logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

? skierowane do osób posiadających programator PICCO-GAL

lukaszmajewski8 21 Sie 2006 00:34 1502 3
  • #1 2936107
    lukaszmajewski8
    Poziom 11  
    Witam
    Niedawno kupiłem programator Picco-GAL, niestety bez kabla RS232 łączącego z komputerem. Wszelkie próby połączenia nie powiodły się. Z tego co wiem schemat połączeń powinien wyglądać bez przeplotu tzn.
    1-1, 2-2, .........9-9. W takim połączeniu działa z programem zamieszczonym na stronie http://www.micromade.pl/?p=programy o nazwie pgeeprom_w.zip. Jest to wersja Windows'owa.
    Niestety gdy chcę zaprogramować pamięć ER5911 GI, przy weryfikacji wyskakuje błąd.
    Wersja dos'owa wydaje mi się bardziej stabilniejsza i lepsza. Niestety przy próbie połączenia wyskakuje napis brak komunikacji. Próbowałem zewrzeć przy porcie RS232 wyprowadzenia 1+4+6 i 7+8 ale bez rezultatu.
    Proszę więc o pomoc osoby posiadające taki kabel o zamieszczenie schematu.
  • #2 2937798
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Raczej sprawdz czy com-y chodzą prawidłowo pod dose-m .Zobacz konfigurację com w biosie komputera.Może jest ustawione auto a to nie zawsze jest dobrze.Jeżeli kabel działa pod windows to i pod dos powinien działac dobrze.Zgonie z normą kabel com ma przewody 1 do 1 i piny męskie i żeńskie po obu stronach kabla a kabel nulmodem ma piny żeńskie po obu stronach kabla.Ustawienie porów powinno być standartowe w biosie.

Dodano po 25 [sekundy]:

Raczej sprawdz czy com-y chodzą prawidłowo pod dose-m .Zobacz konfigurację com w biosie komputera.Może jest ustawione auto a to nie zawsze jest dobrze.Jeżeli kabel działa pod windows to i pod dos powinien działac dobrze.Zgonie z normą kabel com ma przewody 1 do 1 i piny męskie i żeńskie po obu stronach kabla a kabel nulmodem ma piny żeńskie po obu stronach kabla.
  • #3 2940638
    lukaszmajewski8
    Poziom 11  
    Już po problemie. Kabel zrobiłem i działa.
  • #4 2986564
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h] [/color]
REKLAMA