logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer samochodowy do komputera? Zasilanie i dźwięk

Syni 19 Sie 2006 09:34 8211 19
REKLAMA
  • #1 2930115
    Syni
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam mały problem i mam nadzieje ze mi pomozecie.
    Chodzi mi podłączenie sbwoofera aktywnego samochodowego do kompa.
    Niewiem czy musi byc odpowiedni zasilacz,uzyłem pierwszy lepszy (12V) i diody sie zapaliły wiec chyba działą.Niestety kiedy podłączyłem do zintegrowanej karty dzwiękowej (mini jack - 2x chinch) nic nie zagralo.Cisza. Nie wiecie o co chodzi???Dodam ze sub i wzmacniacz działają napewno bo w samochodzie gra.
  • REKLAMA
  • #2 2930158
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Popatrz w u stawieniach dźwięku może ta funkcja jest w windowsie/linuxie przyciszona. Napisz nam konkretnie jaki to wzmacniacz i jakim zasilaczem 12V go zasilasz.
  • REKLAMA
  • #3 2930225
    Syni
    Poziom 11  
    Wzmacniacz nie jest markowy,robiony w domu amatorsko na wlasne potrzeby.Parametry:Na układzie TDA 1562.Robocze napięcie zasilania 8-18V.Prąd spoczynkowy 110 mA.Wzmocnienie 36 dB.Moc 70W.Maks.prąd wyjściowy 8A. Natomiast zasilacz nie mam pojecia,jest napisane tylko 12V wiec napięcie odpowiednie a reszta nie wiem.Co do ustawien dzwieku to (windows xp) RACZEJ mam wszystko ok.
  • #4 2930272
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Aby ruszyć taki wzmacniacz musisz podpiąć go nie pod 12V zasilacz, a solidny sprzęt wyglądający jak prostownik do ładowania dużych akumulatorów, bo tak dużej mocy zasilacza potrzebujesz. Przypominam, że do wzmacniacza podpinasz 3 przewody od zasilacza Plusowy, minusowy i sterujący. Jeżeli na wzmacniaczu zapaliła się dioda czerwona, to znak, że masz problemy :(
  • #5 2930555
    djCris
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    to że ma 12 V zasilacz, to nie znaczy, że wystarczy. Ważne jest natężenie prądu, a do tego wzmacniacza potrzebujesz ok 10 A i zagra. Znakiem, że brakuje mocy jeśli już wogule gra to to, że w rytm basu przygasa dioda sygnalizująca napięcie (najczęściej jest przy niej napis power i ma kolor zielony :D ). Jeżeli niemasz żadnego prostownika to narazie jedyne co mozesz zrobić to podłączyć wzmacniacz to zasilacza komputerowego, ale będzie mu troszkę mocy brakowało (chyba, że zrobisz jak mój kumpel, 3 zasilacze równolegle :D ). Pozdrawiam
  • #6 2931738
    Syni
    Poziom 11  
    Sluchajcie az taki ciemny nie jestem :-) ...chyba.
    Mam podłączony pod zasilacz od kompa 12V,10A wiec powinno dzialac,bo parametry zblizone do akumulatora.I faktycznie dziala niby caly uklad bo dioda sie pali (mam pomaranczowa wastawiona akurat:-) ).Niestety kiedy podaje sygnal z kompa nic mi nie dudni.zupełna cisza.A powinno bo zarowno wzmacniacz jak i sub napewno dzialaja.I tu mam wlasnie problem.Pomozcie.
  • #7 2931833
    Ppiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    A czy w samochodzie sterujesz zmacniacz wyjściem liniowym? czy może głośnikowym bo to napewno tobie nie zagra. Jeżeli liniowym to sprawdż czy jak podłączysz pod zasilacz subbasa to przy dotknięciu palcem sygnału wejściowego powinneś mieć burczenie głośnika jeżeli tego nie masz to problem jest z włączeniem wzmacniacza może rem? podłączyłeś go pod 12 v ? jeżeli masz burczenie to coś z jack lub kartą muzyczną nie to wyjście lub w systemie masz wyłączone.
  • REKLAMA
  • #8 2932004
    Syni
    Poziom 11  
    W tym wzmacniaczu mam tylko zasilanie:plus i minus.Nie mam rem.Natomiast w samochodzie jezeli chodzi o sygnal podpinałem poprostu jak zwykly glosnik.

Dodano po 4 [minuty]:

Sygnał z glosnika dawałem na wzmacniacz.Mam w nim wbudowaną regulacje głośności,przełącznik filtra i biegunowośc.
  • #9 2932042
    Ppiotr
    Poziom 13  
    To przestań zawracać sobie głowy subbasem pod kompa on tobie nie ruszy nie masz przedwzmacniacza w subbasie wyjście z karty to 750mv liniowe nie głośnikowe. Ale jak wzm sam robiłeś to zrób przedwzmacniacz i przerób wzmacniacz nie wiem jaki to jest wzm a ruszy tobie na pewno.
  • #10 2932071
    Syni
    Poziom 11  
    Ok,dzieki.
    Niby sam robiłem ale miałem schematy i spis elementów itd.
    Nawet nie wiem co to jest przedwzmacniacz?
    Czyli nie mam mozliwości podłączenia go bezpośrednio?
    Jaka jest najprostsza i najszybsza metoda uruchomienia go?

Dodano po 7 [minuty]:

Juz kojarze.Sygnał musi byc nieliniowy,natomiast tak jak mowisz z karty podawany jest syg liniowy.Podstawy elektrotechniki a człowiek nie mysli o tym :-) Jak mozna to przerobic najlepiej?
  • #11 2932155
    Ppiotr
    Poziom 13  
    Jak go przerobić?
    Muszę zobaczyć schemat napisz jaki to był kit lub z czego miałeś schemat sprubuję go poszukać bez tego nie pomogę tobie przerobić
  • #12 2932450
    Syni
    Poziom 11  
    Nie pamiętam jaki to był kit.Wzmacniacz samochodowy 70W na układzie TDA 1562Q do tego LM 78L09..Jest to bardzo popularny uładzik.Tani i dobry.,

Dodano po 1 [minuty]:

Miałem go od kolegi,a on podobno z "Elektronika dla wszystkich" nr 10/2000
  • #13 2932504
    md
    Poziom 41  
    Ten układ posiada na nóżce 8 wyjście diagnostyczne. Zmierz naięcie na tej nóżce, jeżeli jest jakiś problem, to scalak TDA1562 się nie odezwie.
  • REKLAMA
  • #15 2933183
    md
    Poziom 41  
    Za to ja jestem pewien, że diagnozowanie problemów związanych z układem scalonym TDA1562 zaczyna się od analizy tego, co jest na nóżce 8 scalaka - wyjsciu diagnostycznym.
    ----------------------------------------------
    Dla niewiernych załączam fragment opisu:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć subwoofer samochodowy do komputera? Zasilanie i dźwięk diag.gif (19.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2933331
    Syni
    Poziom 11  
    Ok,dzieki bardzo chłopaki.Zobacze co da sie z tym zrobic i sie odezwe.

Dodano po 28 [minuty]:

Ppiotr układ się zgadza ale niestety pomysł z kondensatorami nie działa. Jezeli chodzi o koncówkę DIAG narazie nie dysponuje miernikiem więc nie moge sprawdzic ale jestem pewien ze układ dziala.
  • #17 2933600
    djCris
    Poziom 15  
    Syni napisał:

Mam podłączony pod zasilacz od komputera 12V,10A wiec powinno dzialac

To, że na zasilaczu pisze 10A, to nie znaczy, że on tyle faktycznie ma. Ja mam zasilacz komputerowy 20 A i gdy chciałem do niego podłączyć radio samochodowe z CD to nic się nie działo, a na akumulatorze i na prostowniku 20 A działa :D
    Ale skoro mówisz, że dioda się świeci to coś tam powinien zagrać :D
    Upewnij się, że na wejściu napewno jest sygnał, spróbuj podłączyć np: odtwarzacz cd, albo mp3.
    Pozdrawiam
  • #18 2938507
    Ppiotr
    Poziom 13  
    Koledzy wzm nie ruszy bo on jest przystosowany na sterowanie sygnałem głośnikowym a nie liniowym z kompa wyjście jest linowe i nie zadziała jeżeli nie przerobi się wzm. Kolego napisz co się działo jak podłączyłeś pod kondensatory syg.

Dodano po 8 [minuty]:

Powinien wzm ruszyć jak podłączysz pod kondensator ale od strony rezystorów sygnał. Dotknij palcem kondensatora nic nie spalisz powinno burczeć. zasilacza raczej bym się nie czepiał jeżeli ma 12 v. Gdybyś miał za słaby to siadał by przy większej mocy a przy małej będzie chodził i napisz co tam wyszło.[/url]
  • #19 2949184
    Syni
    Poziom 11  
    Nic sie nie działo.Moze cos zle podłączyłem.Napisz dokładnie jak mam to zrobic.Dzięki.
  • #20 3308608
    spigo3
    Poziom 14  
    md - mam problem z tym układem. pojawia się na wyjściu na głośnik napięcie stałe. Na początku układ działał poprawnie tylko teraz nie mam pojęcia co się stało

Dodano po 2 [minuty]:

a temat to> "TDA1562 Przestał działać - pojawia się napięcie stałe na wyj"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia aktywnego subwoofera samochodowego z wzmacniaczem na układzie TDA1562Q do komputera. Problemem jest brak dźwięku mimo poprawnego zasilania 12V (10A) i świecącej się diody na wzmacniaczu. Wzmacniacz jest amatorski, bez wejścia REM, zasilany bezpośrednio z zasilacza komputerowego. Główną przyczyną braku dźwięku jest różnica między sygnałem liniowym z karty dźwiękowej komputera (około 750 mV) a sygnałem głośnikowym, na który wzmacniacz jest przystosowany. Konieczne jest zastosowanie przedwzmacniacza lub przeróbka wzmacniacza, aby sygnał liniowy mógł go uruchomić. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia na nóżce 8 układu TDA1562Q (wyjście diagnostyczne) oraz poprawności podłączenia sygnału i masy. Próby podłączenia sygnału przez kondensatory nie przyniosły efektu. Zasilacz 12V o odpowiednim natężeniu (około 10A) jest wymagany, ale sam zasilacz nie jest przyczyną problemu. Podsumowując, bez przeróbki wzmacniacza lub zastosowania przedwzmacniacza sygnał liniowy z komputera nie uruchomi wzmacniacza samochodowego zaprojektowanego do sygnału głośnikowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA