logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative T6060 a problemy z komputerem po podłączeniu

Soc-Omfg 30 Sie 2006 13:02 1825 14
REKLAMA
  • #1 2969100
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    Creative Inspire T6060 - głośniki 5.1

Najpierw nie mogłem ich podłączyć, ale gdy wywaliłem instrucje i poleciałem na żywioł wszystko cacy zaczeło działać ale po parunastu sekundach monitor mi wygasa, system się zawiesza i na nic nie reaguje - czasami sie odwiesza i wszystko zaczyna działać ale znów na króciutki czas... Aby znów można było korzystać z komputera musze wyłączyć go z zasilania i odczekać pare minut, następnie odłączyć głośniki i włącza się normalnie...

Karta dzwiękowa - nvidia nfroce audio

Prosze o pomoc bo nie mam pojęcia o co chodzi...
  • REKLAMA
  • #2 2970500
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Bardzo dziwne nie spodkałem sie z czym takim. Czy podłanczasz dobrze zestaw do kary dzwiekowej???

Dodano po 56 [sekundy]:

Popros moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
    A czy podłanczasz inne głosniki to wszystko jest oki
  • #3 2971910
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    Teraz to już w ogole - podłączam i działa ale to różnie bywa raz się wiesza po godzinie raz po 5 minutach... Po resecie kompa z głośników wydaje się jakiś komunikat ale tak szybko gadają że słysze tylko "Failure..." Wtf
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2972048
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    Bez głośników nie ma żadnego problemu - teraz już dziala prawie normalnie, raz na jakiś czas siada.... Podłączam trzy kable - od centralnego/subwoofera od przednich i tylnich... Wszystkie oprócz Center działają - a Nv mixerze center słychać... Tylko nie wiem co mam zrobić żeby w winampie grał[/url]

A podłączać podłączam normalnie - tylko nie mam karty creativa i kolory trochę się różnią - jak podłączałem tak jak oni każą to dużo mi to nie dało[/quote]

Dodano po 7 [minuty]:

Tu masz pokazane moje sloty sloty.karty.patrz.pl

No i to jest tak: Zielony od subwoofera podłączony do slota fioletowego
    Czarny od suba do slota zielonego
    I pomarańczowy do pomarańczowego

Jak podłączam normalnie [przed chwilą próbowałem] że zielony do zielonego to od razu komp mi się wiesza - jak przed chwilą =f

Sterowniki instalowałem nowe, do całegochipsetu nvidi i do karty dzwiekowej i do graficznej - bios też mam najnowszy
  • #7 2972121
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    po podłaczeniu głośników zainstaluj na nowo stery i je skofiguruj. Są takie perypetie jak karta jest zintegrowana z płyta główną ale to powino ustapić za jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #8 2972158
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    No już zauważyłem że z czasem coraz lepiej jest - ale przypałowa sytuacja bo na początku nie można się połapać...

Nvidia Nforce 2
  • #10 2972414
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    może masz zle zamontowaną dzwiękówkę i gdy wpinasz kable poruszasz ją i wyskakuje z PCI zawieszając ci kompa. nic innego mi nie przychodzi do glowy. no chyba ze z głośnikami coś nie tak i np na kablach sygnałowych pojawia się napięcie, co moze powodowac włączenie jakiegos zabezpieczenia np termicznego w karcie/jesli takie jest a podejżewam ze nie ma/. sprawdz głośniki u znajomego, albo albo na jakimś odtwarzaczu zewnętrznym. karta działała ci wcześniej?
  • #11 2972430
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Takie są uroki kart zintegrowanych bo taka pan posiada. robią rózne numery nie wiadomo z jakiej przyczyny dokłądnie. A jak pan ma karte nie zintegrowaną dołaczaną w slot PCI lub na USB to prawdopodobnie wn iej lezy problem. I jak kolega pisał lepiej sprawdzić u kogoś czy tez tak się dzieje jak tak samo dzieje to znaczy że głośniki są zwalone. A resty kompa są wywołane spieciamy jakie zachodzą w przewodach i potem to się przezuc na karte itd.
  • #12 2972500
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

może masz zle zamontowaną dzwiękówkę i gdy wpinasz kable poruszasz ją i wyskakuje z PCI zawieszając ci komputera. nic innego mi nie przychodzi do glowy.

Z tego co kolega umieścił tutaj sloty.karty.patrz.pl wynika że karta jest zintegrowana.

Czy kolega sprawdzał te głośniki na innym sprzęcie?
  • #13 2972895
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    Model Asus A7N8x 2.0 Deluxe Gold

Głośniki testowane, na innym sprzęcie, problemów nie było...
  • #14 2972945
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    zwarcie na przewodach raczej odpada. nie ma to wpływu na funkcjonowanie karty. sam wielokrotnie niechcący coś zwarłem przy karcie czy to na wejsciu czy na wyjsciu i nic sie niepokojącego nie działo. takich jaj to ja jeszcze nie widziałem. sprawdź miernikiem czy na przewodach sygnałowych przy włączioonym zasilaniu występuje jakieś napięcie. teoretycznie powinno być zero w praktyce może się pojawić jakieś nie wielkie rzędu miliwoltów bo nie ma elementów idealnych. jesli jest większe to należy szukać przyczyny we wzmacniaczu w którymś półprzewodniku lub kondensatorze. spróbuj tez podłączyć inne głośniki 2.1 do twojej karty. to powinno dać już pełen obraz co nieprawidłowo funcjonuje[/youtube]
  • #15 2975102
    Soc-Omfg
    Poziom 11  
    Jak bedzie okazja to sprawdze, ale i tak to zostaje dla mnie wielką zagadką bo komputer nie daje już oznak tego co było wcześniej.... Dzięki za wszystkie sugestie i oferowaną pomoc :|

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z podłączeniem głośników Creative Inspire T6060 5.1 do komputera z zintegrowaną kartą dźwiękową Nvidia nForce Audio na płycie głównej Asus A7N8x 2.0 Deluxe Gold. Po podłączeniu zestawu głośnikowego komputer często się zawiesza, monitor wygasa, a system wymaga resetu z odłączeniem zasilania i głośników. Głośniki działają poprawnie na innym sprzęcie, co wyklucza ich uszkodzenie. Podłączanie kabli według standardowych kolorów powoduje zawieszanie się systemu, natomiast nietypowe podłączenie kabli pozwala na częściową pracę, choć centralny kanał nie działa prawidłowo. Próby reinstalacji sterowników do chipsetu Nvidia nForce, karty dźwiękowej i BIOS-u nie rozwiązały problemu. Podejrzewa się problemy z integracją karty dźwiękowej na płycie głównej lub ewentualne zwarcia sygnałowe na kablach głośnikowych, choć brak potwierdzenia napięć na przewodach. Zalecane jest testowanie innych głośników 2.1 oraz sprawdzenie przewodów miernikiem. Z czasem stabilność systemu poprawia się, ale problem nadal występuje sporadycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA