logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Feodora Core 3 + Neostrada + Sagem Fast 800 = problem

sorek 01 Wrz 2006 16:53 1290 6
  • #1 2977140
    sorek
    Poziom 11  
    Mam wielki problem. Konkretnie gdy próbuje na moim komputerze zainsalować ten modem ciągle wywala mi błędy. Opisze po kolei co się dzieje.

1. Wypakkowywuje archiwum z katalogu "Linux" znajdującego się na płycie do katalogu domowego.

2. Otwieram konsole. loguje się jako root, , wybijać błędy/

3. Loguje się jako root.

4. Wchodze do folderu gdzie są pliki.

5. Wpisuje ./configure i zaczynaja się wyświetlać błędy:

Cytat:
    checking for gcc... no
    checking for cc... no
    checking for cc... no
    checking for cl... no
    configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
    See "config.log" for more detalis.

Nie wiem co z tym zrobić. Może ma ktoś pełny opis instalacji tego modemu na tym Linuksie. Bo ja nie znalazłem nic w dołączonych instrukcjach na temat instalacji sterowników na systemie operacyjnym Linux.

Jeszcze raz bardzo prosze o odpowiedź i z góry dziękuję.
  • #2 2977148
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, największy Twój problem to brak kompilatora, doinstaluj go (gcc) a będziesz mógł skompilować ten sterownik.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #3 2977157
    sorek
    Poziom 11  
    A z kąd go moge ściągnąć i jak go zainstalować.
  • #4 2977234
    krzychoocpp
    Witam, dokładna instrukcja instalacji neostrady pod linuksem, w tym Sagem pod Fedorą: http://akademia.linuksa.pl/readme/neostrada/

gcc jest w pakiecie kernel-devel, powinien być na płycie Fedory, zainstalujesz go przy pomocy menedżera pakietów, jeśli nie wiesz jak to zrobić, to wszystkiego dowiesz się na stronie i forum Fedory.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 2977322
    sorek
    Poziom 11  
    No i pojawił się problem. Mam 7 płyt CD Fedory i na żadnej (szukałem w wyszukiwarce plików wpisując kernel-devel) płycie nie znalazłem tego pliku. Może wiecie z kąd go pobrać bo niemoge go znaleść.
  • #6 2977390
    krzychoocpp
    Witam, Fedory nie używam, więc nie jestem do końca pewien, ale wpisz na konsoli "yum install gcc", nie masz internetu, więc nic się nie ściągnie, ale może wypisze adresy plików które miały zostać pobrane. W każdym razie pakiet kernel-devel dla FC3 jest tu: http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/.../i386/kernel-devel-2.6.12-1.1372_FC3.i686.rpm

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 2977428
    sorek
    Poziom 11  
    Dzx. Zam rozwiązałem problem podłączając go do sieci lokalnej. A Neo jest na innym komputerze. Dzx za pomoc. Na pewno kiedyś z tego skorzystam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji modemu Sagem Fast 800 na systemie Linux Fedora Core 3 z usługą Neostrada. Podczas próby kompilacji sterownika pojawiały się błędy, które wynikały z braku zainstalowanego kompilatora gcc oraz pakietu kernel-devel. Rozwiązaniem było doinstalowanie gcc i kernel-devel, które są niezbędne do kompilacji sterowników. Pakiet kernel-devel dla Fedory Core 3 można pobrać z oficjalnego repozytorium Fedora pod adresem http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/3/i386/kernel-devel-2.6.12-1.1372_FC3.i686.rpm. Po podłączeniu komputera do sieci lokalnej możliwe było pobranie i instalacja wymaganych pakietów, co umożliwiło poprawną instalację modemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA