logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki do komputera. Szukam sprawdzonego schematu.

gekeer 24 Sie 2006 23:01 1920 10
REKLAMA
  • #1 2950168
    gekeer
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Odrazu mówię, że z elektroniką nie mam zbyt dużej styczności więc proszę o tłumaczenie jak dla głupiego :roll:

A więc. Potrzebuję zrobić jakieś w miarę dobre głośniczki 2.1, które będą podłączone do komputera(głównie gry i filmy). Głośniczki mam byle jakie (2x jakieś z radiomagnetofonu Sharpa + 2x mogę ukraść z samochodu mamusi :D). Co jeszcze trzeba kupić? jakie to koszta? Bardziej liczy sie cena niz jakość.

Proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum ale to wszystko jest dla mnie zbyt skomplikowane :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2950362
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    wzmacniacz stereo dla satelitek i mono dla subwofera
  • #3 2950402
    gekeer
    Poziom 15  
    Ale wytłumaczyłeś... może jakaś obszerniejsza wypowiedź? I jak to poskładać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2951365
    gekeer
    Poziom 15  
    A dołoby się jeszcze bardziej pociąć koszta? Mam sporo elektronicznych gratów, może stamtąd da się coś wyciągnąć? Czyli rozumiem, że sygnał ma iść odzielnie do suba i odzielnie do satelitów, a co ze zmianą głośności w subie? Będę musiał nurkować pod biurko :)?
    A jaki kupić głośnik niskotonowy do suba za ok 30 zł?
    Ogólnie chodzi mi o to żeby jak najniższymi kosztami uzyskac efekt lepszy od plastikowych, komputerowych piszczków.
  • REKLAMA
  • #7 2952236
    gekeer
    Poziom 15  
    A po co mi włoska bielizna??? http://www.empire.pl/
    Jak ktos nie jest biegły w temacie to nawet nie wie czego ma szukać. A dało by radę zrobić taki wzmacniacz z jakiegos starego sprzętu? Albo może skąd go wymontować?
  • #9 2952353
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Jak to nie zrobi? Ze starego radia lampowego z adapterem u góry zrobi high endowy wzmacniacz lampowy 2W ;) Wystarczy tylko wyjąć z tyłu radia 2 wtyki bananowe i podlutować do nich przewód ekranowany z wtyczką RCA i już ma jeden kanał gotowy. Stereo zrobi dokładając drugie, podobne lub takie samo radio.
  • #10 2953463
    gekeer
    Poziom 15  
    :D Ale teraz tak powaga. Czy dałoby sie cos wykorzystac z tych głośniczków komputerowych + może coś z tego radiomagnetofonu sharpa? Tak tylko żeby kupić głośnik niskotonowy a reszte zrobić ze śmieci :D
  • #11 2962320
    kborowiec
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Pewnie, że się da, ale wszystko w dużej mierze zależy czego oczekujesz.
    Można np. wyciągnąć ze starego radiomagnetofonu płytkę wzmacniacza i zasilacz (oczywiście jeśli miały oddzielne płytki, w przeciwnym razie można mieć nadzieję, że uda się wyciąć odpowiedni wycinek całości, ale bez wiedzy elektronicznej będzie to trudne) i zasilić takim ustrojstwem głośniki z tego samego radiomagnetofonu (ewentualnie z innego) wciśnięte do jakiejś obudowy. Tylko w tym momencie pojawia się problem dopasowania wzmacniacza do wyjścia w komputerze.
    Najprościej ma się sprawa z subem. Trzeba go będzie wykonać od zera. Ale i tu pojawia sie problem dopasowania elektrycznego i akustycznego z satelitkami. Żeby od czegoś zacząć należałoby określić dokładnie co posiadasz i czego oczekujesz. Np. czy pisząc głośniki od Sharpa masz na myśli rzeczywiście głośniki, czy kolumienki od radiomagnetofonu, jaką mają impedancję, moc, średnicę. Inna rzecz: sub - jakie wymiary obudowy jesteś w stanie zaakceptować lub jakiej średnicy głośnik Cię interesuje?
    Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi. Podchodząc do zagadnienia, dobrze znać wszelkie uwarunkowania.
    W swoim czasie, jako młody zapaleniec, zrobiłem dla mojej obecnej żony coś podobnego. Był zestaw 2.1 do radiomagnetofonu stereo Kasprzaka. Wykorzystałem wówczas będące pod ręką podzespoły i efekt był duzo lepszy niż z wbudowanych głośników. Wykorzystałem 2 głośniczki GD 8/1 (1W/8om) jako satelitki i GD 9-13/3 (3W/4om) jako sub w obudowie z otworem i z podbiciem basów we wzmacniaczu.
    Możesz spróbować czegoś podobnego dokładając do swoich głośników sub zrobiony na bazie np. głośnika basowego z uszkodzonej kolumny kupionej za grosze na Allegro. Efekt i tak powinien być lepszy niż z typowych komputerowych piszczałek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego zestawu głośników komputerowych 2.1 z wykorzystaniem posiadanych głośników z radiomagnetofonu Sharpa oraz głośników samochodowych. Podstawowym elementem jest wzmacniacz stereo dla satelitów oraz wzmacniacz mono dla subwoofera. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie aktywnego subwoofera oraz samodzielne wykonanie wzmacniacza, np. na układzie TDA7294. Wskazano na możliwość wykorzystania starych podzespołów elektronicznych, takich jak płytki wzmacniaczy i zasilaczy z radiomagnetofonów, jednak wymaga to podstawowej wiedzy elektronicznej i dopasowania impedancji oraz mocy głośników. Poruszono też kwestie sterowania głośnością subwoofera i konieczności osobnego sygnału dla suba i satelitów. Zwrócono uwagę na potrzebę określenia parametrów posiadanych głośników (impedancja, moc, średnica) oraz wymiarów obudowy subwoofera. Podkreślono, że tanie rozwiązania DIY mogą przewyższyć jakością standardowe plastikowe głośniki komputerowe, ale wymagają podstawowej znajomości elektroniki i samodzielnego poszukiwania schematów i komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA