli cwaniak nie może wystawić faktury to jest zmuszony sprzedać towar jako używany dodatkowo zaznaczając, że nie są to darmowe sample. Co za tym idzie nie będzie mógł zażyczyć sobie sumki, jaka teraz sobie życzy i będzie mniej chętnych, bo przecież używane. I tak jak napisałem przedtem. Osoba, która naprawdę sprzedaje używane części nie będzie miała nic przeciwko temu, aby wspomnieć o tym na aukcji.
  • REKLAMA
  • #7 2911581
    McRancor
    Ale mam w domu pełno scalaków które są nowe, w oryginalnych opakowaniach, po prostu ich nie użyłem, to czemu miałbym pisać że są używane? Pisać że nie są to sample, dobra, tylko co to zmieni? Przecież to tylko zdanie i historii scalaków nie zmienia.

Tak bardzo Ci to przeszkadza - nie kupuj i ostrzegaj innych, zapobiegać chęci sprzedaży się nie da, ewentualnie uświadomić klientów
  • #8 2911648
    milik
    Poziom 23  
    No dobrze nie chce się kłócić. Chciałem tylko wyrazić mój niesmak w stosunku do tych cwaniaków i spytać, co inni myślą na ten temat. Jeśli bym miał możliwość to już dawno bym uświadamiał kupujących, że można zamówić, co niektóre rzeczy za darmo.
  • #9 2911749
    McRancor
    Podzielam Twój niesmak, ale niestety wiele się z tym nie da zrobić, z drugiej strony sample z TI czasem jeszcze się trafiają na allegro, a zamówić już się nie da - zawsze to jakaś opcja, w przypadku kiedy nie ma się znajomych za granicą.
  • REKLAMA
  • #10 2912202
    Artur k.
    Ocena: 1692
    Witam

Kolejna sprawa to taka ze nie tak łatwo jest otrzymać sample, nie każdemu je przydzielają. Trzeba mocno uargumentować chęć otrzymania próbki.

W związku z tym nie każdy może dostać je za darmo, oczywiście nie popieram ich sprzedawania a tylko próbuje uświadomić Wam to że pisanie do ludzi że mogą to mieć za darmo nie ma sensu, ponieważ w 90% przypadków osoba chetna na ten układ nie otrzyma go za darmo, wiec i tak będzie musiała kupić.

To jest walka z wiatrakami.

Pozdrawiam
  • #11 2912554
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Witam, jestem nabywcą takiego układu, zresztą McRancor mi o tym napisał. To co napisaliście wcześniej to prawda, ale ja dopiero po otrzymaniu układu - po opakowaniu, oryginalnym zresztą - domysliłem się że jest to darmowa próbka. Owszem takie osoby trzeba tępić - tylko jak udowodnić proceder? To że to próbka to jest dalej tylko moje podejrzenie, bo ktoś może tłumaczyć że sprowadził układy dla siebie, zostaly nadwyżki, sprzedaje itp. W sumie proceder nieuczciwy ale trudny do zwalczenia. Żeby można było to zlikwidować to sposób musi być prosty, a jednocześnie skuteczny. Mozna byłoby założyć " policję " samplową i w przypadku podejrzeń zwracać się do producenta ( konieczność współpracy producenta ) czy dana osoba wystąpiła o próbki? Jeśli dałoby się udowodnić ten fakt - "czarna lista" u producenta i na allegro. To utrudniłoby proceder.
  • #12 2914254
    kuba989898
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Moim zdaniem jak ktoś chce sprawdzić sprzedającego to popatrzy w komentarze. Można zrobić tak że piszesz w komentarzu, że osobnik sprzedaje sample z zaznaczeniem adresu strony producenta. Z tym że najpierw trzeba zrobić zakupy i wtedy można wystawić takie "ostrzeżenie" przed nieuczciwym sprzedawcą.

Podsumowanie tematu

✨ Na forum poruszono problem sprzedaży darmowych próbek (sampli) części elektronicznych na platformie Allegro przez nieuczciwych sprzedawców. Dyskusja wskazuje na trudności w jednoznacznym udowodnieniu, że oferowane podzespoły to faktycznie sample, gdyż sprzedawcy mogą tłumaczyć się nadwyżkami lub używanym towarem. Proponowano rozwiązania takie jak wymóg podawania pochodzenia części na aukcjach, wystawianie faktur VAT przez sklepy oraz oznaczanie próbek jako używane, co miałoby ograniczyć proceder bez szkody dla legalnych sprzedawców. Zwrócono uwagę, że całkowite wyeliminowanie sprzedaży sampli jest trudne, a walka polega głównie na uświadamianiu kupujących, że próbki powinny być darmowe i że kupowanie ich od cwaniaków jest nieopłacalne. Wskazano również, że niektóre firmy, np. Texas Instruments, ograniczyły dostęp do sampli w Polsce, częściowo z powodu nadużyć. Pojawił się pomysł współpracy Allegro z producentami w celu weryfikacji sprzedawców i tworzenia czarnych list. Podkreślono, że uzyskanie sampli wymaga uzasadnienia i nie każdy może je otrzymać za darmo, co komplikuje sytuację. W dyskusji pojawiły się przykłady kont sprzedających sample oraz sugestie monitorowania komentarzy i ostrzegania innych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA