logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć akumulator 44Ah do UPS 250 zamiast żelowego?

łowieca 20 Sie 2006 14:09 3323 8
  • #1 2934016
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Jak w temacie, czy jest możliwośc podłączenia akumulatora samochodowego (zwykły kwasowy 44Ah) zamiast żelowych.
    Czy nie będzie to za duże obciążenie dla układu ładowania ??
    Czas utrzymywania w tym przypadku wzrośnie ok 6-krotnie tak ??
  • #2 2934575
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Prawdopodobnie to się nie uda. UPS ma dostosowaną charakterystykę ładowania do określonej pojemnosci i typ akumulatora
  • #4 2934978
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    łowieca napisał:
    ... (zwykły kwasowy 44Ah) zamiast żelowych.

przy okazji - żelowy to też kwasowy :wink:

(rechargeable sealed lead-acid battery)
  • #5 2935662
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    bedzie działac dłuzej oraz ładowac trzeba bedzie dłuzej :) lub po rozładowaniu ładowac prostownikiem samochodowym i po pełnym naładowaniu podłaczyc do ups jako ze on ma mały proad bedzie działał za zasilanie konserwacyjne(np 0,01 pojemnosci accu)
  • #6 2939457
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    No więc dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Podłączyłem ten akumulator i nic sie nie dzieje prócz piszczenia buzera.
    Jednaj gdy UPS jest włączony i podłączony pod 220v, niby wszystko jest ok. jeśli odłącze 220V to trafo w UPS'ie nieżle halasuje :/ a na wyjściu jest ok 170-180VAC
  • #7 2939697
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    łowieca napisał:
    Podłączyłem ten akumulator i nic sie nie dzieje prócz piszczenia buzera.
    Jednaj gdy UPS jest włączony i podłączony pod 220v, niby wszystko jest ok. jeśli odłącze 220V to trafo w UPS'ie nieżle halasuje :/ a na wyjściu jest ok 170-180VAC
    - napisz dokładniej "objawy" z podłaczonym akumulatorem samochodowym. Kiedy "piszczy"? Czy trafo hałasuje bardziej niż na oryginalnym akumulatorze?
    Podpinałem do APC300 mały zestawik akumulatorów - w sumie 200Ah. Są małe zastrzeżenia:
    1. Wyżej koledzy pisali: długie ładowanie (mój APC ładuje prądem 330mA max)
    2. Aku kwasowe po prostu śmierdzi - nie wyobrażam sobie trzymania go w mieszkaniu. (moje stały w piwnicy)
    3. Najważniejsze - Małe UPS'y (kilkaset wat) przystosowane są do pracy trwajacej kilka minut. W tym czasie grzeją sie mocno, ale skoro po paru minutach wyłączą się (aku jest "puste") to producenci tą ten problem "odpuścili". Jeśli UPS będzie pracował 30 minut, zamiast 5-ciu, jest spora szansa, że się "sfajczy". Ja u siebie włożyłem większe radiatory (w miejsce po aku żelowym) i wymusiłem chłodzenie wiatrakiem (z ATX'a). Pomogło to tylko częściowo, bo przegrzewał sie transformator.
  • #8 2939718
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    czyli nie ma możliwości podpięcia aku samochodowego pod upsa ? , pytam bo miałem zamiar kupić jakiegoś upsa do zasilania nie tyle komputera co sterownika i pompy do C.O. , pobór prądu to w sumie około 150W , a jak sprawa wygląda w przypadku przetwornic 12->230v ? ile taka przetwornica o mocy powiedzmy 300W pochodzi na aku 45Ah ?
  • #9 2939946
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Możesz podpiąć, tylko sugerowałbym sprawdzenie czy nie grzeje się za bardzo. Być może nowe UPS'y mają lepiej rozwiązane chłodzenie (opieram się na fakcie grzania mojego staruszka z 2000 roku).
    Ale musi to być UPS dający na wyjściu sinus (ten kolegi łowieca daje prostokąt - mniemając na podstawie napięcia). A na prostokącie pompa może nie ruszyć (było na forum).
    Można by spróbować zrobić zapas mocy - do tych 200W kupić UPS'a 500W wtedy będzie się grzał mniej, ale: koszty :)

Ile pociągnie UPS z aku 45Ah z obciążeniem 150W?
    Sprawność UPS'a mieści się w zakresie 50-70%. Przyjmując 60% z akumulatora będzie pobierał 250W. Dla akumulatora 12V oznacz to prąd 20A. I teraz przeliczamy ten prąd na pojemność, czyli jest to prąd 0,45C. Korzystając z wykresu rozładowania http://www.edw.com.pl/pdf/k01/10_15.pdf otrzymujemy około 1,5 godziny.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie akumulatora samochodowego kwasowego 44Ah zamiast oryginalnego akumulatora żelowego do UPS 250 jest technicznie możliwe, jednak wiąże się z kilkoma istotnymi ograniczeniami i ryzykami. UPS jest zaprojektowany do pracy z określonym typem i pojemnością akumulatora, co wpływa na charakterystykę ładowania i bezpieczeństwo układu. Akumulator kwasowy wymaga dłuższego czasu ładowania, a jego eksploatacja w UPS może powodować nadmierne nagrzewanie się transformatora i innych elementów, co może prowadzić do uszkodzenia urządzenia. Dodatkowo, akumulatory kwasowe emitują zapach i nie są zalecane do przechowywania w pomieszczeniach mieszkalnych. W przypadku obciążenia około 150W i akumulatora 45Ah, czas podtrzymania wyniesie około 1,5 godziny, przy założeniu sprawności UPS na poziomie 60%. Warto rozważyć UPS z wyjściem sinusoidalnym oraz większą mocą nominalną, aby zmniejszyć ryzyko przegrzewania i zapewnić stabilne zasilanie. Przetwornice 12V na 230V o mocy około 300W mogą zasilać obciążenia rzędu 150W przez czas zależny od pojemności akumulatora i sprawności układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA