logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie RedHat i Mandrake: programy, gry, wygląd LILO w najnowszych wersjach

Jakub Krawczyk 30 Cze 2003 12:53 1758 19
REKLAMA
  • #1 269245
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mam pytanie czym różni się linux RedHat od Mandrake. Chodzi mi złaszcza o programy i gry udostępnione i o wygląd LILO (nie pamię tam czy to tak się pisze ale chodzi o interfejs wybosu systemu operacyjnego) w najnowszych wersjach.
  • REKLAMA
  • #3 269264
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    A da się pozainstalowaniu Mandrake zgrać programy z RedHata (z płyty)
  • REKLAMA
  • #5 270247
    DukE
    Poziom 20  
    Jesli masz szybkie lacze to polecam debiana, wszystko leci z neta.. no i bardzo uproszczone zarzadzanie pakietami
  • #6 270284
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Mandrake jest gorszy
  • #7 270398
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Nie prawda. Red Hat i Mendrake jest prawie tą sam dystrybucją- newiele różni się jedna o drugiej. Do dumu lepszy jest Mendrake a na serwer lepszy jest Red Hat.
  • REKLAMA
  • #8 270582
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jakbym chciał wywołać wojnę, to powiedziałbym, że Slackware jest lepszy na serwery. Jakoś mnie RedHat nie przekonał, a podchodziłem do niego kilka razy. ;)
  • #9 270644
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Co różnica jaka dystrybucja?
    Zarówno RED-HAT , Slack , Madrake ,PLD - wszystkie maja niezłe wsparcie - i wszyskto co jest w źródłach na każdym zainstalujesz - a pakiety na to też bez problemu zawsze są dodawane.
    Także - jeśli czegoś ci brakuje , to zawsze możesz dociągnąć.
  • #10 270652
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    A która z dystrybucji jest najlepiej spolszczona?
  • #11 270659
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Praktycznie kazda jest spolszczona w rownym stopniu
  • REKLAMA
  • #13 270766
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Jakub Krawczyk napisał:

Bardziej chodzi mi o RedHat'a i Mandrake
  • #14 270783
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Jakub Krawczyk napisał:
    Jakub Krawczyk napisał:

Bardziej chodzi mi o RedHat'a i Mandrake

hmmm - tu faktycznie różnica jest niewielka. Ale chyba RedHat zawiera więcej aplikacji z obsługą w PL. Na pewno ma więcej manów polskich.

To też zależy od wersji RedHata i Mandrake - ale jeżeli chodzi o najnowsze dystrybucje - to raczej RedHat ,bo już od zamierzchłych czasów nawet instalatora miał w jezyku polskim, polskie KDE i część programów konfiguracyjnych na X.
  • #15 271169
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Wiem że od niedawna i mandrake ma instalatora po polsku, ale jak tam z ilością aplikacji
  • #16 271252
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Juz koledzy wyzej pisali ze aplikacje sa praktycznie te same i mozna je zamiennie instalowac. A jak juz musisz koniecznie wybierac pomiedzy mandrake i red hat to wybierz red hat :idea:
  • #17 271903
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    W każdym temacie znajdzie się osoba która napisze, że ten temat już był poruszany. Tutaj będę to ja. :?

Jakub: Dlaczego nie zainstalujesz obu systemów i sam się nie przekonasz w czym jest różnica. A jest ona "widoczna"? A tak narażasz się na czytanie postów z zakresu "świętych wojen dystrybucji linux"
  • #18 272183
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    deliberabundus napisał:
    W każdym temacie znajdzie się osoba która napisze, że ten temat już był poruszany. Tutaj będę to ja. :?

Jakub: Dlaczego nie zainstalujesz obu systemów i sam się nie przekonasz w czym jest różnica. A jest ona "widoczna"? A tak narażasz się na czytanie postów z zakresu "świętych wojen dystrybucji linux"

Miałem już zainstalowane obie wersje ale w różnych wersjach (a zwłaszcza starsze). Niewiem czy mi się opłaca zgrywać oba linux'y.
    Ale po przeczytaniu dyskusji wiem że można zrobić nakładkę jednego na drugi. Co mi bardzo pomoże w niektórymi aplikacjami.
  • #19 272924
    wojtas
    Poziom 15  
    Mandrake byl robiony na podstawie Red Hata, dzieki temu, sa do siebie bardzo zblizone. Poczatkowo Mandrake byl duzo lepiej spolszczony od Red Hata, ale w obecnej chwili wydaje mi sie, ze jest tak wielu polskich uzytkownikow obu dystrybucji, ze zarowno jeden jak i drugi jest rownie dobrze spolszczony. Ja na Mandrake (9.0) mialem i polskiego instalatora i Xy i okienkowe konfiguratory... wszystko lacznie z pomoca bylo dostepne po polsku. Nawet skrypty startowe, ku mojemu zdegustowaniu, byly takze w jezyku polskim... ale jakos sie rozczytalem :)
    LILO, jest w zasadzie niezaleznym programem (jak wiekszosc tego co w Linuxie), wiec i w Mandrake i w Red Hatcie, bedzie to ten sam program (no moze sie roznic wersja, ale to juz musialbys sprawdzic, ktora dystrybucja jaka ma), rozniacym sie praktycznie tylko wygladem... nie funkcjonalnoscia... a przeciez nie bedziemy sie spierac, ktora wersja jest lepsza, na podstawie, ktore logo nam sie bardziej podoba? :)
    Ponadto, obie dystrybucje obsluguja RPMy, wiec mozesz swobodnie wymieniac miedzy nimi pakiety.
  • #20 275536
    licho
    Poziom 2  
    Hej.Miałem hata,mandarynkę,corel,turbo i jeszcze parę innych ,które okryła mgła niepamięci .Wybierz tą ,która Ci najlepiej odpowiada.Jeśli jesteś niezdecydowany to rzuć monetą ;) Ja pozostałem przy windowsie co nie znaczy ,że wkrótce nie machnę sobie jakiegoś lina (w zależności od rzutu monetą).

Podsumowanie tematu

✨ Red Hat i Mandrake to dystrybucje Linuksa bardzo do siebie podobne, gdyż Mandrake powstał na bazie Red Hata. Obie obsługują pakiety RPM i umożliwiają instalację tych samych programów i gier, które można pobierać z internetu lub z płyt instalacyjnych. Różnice między nimi są głównie kosmetyczne, dotyczące wyglądu, w tym interfejsu LILO, który jest niezależnym programem i różni się jedynie wersją i estetyką, nie funkcjonalnością. Red Hat jest często polecany do zastosowań serwerowych, natomiast Mandrake jest bardziej przyjazny dla użytkownika desktopowego. Obie dystrybucje są dobrze spolszczone, choć Red Hat ma tradycyjnie więcej aplikacji i dokumentacji w języku polskim, w tym polski instalator i polskie środowisko KDE. Użytkownicy mogą bez problemu instalować aplikacje z obu dystrybucji zamiennie. Wybór między nimi zależy od preferencji użytkownika i zastosowań, a także dostępności pakietów i wsparcia. Debian został również wspomniany jako alternatywa z uproszczonym zarządzaniem pakietami i instalacją z internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA