logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5110 - posmużone OSD, zielone tło przy przełączaniu programów

maryann 25 Maj 2007 13:20 1209 7
REKLAMA
  • #1 3919845
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    W sumie normalnie obraz OK. ale osd jest jak z drukarki z kończącym się tuszem, a w momencie przełączania programów, kiedy obraz jest wyłączany pojawia się z prawej zielone tło, które płynnie przechodzi w czerń po lewej. Wymieniłem elki po wtórnej, zasilanie wzm. wizji i tak się snuję z kąta w kąt. H i V przychodzą do procka. 100µ w pionie podmienione... Podpowiedzcie, bo to może być typowe- jak ktoś wie.

Dodano po 15 [minuty]:

Co ciekawe OSD jest tylko zielone i z prawej bardziej intensywne, a z lewej jak opisywane. STORE powinno zmieniać kolor z czerwonego na zielony, a tu nic; choć zapamięta.
  • REKLAMA
  • #2 3919951
    unitra serwis
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Na początek wymieniłbym C577, 10mF 350V,no i przedewszystkim C578 100nf.oscylograficznie musiałoby to być dobrze widoczne?

nb.
  • REKLAMA
  • #3 3920027
    maryann
    Poziom 37  
    I tak też zrobiłem, również wszystkie elki na PK.
    Nie mogłem znaleźć 578; był od spodu 47n- jego wymiana na 100n/100V również nic nie zmieniła.
  • #4 3920609
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    A jak wygląda tło bez anteny - śnieg - czy jest "równy" na całym ekranie,
    i jak wygląda tło na AV???
  • REKLAMA
  • #5 3920649
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Opory szeregowe (około 1k) w katodach kineskopu... Zamień też miejscami katody, będziesz miał z głowy PK i kineskop.
  • #6 3920831
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Jak wygładają oscylogramy na katodzie G - nie ma jakichś śmieci? I jak sygnał wejściowy na P.K.?
  • Pomocny post
    #7 3931871
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Wydaje mi się , że problem jest po stronie "zdalnego" a nie PK, bo jak piszesz to obraz jest OK.
    Jeszcze sprawa koloru na OSD, to sprawa:TXT (jak jest) lub modułu eurozłącza, OSD i MD a raczej scalaczka TDA3505 i jego aplikacji.
    Ostatnio miałem obraz ale jakiś "dziwny" jak by był problem z S2, PK, a to było z TDA3505.
    Czy tv masz z telegazetą ?
    Pozdrawiam
    tomcio
  • REKLAMA
  • #8 3934968
    maryann
    Poziom 37  
    Nie, nie mam telegazety, to by wiele wyjaśniło. Ale właśnie w końcu objawił się klient i mówi, że to zielone to ma już od dziesięciu lat po "naprawie" jakiegoś majstra. Coś jest na rzeczy w module sterowania, nic nie wychodzi z procka , tylko G(B sie nie spodziewam, ale R mogłoby być). W każdym razie nie chce dalej naprawiać.
    Dzięki wszem.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 5110 pojawia się problem z posmużonym OSD, które przypomina obraz z drukarki z kończącym się tuszem, oraz zielonym tłem po prawej stronie ekranu podczas przełączania programów, które przechodzi płynnie w czerń po lewej. Wymieniono kondensatory elektrolityczne (elki) po wtórnej stronie oraz kondensatory C577 (10µF 350V) i C578 (100nF), jednak problem nie ustąpił. Sygnały H i V dochodzą do procesora, a 100µF w pionie został podmieniony. OSD jest wyświetlane tylko w zielonym kolorze, a funkcja STORE nie zmienia koloru z czerwonego na zielony, mimo że zapamiętuje ustawienia. Propozycje diagnostyczne obejmowały sprawdzenie oporów szeregowych w katodach kineskopu, zamianę miejscami katod, analizę oscyloskopową sygnałów na katodzie G oraz sygnału wejściowego na procesorze. Wskazano również na możliwe uszkodzenie modułu sterowania, w szczególności układu TDA3505 odpowiedzialnego za OSD i modulację, zwłaszcza że telewizor nie posiada telegazety. Ostatecznie problem może leżeć w module sterowania, a nie w przetworniku obrazu (PK) czy kineskopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA