logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W124 E200 2.0 16V '94 - falowanie obrotów i utrata mocy, co sprawdzić?

azii 29 Sie 2006 21:53 2663 7
REKLAMA
  • #1 2967359
    azii
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam.
    mam następujący problem : silnik faluje na niskich obrotach ,a podczas jazdy przerywa(traci moc) jakby czegoś mu brakowało. wymieniłem już kable (beru) świece , filtr paliwa i pompe. na diagnozie pokazało że uszkodzona jest sonda lambda, ją też podstawiłem i nadal bez efektu :-( gdzie szukać ? co może być tego przyczyną??? z góry dzięki za ewentualne wskazuwki. SILNIK - 2.0 16V rok 94
  • REKLAMA
  • #2 2967373
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Sprawdź sobie czujnik połozenia wału. W M111 często leci.
  • REKLAMA
  • #3 3018450
    azii
    Poziom 12  
    czujnik położenia wału sprawdzony. nadal wszystko bez zmian. dodam jeszcze że pomimo wymiany sondy lamdy na dignozie ciągle wywala bład że jest uszkodzona! co to może być ?
  • REKLAMA
  • #5 3018731
    azii
    Poziom 12  
    nie ma gazu i nigdy nie miało
  • REKLAMA
  • #6 3020188
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    1 uzupełnij profil to moze ktoś z niedaleka sie odezwie i ci to zrobi
    2 ciagłosci kabli od sondy do ecu
    3 przepustnica
  • #7 3026305
    azii
    Poziom 12  
    ciągłość kabli sprawdzona. przepustnica sprawdzona i wyczyszczona.
    wszystkie styki przy ecu i pozostałe sprawdzone i przeczyszczone. Niestety efektu nadal nie ma :-(((
    czy może być to moduł zapłonu???? mam jednkak nadzieje że nie gdyż jego cena przeraża !!!
    proszę o dalsze sugestie .....
  • #8 3028424
    jklg
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    sprawdź napięcie sondy lambda, przy ubogiej mieszance mogą występować podane objawy

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W124 E200 2.0 16V z 1994 roku ma problem z falowaniem obrotów na niskich obrotach oraz utratą mocy podczas jazdy. Wymieniono kable zapłonowe (marki Beru), świece, filtr paliwa, pompę paliwa oraz sondę lambda, jednak problem nadal występuje, a diagnoza ciągle wskazuje na uszkodzoną sondę lambda. Sprawdzono czujnik położenia wału, który jest często awaryjny w silniku M111, ale nie przyniosło to poprawy. Auto nie jest zasilane gazem. Zalecane dalsze kontrole to ciągłość przewodów sondy lambda do ECU, stan przepustnicy (sprawdzona i wyczyszczona), styki przy ECU oraz pomiar napięcia sondy lambda, gdyż przy ubogiej mieszance mogą występować podobne objawy. Pojawiła się sugestia, że przyczyną może być moduł zapłonu, jednak jego koszt jest wysoki, co budzi obawy przed wymianą.
REKLAMA