logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna pomoc President Jimmy - po zamianie " + "

Oster_18 15 Sie 2006 15:55 2929 5
REKLAMA
  • #1 2918086
    Oster_18
    Poziom 11  
    Witam wszystkich! Potrzebuje waszej pomocy w naprawie radyjka CB President Jimmy, ponieważ jest to pierwsze moje radyjko CB które naprawiam :) Zatem do rzeczy: Przy podłanczaniu radia została zamieniona biegunowość, a co za tym idzie po włączeniu ukazał się dym i to było by na tyle. Po rozebrzniu radyjka musiałem wymienić doide prostownicząktóra (zabespieczającą) która uległa całkowitemu zwęgleniu. Radyjko wydawało by się że działa ale jest mały problem bo przy nadawaniu inni słyszą tylko jakieś trzaski i bardzo niewyraźną mowę jeśli można to nazwać mową. Odbiór działa bez jakich kolwiek zakłuceń. Podejrzewam że uległa uszkodzenia któraś końcówka w.cz. ale nie wiem zabardzo która bo: 1. Nie naprawiałem jeszcze radyjek CB, 2. Schemat elektryczny jaki znalazłem na elektrodzie do tego właśnie radyjka różni się troche od tego co mam w środku :( nie wiem zabardzo dlaczego. Z tego co czytałem to wydaje mi się że może to być jakiś TDA ale w radju nie moge zlokalizować żadnego układu TDA, na schemacie owszem jest ale w radju w tym miejscu jest podobny do tranzystora układ o takich symbolach 7808A JRC M3057G czy to to może być ten TDA ??? Za wszystkie ewentualne podpowiedzi z góry wielkie dzięki koledzy! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2918137
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    witam
    Prawdopodobnie został uszkodzony wzmacniacz m.cz odpowiedzialny na modulacje . 7808 to jest stabilizator napiecia 8V .
    Musisz znalesc układ ( wzmaczniacz lub przedwzmacniacz )m.cz
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2918256
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    wieki temu zaczynałem od tego radia i znam go na pamięć.skoro masz odbiór to TDA1905 nie jest uwalony.stabilizator 7808 też jest sprawny inaczej radio by nie świeciło.sprawdz moc nadajnika i elektrolity obok końcówki tda.jeśli nie masz mocy to końcówka wcz poleciała.sprawdz ją.ta końcówka jest przykręcona z tyłu radia.zamiast niej możesz wstawić 2SC2075 lub 2078.może sie okazać że driver też poleciał.driver to tranzystor niedaleko końcówki opasany blachą aluminiową.możesz zamiast niego wstawić 2SC2314.pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2918808
    Oster_18
    Poziom 11  
    Sprawdziłem końcówke w.cz 2SC2078 i okazała się sprawna wylutowałem też stabilizator i wydaje się też być wporządku ale tej TDA nie moge niggdzie znaleść albo ja ślepy jestem albo go tu nie ma chyba ktoś wstawił coś innego bo jest LA4446 tylko wygląda on tak jakby był wstawiony orginalnie. Jeszcze jedno jak mam sprawdzić moc nadajnika ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2919338
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Masz nową wersję tego radia i tam rzeczywiscie siedzi jako końcówka mocy m.cz układ LA4446 (na marginesie - lubi się psuć).
    Najpierw sprawdź czy to nie wina mikrofonu - najprościej przez podmianą z innego radia.
    A potem ryzykowałbym jednak wymianę tego LA4446.
    Ma czasami takie napady (zwłaszcza po zamianie +-) że przy odbiorze jest prawie OK a przy nadawaniu nie wyrabia i jest cienka modulacja.

Moc nadajnika sprawdzasz miernikiem mocy.
    Najlepiej na sztucznym obciążeniu 50 OHM i obciążalności conajmniej 5 W
    Tylko nie mów, że nie masz chociażby najprostszego reflektometru z możliwością pomiaru mocy.
  • #6 2984382
    Oster_18
    Poziom 11  
    Witam wsz temat uwarzam za zamknięty, przyczyną tego była padnięta końcówka w.cz. jak i sama końcówka LA4446. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc!
REKLAMA