Może ktos zna ciekawe adresy na ten temat (tylko nie typu sprzedam, zrobię wezmę dużo kasy
). Wiem, że to temat rzeka.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSlaweK napisał:Dlatego jeżdżę 190D z silniczkiem 2.5. Zaczynam myśleć o sprężarce ale wariatem już nie jestem 90KM bez też wystarczy do przyjemnej jazdy a z turbo miałby około 130KM. Trwałość silników Mercedesa to 1-1,5 mln km!!!
bez remontu. Moj ma ze 400tys a sąsiad na 300D ponad milion. Szok dla niektórych. Fabryki czasem stosują zmiany ale są specjalizowane firmy w tuningu i zastrzegają sobie prawa do zmian a fabryki też i tu zamyka się koło. Niektóre zmiany fabryki akceptują a niektórych nie. Chodzi o renomę producenta i wiele podobnych dupereli. Jeszcze bezpieczeństwo, nie wszystkie auta z wzmocnionym tylko silnikiem są bezpieczne. Ale zawsze wybór należy do klienta![]()
SławeK
SXC napisał:Niestety silniki 1.9 TDI o rożnych mocach 90,100,110,130,150 maja inna budowe. Kazdy z tych silnikow sie rozni od siebie nie tylko wielkoscia turbo czy intercoolerem ale przedewszystkim materialami z ktorych sa wykonane. I tak np podrasowane seryjne 90 do 130 mniej przejedzie niz "orginalne" 130 km
Anonymous napisał:najlepsze chipy robi vtech zreszta do wszystkich aut.
acha ale lepsze efekty daje tuning mechaniczny. bo pomyslcie, komputer w aucie ma zapas ktory wy chcecie wykrozystac. ten zapas to taka rezerwa bezpieczenstwa. a mam pytanie co sie stanie gdy termostat sie nie otworzy (zapiecze) i silniks ie rpzegrzeje przy przyspieszaniu? podejrzewam ze po chiptunningu (bogatsza mieszanka) uszczelka pod glowica bedzie do wuymiany. poza tym po co chip tunning jak macie niewywazony wal i niewyszlifowane kanaly dolotowe i wylotowe?
Pozdrawiam
twingo napisał:Myślę, że jak przeczytacie coś tutaj : http://users.nethit.pl/forum/read/twingo_gdansk/1043745/
to zmienicie trochę zdanie na temat chip - tuningu.