logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.4 1995 - Nierówna praca silnika i szarpanie podczas jazdy

sensei_lask 15 Sie 2006 00:46 6044 22
REKLAMA
  • #1 2916507
    sensei_lask
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jestem właścicielem Astry 1,4 z 95 roku i od kilku dni mam poważny problem z autem. Kiedy go odpalam po nocy lub po kilku godzinnym postoju silnik bardzo nierówno pracuje, wręcz auto sie tzresie, kiedy dodaje gazu auto tak jakby sie zapycha i kiedy puszczam ze sprzegła prawie gasnie.. kiedy ruszam auto dusi sie i ciezko jedzie.. po kilku minutach pracy silnika problem ustaje jednak jadac auto zaczyna równiez sie dusi i szarpie.. nie wiem jaka jest tego przyczyna.. szczerze nie znam sie w ogole na samochodach dlatego prosze o pomoc.
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 2916533
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    sprawdz czujnik temperatury
  • #3 2916582
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Sprawdź przewody wysokiego napięcia. Teraz jest wilgotne powietrze i jeśli nie są pierwszej młodości to iskierki nie idą w nich tylko na nich:D
  • #4 2916769
    zk2003
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    sprawdż ciśnienie paliwa.
  • #5 2917768
    morasm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    odpowiedzialem ci na to pytanko w poscie ktory znalazl sie w koszu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2915158#2915158

wiec powiem jeszcze raz
    Powinieneś spróbować wymienić:
    świece zapłonowe,
    kable wysokiego napięcia (te co idą do świec),
    kopułkę rozdzielacza zapłonu i palec rozdzielacza.
    Jak wymienisz i nic to nie da to trzeba szukać dalej, ale u mnie w kadecie 1.4 pomogło
  • #6 2918508
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Odkręć pompę paliwa pod tylnym siedzeniem i sprawdź stan gumowego
    wężyka w pompie. Lubi pęknąć.
    I wymień filtr paliwa.
  • REKLAMA
  • #7 2918528
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Wymień świece, przewody wysokiego napięcia, kopułke. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2918531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 2918559
    morasm
    Poziom 13  
    ludzie a po co robic remont polowy samochodu rozbierac egr skoro moga to byc najprostsze rzeczy typu swiece i kable. ich dobry stan to podstawa
  • #10 2918581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2918593
    morasm
    Poziom 13  
    pewnie ze jasne ale kable i swiece maja wszystkie
    wiec moze poczekajmy teraz co powie nam kolega ktory ma problemy z astra i dalej mu bedziemy radzic bo od tego jest forum :)

i jeszcze jedno jak juz tak napomknales elektrit da sie taki zaplon zastosowac w c14nz
  • #12 2919012
    abes
    Poziom 11  
    Witam.
    Zgadzam sie z elekritem ze silnikow bylo kilka i przyczyn tez moze byc kilka, ale na poczatku nie ma co mieszac chlopakowi w glowie. Niech sprawdzi przewody wysokiego napiecia i świece. Jesli beda dobre to i tak nie ma sensu wypisywanie mu pozostalych przyczyn bo sam napisal ze nie zna sie na samochodach. Tak wiec lepiej bedzie jesli wstawi go do jakiegos warsztatu. Na pierwszy rzut oka wyglada mi to na jakis przewod lub swiece wiec przychylam sie do tego co pisala wiekszosc forumowiczow.

Pozdrawiam
  • #13 2919478
    mario1982
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    zacznij od przewodów wysokiego napięcia i co z nim jest związane...a potem ewentualnie bież śię po kolei za reszte...........
  • #14 2923155
    sensei_lask
    Poziom 11  
    Jak narazie wymieniłem filtr powietrza i paliwa i nic nie pomogło także próbuje dalej.. jutro czas na przewody i świece.. dziękuję za pomoc;]
  • #15 2923214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2923665
    morasm
    Poziom 13  
    a kiedy byly wymieniane swiece i kable? one niestety tez sie zuzywaja choc moze tego nie widac, u mnie zdjecie tych metalowych oslon nic nie dalo, objawy byly podobne,wymienilem swiece i kable i sie polepszylo, a na koniec jeszcze wymienilem kopulke i palec rozdzielacza i jest miodzio. nawet do filtrow paliwa i powietrza nie musialem zagladac.
    a skoro sie chlopak nie zna na samochodach to lepiej niech jedzie do mechanika bo jak sam zacznie grzebac w egr i innych cudach to jedynie wiecej szkod moze narobic niz ma teraz
  • #17 2925389
    mario1982
    Poziom 16  
    otóż to zaczynamy od najprościejszych rzeczy...mądre pozty są nagradzane.............
  • #18 2925399
    morasm
    Poziom 13  
    wiec niech wzmieni swieczki i kable a jak nie bedzie chodzic to mu na odleglosc remoncik zrobimy ;)
  • #19 2947280
    pawel_jaksina
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jeśli to silnik c14nz sprawdz na oscyloskopie czunik halla.
  • #20 2947375
    morasm
    Poziom 13  
    nadal nie wiemy jaki to silnik, ani czy cokolwiek z zaproponowanych wczesniej napraw pomoglo
  • #21 2962846
    sensei_lask
    Poziom 11  
    okazało się, że przyczyną były świece.. dziękuję za pomoc;]

Dodano po 1 [minuty]:

przy okazji mam pytanie odnośnie świec: co ile tysięcy km powinno się je wymieniać?
  • #22 2962865
    morasm
    Poziom 13  
    ja w kadecie c14nz z lpg wymieniam co gora 30000km bo juz wiecej nie daja rady. jezdze na polskich iskrach i nigdy nie kupie wiecej boscha ani championa bo mialem i sie zawiodlem
  • #23 2962910
    mario1982
    Poziom 16  
    heh prośimy o zamknięćie tematu jeżeli silniczek już chodzi dobrze choć niektórz za błędne diagnozy dostaną punkty ale cóż tak to jest......trzymajmy porządek na forum....................

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry 1.4 z 1995 roku zgłosił problem z nierówną pracą silnika, szarpaniem i dławieniem się auta, szczególnie po postoju. W dyskusji sugerowano sprawdzenie i wymianę podstawowych elementów układu zapłonowego: świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia, kopułki i palca rozdzielacza. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia metalowych nakładek na końcówkach kabli WN oraz konieczność kontroli ciśnienia paliwa i stanu filtra paliwa. Wskazano również na potencjalne problemy z zaworem EGR, zwłaszcza w silniku C14NZ, jednak zalecano najpierw eliminację prostych przyczyn. Po wymianie świec problem ustąpił. Poruszono też temat częstotliwości wymiany świec – zalecano wymianę co około 30 000 km, zwłaszcza przy użytkowaniu LPG. Podkreślono, że przy braku doświadczenia lepiej skorzystać z pomocy warsztatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA