logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helios TC 500 Nie dział ,syczy transformator Tr652

szogun87 22 Sie 2006 23:43 3943 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić telewizor Helios TC 500, który po wymianie transformatora WN i kondensatora dalej nie startuje, nie ma obrazu i tylko syczy w okolicy TR652?

Telewizor nie działał dlatego, że przewody RGB do kineskopu były źle podłączone — po poprawnym wpięciu odbiornik zaczął działać [#2970281] [#2972072] Wcześniejsze pomiary też to wspierały: na katodach było ok. 240 V zamiast niższych wartości, a po odłączeniu modułu wzmacniaczy wizji obraz robił się maksymalnie rozjaśniony, co wskazywało na problem w połączeniach toru kineskopu, a nie w samym trafie [#2963108] [#2969071] Dodatkowo w trakcie awarii uszkodzony był bezpiecznik B652, tranzystor T655 i kondensator, które zostały wymienione [#2972072]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2943082
    szogun87
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Paliło mi tranzystor T665 i bezpiecznik B652 na płytce BO 2030 , po wymianie transformatora Tr652 i kondensatora c664 Przestało palić ,ale telewizor dalej nie działała cos piszczy w okolicy tr 652 , wymieniłem tez kondensatory c670,c669.c667 ,c665 ,i dalej piszczy a telewizor nie dział tzn. brak świecenia kineskopu .Proszę o odpowiedz.Schematy do heliosa znajduja sie n a stronie www.schemat-tv.prv.pl
  • REKLAMA
  • #2 2943349
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Na schematy patrzył nie będę, brak czasu. Mogę tylko podpowiedzieć iż uszkodzony bezpiecznik B652 w Heliosie to na 99% uwalony powielacz..... Trafo WN, rzadkość by było padnięte. Kilka razy trafiłem uwalone trafo przetwornicy, ale w Twoim przypadku nie jest to możliwe. Sorki, ten tv ma ponad dwadzieścia lat. I od ponad pięciu lat nie miałem tego modela w naprawie...

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #3 2943604
    szogun87
    Poziom 13  
    Tylko ze ja wymieniłem powielacz na stary ale sprawny (na nim był rozmyty obraz). I dalej nie działa , a więc co to moze byc ?? i dalej syczy
  • #4 2944675
    contink
    Poziom 14  
    Powielacz raczej trzeba założyć nowy, też kiedyś próbowałem zakładać stare ale były tylko problemy i teraz jak miałbym założyć stary powielacz to wolałbym nie naprawiać w ogóle takiego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #6 2945534
    szogun87
    Poziom 13  
    Witam Jeśli odlutuje powielacz w miejscu WN to tak samo syczy, przestaje zaś syczeć wtedy gdy wybiore program na tv ,tzn kiedy wyreguluje tak ze słyszę glos ,przycisze go , wtedy to trafo nie syczy .Pozdro i dzięki
  • #7 2946121
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    szogun87 napisał:
    Witam Jeśli odlutuje powielacz w miejscu WN to tak samo syczy, przestaje zaś syczeć wtedy gdy wybiore program na tv ,tzn kiedy wyreguluje tak ze słyszę glos ,przycisze go , wtedy to trafo nie syczy .pozdrawiam i dzięki

K....... a. To jak to jest w końcu? Piszczy czy syczy?

pozdro z Krakowa

Stefan
  • REKLAMA
  • #8 2946650
    szogun87
    Poziom 13  
    To raczej syczy niz piszczy
  • #9 2947232
    szogun87
    Poziom 13  
    Cześć. Zauważyłem ze jeśli odciągnę ta przyssawkę od kineskopu tam gdzie 25kV to jest przeskok iskry , to chyba powielacz dobry nie wiem bo sie nie znam , i jeszcze jak podreguluje potencjometrem przy powielaczy to kineskop robi sie cały słabo ledwo widzialny jasno niebieski .Proszę o pomoc
  • #10 2947386
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Czy ten jasnoniebieski obraz jest na całej szerokości kineskopu i czy linie tego obrazu są ostre, jeżeli tak to całe WN masz w porządku.
  • #11 2949040
    omcomd
    Poziom 2  
    sprawdz diody obok tranzystora odchylania, wymień kondensator obok Bu -tranzystot
  • #12 2950235
    szogun87
    Poziom 13  
    grzejab napisał:
    Czy ten jasnoniebieski obraz jest na całej szerokości kineskopu i czy linie tego obrazu są ostre, jeżeli tak to całe WN masz w porządku.

Ten jasnoniebieski kolor jest na całej szerokości kineskopu ale po bokach są paski z góry na dół kineskopu

Dodano po 5 [minuty]:

omcomd napisał:
    sprawdz diody obok tranzystora odchylania, wymień kondensator obok Bu -tranzystot

A jasniej w którym miejscu moze jakieś symbole bo jesli chodzi o tranzystor t665 i t654 to sprawdziłem i kondensator wymieniłem c664 i c665

Dodano po 2 [minuty]:

A czy dobrze sprawdzałem czy chodzi powielacz bo ja sie nie znam moze jakas podpowiedz jak sprawdzic czy dział powielacz jest dosc nowy bo kupiony w kwietniu tego roku
  • #13 2950890
    grzejab
    Poziom 23  
    Czy można wyczuć charakterystyczny zapach ozonu, bo jeżeli nie to ja bym się tym syczeniem nie przejmował. Niektóre telewizory "syczą" tak i 10 lat i pracują.
    Ten niebieski ekran po podkręceniu napięciem S2 to rzecz normalna, podkręcając to napięcie powodujemy jakby wzrost "wzmocnienia" kineskopu tzn. zmian prądu anodowego w stosunku do zmian napięcie pomiędzy US1 a katodą (akurat w tym kineskopie najlepszą emisję ma działo niebieskie). Natomiast brak obrazu świadczy o uszkodzieniu toru wizji, sprawdź miernikiem napięcia na poszczególnych katodach kineskopu względem masy powinny być napięcia rzędu 120 do 180V. Przy zwieraniu poszczególnych katod do masy kineskop powinien Ci zaświecić danym kolorem z maksymalną jasnością sprawdź czy tak będzie
  • #14 2951252
    szogun87
    Poziom 13  
    grzejab napisał:
    Czy można wyczuć charakterystyczny zapach ozonu, bo jeżeli nie to ja bym się tym syczeniem nie przejmował. Niektóre telewizory "syczą" tak i 10 lat i pracują.
    Ten niebieski ekran po podkręceniu napięciem S2 to rzecz normalna, podkręcając to napięcie powodujemy jakby wzrost "wzmocnienia" kineskopu tzn. zmian prądu anodowego w stosunku do zmian napięcie pomiędzy US1 a katodą (akurat w tym kineskopie najlepszą emisję ma działo niebieskie). Natomiast brak obrazu świadczy o uszkodzieniu toru wizji, sprawdź miernikiem napięcia na poszczególnych katodach kineskopu względem masy powinny być napięcia rzędu 120 do 180V. Przy zwieraniu poszczególnych katod do masy kineskop powinien Ci zaświecić danym kolorem z maksymalną jasnością sprawdź czy tak będzie

Zmierzyłem napiecia na kazdej katodzie i na R było 240 i n G było 240 i na B było 240 jak zewre do masy okreslony kolor to nie swieci okreslonym kolorem lecz jest błysk jasnoniebieski 1 błysk na kazdej z 3 katod . Cos jest nie tak nie wiem co Z gory dzieki prosze o odpowiedz
  • #15 2952106
    grzejab
    Poziom 23  
    Te 240 V na katodach to pełne nap. zasilania wzm. wizji, świadczy o tym że albo są uszkodzone wzm wizji albo albo matryca A232.

Zmierz napięcia po kolei na wszystkich nóżkach A232
  • #16 2952456
    szogun87
    Poziom 13  
    Witam zmierzyłem napiecia na nózkach U201 (A232)
    zaczne od 1... 2,6V ; 8,5V ;4,8V ; 8,7V ;5,1V ;8,6V ;4,9V ;0,4V; 11,2V; 7,8V; 5,3V; 7,8V; 5,4V; 7,8V; 5,3V
    i 16 nózka masa .A który układ to jest wzm wizji bo nie wiem.
  • #17 2953768
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Witam.
    Wzmacniacze wizji to tranzystory BF459 T201-206. Według mnie masz problem z kineskopem i trzeba go sprawdzić. Nie wyklucza to oczywiście dodatkowo uszkodzenia A232, ale tym zajmiesz się potem.
    Jak sprawdzić kineskop - poczytaj

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html

Piszczy ci najprawdopodobniej TR653, L652 - to też znajdziesz, jak już tv bedzie lepiej pracował.
  • #18 2953923
    szogun87
    Poziom 13  
    A co sadzisz o tym ze na katodach jest po 240V czyli tyle co idzie z zasilacza
    i ze na 8 nóżce jest 0,4 a ze schematu wynika ze 11,3V

Dodano po 24 [minuty]:

Hm ale u mnie wcale nie ma obrazu jest wówczas gdy podkręcę potencjometry R708 iR697 to jest obraz ale ledwo widzialny niebieski tak to wcale nie ma obrazu
    Nie wiem może żle mnie zrozumieliście obrazu nie ma jest słaby wówczas gdy podkręcę do oporu te 2 potencjometry
  • REKLAMA
  • #19 2954364
    mirex
    Poziom 43  
    Kol. grzejab podsunął ci "patent" ze zwieraniem katod kineskopu do masy. Nie jest to sposób bezpieczny dla układów tv i nie polecam go. Tym niemniej daje pogląd na stan kineskopu.
    Zwierając katodę R do masy kineskop powinien zaświecić się na czerwono i odpowiednio B oraz G. Zrobiłeś to i takiego efektu nie było, przynajmniej tak napisałeś.
    Stąd wysnuwam wniosek, że kineskop jest niepewny. A skoro tak, to i obrazu nie będzie. Dlatego podałem ci link jak sprawdzić kineskop.
    Zanim to zrobisz ustaw R708 i R697 w środkowym położeniu. Zmierz napięcie na siatce 2 /R402 na płytce kineskopu/ - powinno być około 500V. Sprawdź napięcie na siatce 1. Wyłacz tv i wylutuj R404,405,406. Włącz tv i zmierz napięcia na podstawce kineskopu - katody R,G,B. Powinno być powyżej 100V na każdej. Dla pewności zmierz jeszcze miliamperomierzem prad katod. Podłączasz go między masę i kolejno każdą katodę kineskopu. Pomiary powinny być zbliżone do siebie, w okolicach 1mA.
  • #20 2954677
    szogun87
    Poziom 13  
    Zmierzyłem napiecie na siatce 2 i wynosi ono 180V a wiec jest złe i na siatce 1 -14V dalszych czynnosci nie wykonywałem gdyz jest złe napiecie na siatce 2
  • #21 2954889
    mirex
    Poziom 43  
    A w jakim zakresie reguluje się S2? Zależy też jakim miernikiem mierzysz, niektóre znacznie zaniżają ten pomiar. Poszukaj jednak, posprawdzaj, tam jest tylko kilka elementów, w tym nieszczęsny powielacz.
  • #22 2955191
    szogun87
    Poziom 13  
    mierze miernikiem cyfrowym takim najtańszym na zakresie stałym , i mierzyłem na zakresie zmiennym to wychodzi jakieś 250V

Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

mirex napisał:
    A w jakim zakresie reguluje się S2? Zależy też jakim miernikiem mierzysz, niektóre znacznie zaniżają ten pomiar. Poszukaj jednak, posprawdzaj, tam jest tylko kilka elementów, w tym nieszczęsny powielacz.

posprawdzałem te wszystkie rezystory co tam sa do trafa ,trafo na ostatniej nóżce daje mi 900V nie sprawdziłem tylko rezystora R 700 bo mój miernik niema takiego dużego zakresu ten rezystor ma 2M i przed tym rezystorem napiecie wynosi 500V a po nim 180V
  • #23 2960053
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    jak syczy trafo to tylko wymienic. ma zwarcie i nic tu nie naprawisz tylko wymienic pozostaje
  • #24 2960379
    szogun87
    Poziom 13  
    Hahaha wymieniłem i co z tego jak dalej nie dział złe napiecia na sitce kineskopu złe naop żarzenia złe nap katod RGB i co to moze byc kto to wie ??
  • #25 2960414
    mirex
    Poziom 43  
    Twoim miernikiem:
    - napięcia na G2 poprawnie nie zmierzysz
    - napiecia żarzenia wcale nie zmierzysz
    i wcale nie wiadomo czy one są poprawne, czy, jak ty uważasz, nie!

Albo porządny, sprawdzony w wielu telewizorach /G2!!/ miernik, albo podmiana elementów na chybił/trafił.
  • #26 2960562
    szogun87
    Poziom 13  
    a jaki miernik proponujesz bo ja mam taki za 30 zł
  • #27 2960644
    mirex
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi o to czy on nazywa sie tak, czy siak, czy kosztuje 30 czy 300zł, tylko o wiedzę ile pokazuje w takich samych, lub zbliżonych warunkach.
    Czyli - gdybyś swoim miernikiem, w sprawnym Heliosie zmierzył G2 i miernik by pokazał 400V, a w twoim tv pokazuje 150, to byś mógł powiedzieć, że masz uszkodzenie w obwodzie siatki2.
    Kupisz nowy miernik i też nie będziesz wiedział jak mierzy G2. Tak to już z tym napięciem jest i koniec - co miernik to inny wynik.

Natmiast do pomiaru przebiegów zmiennych, jak napięcie żarzenia, służą specjalne przystawki TrueRMS do zwykłych mierników, lub mierniki uniewrsalne z taką funkcją, ale do ich "prawdomówności" mam pewne obiekcje.

Jeśli chcesz, możesz odłączyć od płytki kineskopu przewód doprowadzający G2 i zmierzyć napięcie bezpośrednio na tym przewodzie.
    Na teraz: niepewny pomiar G2, niepewny powielacz - jak tu wyciagac jakieś wnioski, doradzać wymianę kolejnych elementów i wpędzać cię w koszty. Wymienisz pół telewizora a na koniec się okaże, że to jednak kineskop. I co wtedy?
  • #28 2960939
    szogun87
    Poziom 13  
    NO tak porzycze sobie miernik i wtedy sprawdze czy to prawda a jak sprawdzic czy jest uszkodzony powielacz?? bo jak odciagnołem przyssawke od kineskopu to był przeskok iskry
  • #29 2961139
    grzejab
    Poziom 23  
    Napięcia na A232 masz mniej więcej dobre sprawdż jeszcze napięcie na diodzie zeneraD204 powinno być 7,5V i na kolektorach tranzystów T206, T 204, T202.
    A teraz pytanie jakim potencjometrem kręciłeś wtedy jak pokazywał się lekko niebieski obraz, czy był to potencjometr umeiszczony bezpośrednio na powielaczy czy jakiś inny. Ja by się napięciem na sietce 1 na razie nie przejmował ono może być OK. Dopóki masz na katodach kineskopu 240 V to obrazu nie będzie muszą najpierw być prawidłowe napięcia na katodach tzn max 180V i wtedy jeżeli dalej ekran będzie ciemny to bedzieszy szukać innych usterek.
  • #30 2963108
    mirex
    Poziom 43  
    szogun87 napisał:
    a jak sprawdzic czy jest uszkodzony powielacz?? bo jak odciagnołem przyssawke od kineskopu to był przeskok iskry

Jak pewno wiesz, na przyssawce jest napięcie ok. 24kV. Jak myślisz? Jeśli będzie 16kV to będzie przeskok iskry, czy nie? Nie tędy więc droga. W przeciętnych warunkach warsztatowych, domowych, jedyną metodą na sprawdzenie powielacza jest jego wymiana na nowy lub inny, o którym wiesz, że jest na pewno sprawny.
    Ja zakładam, że ten powielacz jednak jest dobry. Jeśli wypowiedź poprzednika nie przyniesie jakiegoś rozwiązania, to wyjmij całkowicie moduł wzmacniaczy wizji /odłącz również przewody idące na płytkę kineskopu i nie pomyl się później, który przewód do którego bolca/, włącz tv. Obraz powinien być maksymalnie rozjaśniony. Mozna bedzie więc przyjąć, że z wysokim, żarzeniem, G2 jest raczej wszystko ok.
    Sprawdź też rezystor R699, powinien mieć 2kΩ. Jeśli stary powielacz był uszkodzony, jest duże prawdopodobieństwo, że R699 też. C670 już podobno wymieniałeś.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Helios TC 500 wystąpiły problemy z uszkodzeniem tranzystora T665 i bezpiecznika B652 na płytce BO 2030. Po wymianie transformatora Tr652 oraz kondensatorów (m.in. C664, C665, C667, C669, C670) telewizor nadal nie działał, a w okolicy transformatora słychać było syczenie. Wymieniono również powielacz wysokiego napięcia, jednak problem pozostał. Pomiar napięć na katodach kineskopu wskazywał 240 V, co jest zbyt wysoką wartością, a przy zwieraniu katod do masy nie pojawiały się odpowiednie kolory, co sugerowało uszkodzenie kineskopu lub błędne podłączenie przewodów RGB. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że przewody RGB były podłączone odwrotnie, co powodowało brak obrazu i nieprawidłowe napięcia. Po poprawnym podłączeniu przewodów oraz wymianie uszkodzonych elementów (bezpiecznik B652, tranzystor T655, kondensator) telewizor zaczął działać prawidłowo. W trakcie diagnostyki zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniego miernika do pomiaru napięć wysokich i zmiennych oraz na sprawdzenie elementów toru wizji, w tym wzmacniaczy wizji (tranzystory BF459 T201-T206) i diod zenera D204, D201-3 oraz rezystorów i dławików w obwodach katod kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA