Witam wszystkich! Potrzebuje waszej pomocy w naprawie radyjka CB President Jimmy, ponieważ jest to pierwsze moje radyjko CB które naprawiam
Zatem do rzeczy: Przy podłanczaniu radia została zamieniona biegunowość, a co za tym idzie po włączeniu ukazał się dym i to było by na tyle. Po rozebrzniu radyjka musiałem wymienić doide prostownicząktóra (zabespieczającą) która uległa całkowitemu zwęgleniu. Radyjko wydawało by się że działa ale jest mały problem bo przy nadawaniu inni słyszą tylko jakieś trzaski i bardzo niewyraźną mowę jeśli można to nazwać mową. Odbiór działa bez jakich kolwiek zakłuceń. Podejrzewam że uległa uszkodzenia któraś końcówka w.cz. ale nie wiem zabardzo która bo: 1. Nie naprawiałem jeszcze radyjek CB, 2. Schemat elektryczny jaki znalazłem na elektrodzie do tego właśnie radyjka różni się troche od tego co mam w środku
nie wiem zabardzo dlaczego. Z tego co czytałem to wydaje mi się że może to być jakiś TDA ale w radju nie moge zlokalizować żadnego układu TDA, na schemacie owszem jest ale w radju w tym miejscu jest podobny do tranzystora układ o takich symbolach 7808A JRC M3057G czy to to może być ten TDA ??? Za wszystkie ewentualne podpowiedzi z góry wielkie dzięki koledzy! Pozdrawiam!