logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BDY23 – jak zmierzyć przejścia i sprawdzić sprawność tranzystora miernikiem?

robert0011 22 Sie 2006 23:23 1974 3
REKLAMA
  • #1 2942987
    robert0011
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam :) Koledzy powiedzcie mi jak mam tranzystorek mocy BDY23 czy wogóle jest sprawna.. miernik mam.. wszystko co potrzeba.. tylko jak w nim są te przejścia? Pozdrawiam i czekam na odp :)
  • REKLAMA
  • #2 2943071
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Poszukaj czegoś o nim np na www.elenota.pl - jest to wyszukiwarka elementów elektronicnych. BDY23 to tranzystor mocy npn w obudowie TO-3. Patrząc od spodu i ustawiając wyprowadzenia powyżej środka elementu wyprowadzenia od lewej to baza a od prawej to emiter, obudowa to kolektor. Miernk powinien mieć opcję hFE. Prawdopodobnie musisz wykożystać jeszcze 3 przewody aby połączyć tranzystor z miernikiem. POwinna się wyświetlić jakaś liczba ponad zero.
  • REKLAMA
  • #3 2943121
    robert0011
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tylko że u mnie opcja HFE jest zepsuta.. coś tam nawaliło.. czy zna ktoś jakiś inny prostrzy sposób sprawdzenia tego tranzystora??
  • Pomocny post
    #4 2943127
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    robert0011 napisał:
    Witam :) Koledzy powiedzcie mi jak mam tranzystorek mocy BDY23 czy wogóle jest sprawna.. miernik mam.. wszystko co potrzeba.. tylko jak w nim są te przejścia? Pozdrawiam i czekam na odp :)

Sprawdź złącza zwykłym testerm diod (albo omomierzem analogowym, cyfrowe się nie nadają, tam tylko test diody). Złącza baza-emiter i baza-kolektor powinny przewodzić w jedną stronę, w drugą nic, złącze kolektor-emiter nie powinno przewodzić w żadną stronę. Jak nie wiesz które nóżki są które to sprawdź wszystkie sześć kombinacji (trzy złącza, każde w obie strony), jak tylko w dwóch przypadkach będzie przewodzić a w czterech pozostałych nie to tranzystor prawie na pewno jest dobry.
REKLAMA