logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego programator ISP-AVR stk200 wyłącza się po odłączeniu LPT?

Kubbaz 23 Sie 2006 13:19 10699 19
REKLAMA
  • #1 2944386
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Mam programator ISP-AVR stk200, którym programuje mikrokontroler ATMEGA8. Wszystko działa poprawnie do momentu odłączenia złącza LPT od płytki programatora - wówczas jakby brakowało zasilania i układ się wyłącza pomimo podłączonego zewnętrznego zasilania.

Programator wykonałem zgodnie z poniższym schematem :

Co może być przyczyną takiego zachowania programatora??
  • REKLAMA
  • #2 2944671
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Pytane nie jest do końca zrozumiałe więc wnioskuję, że przestaje działać mikrokontroler z podłączonym programatorem, który odłączono od LPT.
    Najprawdopodobniej 74244 ustawia stan niski na wyprowadzeniu podłączonym do końcówki reset uC.
  • #3 2944850
    Kubbaz
    Poziom 26  
    M. S. napisał:
    Pytane nie jest do końca zrozumiałe

Po zaprogramowaniu uC który odrazu zaczyna sterować powiedzmy diodą LED, kiedy odłączam kabel LPT od programatora, dioda LED przestaje pracować.

M. S. napisał:
    Najprawdopodobniej 74244 ustawia stan niski na wyprowadzeniu podłączonym do końcówki reset uC.

Jak zrobić aby 74HC244, ustawiał stan wysoki na RESET uC ??
  • #4 2945380
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    zasadniczo najprościej odłączyć programator od układu.
  • REKLAMA
  • #6 2945772
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Podciągnij pin RESET w układzie do VCC poprzez rezystor 4.7 k.

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #8 2945865
    Jaca
    Poziom 32  
    Możesz, jak najbardziej.

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #9 2945873
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    STK200 jest po to aby go nie wyłączać. Wyciagajac wtyczke LPT pod napieciem ryzykujesz uszkodzenie portu LPT w komputerze.
    Jak juz chcesz to dodaj rezystor 10k od 13/15/17 w 244 do masy.
    Pozdr. N.
  • #10 2945891
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Nawigator napisał:
    Wyciagajac wtyczke LPT pod napieciem ryzykujesz uszkodzenie portu LPT w komputerze

o f**k ;| ...

czyli jeśli podłącze rezystory po 10kOhm od 13, 15 i 17 pinu 47HC244 do masy to będę mógł w miarę bezpiecznie odłączać wówczas programator od komputera w trakcie jego pracy ??
  • #11 2948023
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Piny 15, 15 i 17 sa zlutowane, popatrz na ten twój schemat wiec chodzi o jeden rezystor.
    Nie będziesz mógł odłączac bezpiecznie ani w miare bezpiecznie (co to w ogóle moze oznaczac w miare?), tego nie napisałem.
    Nie odpowiedziałeś po co masz odłączać w czasie pracy. 74hc244 za ciebie to robi zobacz na dane tego scalaka.
    Pozdr. N.
  • #12 2949631
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Nawigator napisał:
    chodzi o jeden rezystor

tak wiem-zauważyłem i tak też zrobiłem :)

Nawigator napisał:
    po co masz odłączać w czasie pracy. 74hc244 za ciebie to robi

hmmm....no to jest O.K. :). o to mi chodziło - odłączałem programator od portu LPT, bo jak wcześniej programowałem na programatorze BSD, to dla bezpieczeństwa wolałem odłączyc port LPT, żeby go nie uszkodzić podawając zewnętrzne zasikanie np. 12V czy 18V :] ....

czyli rozymiem, że jeśli mam ten układ 74HC244, to mogę bezpiecznie podłączać zewnętrzne źreódła prądu gdy mam podpięty port LPT do programatora ??

Dodam, że mój programator pełni taką rolę prostego testera stąd te odłączanie ...
  • #13 2950122
    alnus
    Poziom 28  
    ja bym zasikanego urządzenia nie dotknął - jakoś się brzydzę :-)
  • #15 2950231
    alnus
    Poziom 28  
    żarty żartami, ale popatrz czasem na to co piszesz. wracając do sprawy, to nie za bardzo wiem gdzie ty to napięcie 12-18V podłączasz. przecież do procka nie możesz podłączyć więcej niż 5,5 V ( czy może 6V), chyba , że jest to ośmionóżkowy tiny 13 , albo podobny , który można programować w trybie wysokonapięciowym, ale tu raczej o to nie chodzi.
  • #16 2952095
    Kubbaz
    Poziom 26  
    alnus napisał:
    popatrz czasem na to co piszesz

sorii - wiem, wczoraj miałem wielkiego zonka, to dlatego :).

Już prostuję całą sprawę.
    Poprostu mam płytkę, na której zrobiłem programator stk200 i dałem dodatkową podstawkę precyzyjną 2x14 DIL połączoną równolegle do podstawki uC ATMEGA8, po to aby można było czasami szybko i sprawnie przetestować wgrany program; ot cała rzecz :). A z tym napięciem to przesadziłem :D.

Pzdr.
  • #18 2963805
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Witam ponownie.....problem powrócił.

Na samym początku pokażę schemat mojego konstruktywnego dzieła:

Otóż: podczas programowania ATMEGA8 (FLASHOWANIA), dioda LED która jest widoczna w górnym prawym rogu schematu, zapala się. Widać że podłączona jest do linii programowej MOSI. Teraz o co się rozchodzi:

Gdy zaprogramuje swój ATMEGA8, tak aby np. wyświetlał coś na LCD to jest wszystko ok, do momentu odłączenia płytki od portu LPT - wówczas zapala się dioda LED-ta sama która sygnalizuje moment wgrywania kodu do uC ;| i LCD się inicjalizuje czy kto tam go wie :D; w każdym bądź razie nie wysyła poleceń do LCD. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy tylko wyłączę komuter lub bezpiecznie odłącze ten port - po wyłączeniu zasilania PCB i komputera. I ponownym załączeniu zasilania układu.

Moim zdaniem, któraś z lini programujących ATMEGA8 jest ustawiana na inny stan niż powinna - stąd palenie się tej diody LED, czyżby ta MOSI?? Aczkolwiek zauważyć można też, że linia MISO podciągnięta jest rezystorem 10kOhm do masy całego układu - czy to raczej ten element
    ma wpływ na "resetowanie" uC ??
  • Pomocny post
    #19 2964029
    Jaca
    Poziom 32  
    Spróbuj podwiesić 2 sygnały "G" układu HC244 przez rezystory np 4.7 k do VCC. Spowodujesz tym samym wymuszenie stanu "1" na tych wejściach a co za tym idzie - stan wysokiej impedancji na wyjściach układu HC244. Mam podobne objawy gdy programator jest wpięty do płytki a DB25 wypnę z portu LPT.

Pozdrawiam...
  • #20 2965390
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Jaca napisał:
    Spróbuj podwiesić 2 sygnały "G" układu HC244 przez rezystory np 4.7 k do VCC. Spowodujesz tym samym wymuszenie stanu "1" na tych wejściach a co za tym idzie - stan wysokiej impedancji na wyjściach układu HC244. Mam podobne objawy gdy programator jest wpięty do płytki a DB25 wypnę z portu LPT.

Zrobiłem tak jak mówiłeś i programator-układ LCD po odłączeniu LPT pracuje poprawie. Dzięki.

Temat zamknięto.

Pzdr. Kubbaz.

Podsumowanie tematu

✨ Programator ISP-AVR STK200 z mikrokontrolerem ATMEGA8 działa poprawnie podczas programowania, jednak po odłączeniu złącza LPT od płytki programatora układ się wyłącza mimo podłączonego zewnętrznego zasilania. Problem wynika z tego, że układ 74HC244 ustawia linię RESET mikrokontrolera na stan niski po odłączeniu LPT, co powoduje resetowanie i wyłączanie układu. Rozwiązaniem jest podciągnięcie pinu RESET do VCC przez rezystor (zalecane wartości to 4,7 kΩ lub 10 kΩ), co stabilizuje stan RESET i zapobiega niepożądanemu resetowi. Dodatkowo, podciągnięcie wejść "G" układu 74HC244 do VCC przez rezystory 4,7 kΩ wymusza stan wysokiej impedancji na wyjściach, co pozwala na poprawną pracę programatora i podłączonych urządzeń po odłączeniu LPT. Odłączanie programatora od portu LPT pod napięciem jest ryzykowne i może uszkodzić port LPT komputera, dlatego zaleca się ostrożność. Po zastosowaniu podciągnięć rezystorowych programator działa stabilnie, a problem z nieprawidłowym stanem linii programujących, takich jak MOSI, zostaje rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA