logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy marker fluorescencyjny z diodami UV uwidoczni napis na wzmacniaczu?

szatan666 22 Sie 2006 18:42 2503 7
REKLAMA
  • #1 2941800
    szatan666
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam! Chciałbym kupić marker fluorescencyjny i napisac na wzmacniaszu moją ksywe SZATAN !! i to moje pytanie czy jak zrobie neonki diodowe z diodek uv przynamniej 2 to czy bedzie ten napis w ciemności widać!!! bo nie chce wydawać pięniedzy nie wiedząc o tym czy da odpowiedni efekt więc pytam !!!! bardzo prosze o odpowiedz!!! i gdzie mógłbym dostać taki marker fluorescencyjny????
  • REKLAMA
  • #2 2942199
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    tak naprawde to takie markery sa lekko mowiac lipne, po doswietleniu tego jeszcze diodami uv, ktore tegoz swiatla tez wiele nie emituja wychodzi efekt baaardzo mizerny, zastanow sie nad zastosowaniem chocby najkrotszej swietlowki UV
    np. 11W, wszystko zalezy od tego gdzie co i jak chcesz montowac...
  • REKLAMA
  • #3 2944116
    szatan666
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja myślałem nad tym żeby w lampke biurkową wkręcić żarówke uv ale nie wiem czy ta żarówka to tylko zwykła bańka pomalowana na kolor uv czy jest w niej jakiś gaz czy coś !!!! bo w sklepie widziałem jedną taką pomalowaną a jedną taką ze w srodku jest jakaś taka gróba rorka i nie ma tych drócikow które się swiecom w innych żarówka!!! dobrze myśle????
  • REKLAMA
  • #4 2947234
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    takie zarowki uv naprawde dzialaja, sprawdzone, ale wiadomo zawsze najlepsza bedze swietlowka - ta gruba rura :D
  • REKLAMA
  • #5 2974749
    skiba220v
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Tak jak mówią koledzy - efekt mizerny. Mam takie 2 diody [kupilem z ciekawosci] i zadnych kolorów fluorescencyjnych nie rozasniają i zadnych efektów nie dają. Nie jest to zaden ultrafiolet tylko zwyczajny fiolet.lepiej wydac troche wiecej i kupic swietlówke UV. Sam mam cos takiego w planach:D

Pozdro
  • #6 2979587
    mateur
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Ja kiedyś kupiłem takie diody i byłem z nich zadowolony.
    Biały kolor w ciemności mienił się.Ale nie uzyska się takiego efektu stosując jedną czy dwie diody.
    Myślę ,że musiałbyś kupić większą ilość diodek aby uzyskać dobry efekt- może jakąś listwę diodową albo i dwie.

Pozdr. :D
  • #7 2980304
    Fac4per
    Poziom 11  
    Kiedyś kupiłem na allegro zestaw: mazak UV oraz długopis VU.
    Aby sprawdzić efekt jaki dają pisałem nimi po dosłownie wszystkim (cieżko bylo np z jakim kolwiek metalem):D gdy już skończyłem z mazaniem zabrałem sie za podświetlenie użyłem do tego diody UV ,nie była to "zwykła" dioda UV z allegro za grosze.
    Efekt jaki dawały te mazaki w połączeniu z diodą był naprawdę ładny, oczywiście nie było to nic nadzwyczajnego, ale za te pieniądze nie można nic więcej oczekiwać.
  • #8 2983041
    kosmatek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Mam w pokoju zarowke UV 100W zwykły marker "fluorescent" swieci w ciemnosci jednak ze z malej odległosci z daleka jest to raczej marny efekt jednak zastosowalem przezroczysty tusz do pieczatek po rozpyleniu go na scianie daje juz widoczny efekt... ale mysle ze jak juz wydac kase tu tylko i wylacznie swietlowka uv

Podsumowanie tematu

✨ Marker fluorescencyjny podświetlany diodami UV daje słaby efekt widoczności napisu na wzmacniaczu w ciemności, zwłaszcza przy użyciu tylko jednej lub dwóch diod LED UV, które często emitują jedynie fioletowe światło, a nie prawdziwe UV. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie świetlówki UV, np. o mocy 11W lub większej, która zapewnia silniejsze i bardziej równomierne doświetlenie fluorescencyjne. W przypadku diod UV konieczne jest użycie większej ich ilości, np. listwy diodowej, aby uzyskać zauważalny efekt. Markery UV dostępne na rynku, w tym zestawy z Allegro, mogą dawać efekt fluorescencji na różnych powierzchniach, ale ich skuteczność zależy od jakości diod i rodzaju tuszu. Dodatkowo, przezroczysty tusz do pieczątek po rozpyleniu i doświetleniu świetlówką UV może dawać lepszy efekt niż standardowe markery fluorescencyjne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA