logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz Nokia 3210 do LPT PC

zasoby 08 Wrz 2005 20:42 107208 273
  • O autorze
    zasoby
    Poziom 23  
    zasoby napisał 784 postów o ocenie 445, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • #3 1804829
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A ja to zrobię, ale czy pójdzie wyświetlać nazwy tracków w winampie a najlepiej w foobarze2000? Znalazłem jalcds i smartie ale nie wiem czy obsłuży ten wyświetlacz. Ktoś zrobił coś podobnego ale na lcd z 3210?
  • #4 1809720
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Też jestem zainteresowany lcd z noki3210 mam nadzieje że niebedzie to zbyt skomplikowane :) a czy wie ktoś jak podpiąc lcd z siemensa c35? Bo mam do demontażu wyżej wymienionego siemensa i nokie.
    Czy może to ktoś wstawić na nowo bo sciągałem to 2 razy i archiwum jest uszkodzone plik ma 4,3mb a ja na dysku mam 981kb :(
  • #7 1832456
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam .
    Musze się pochwalić że udało mi sie zrobić to cudeńko no i działa :)
    Urządzenie zrobiłem wg schematu i programu LCDINFO podanego przez kolegę Macieja B - wielkie podziękowania .
    Udało mi się zrobić aby LCD wyświetlał utwory z winamp-a :).
    Jutro zrobię podświetlanie i obudowę .
    Może ktoś mi podpowie jak zmusić to urządzonko aby wyświetlało jeszcze inne różne rzeczy np temp procesora .
    Proszę o podpowiedzi

Zamieszczam program w załączniku -
    Załączniki:
    • lcdinfo_test.rar (413.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz Nokia 3210 do LPT PC LCD.jpg (5.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1832958
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    No niestety, ale mój sprzęt (lutownica) nie podołał. Przegrzałem biedny wyświetlacz. Mała przestroga. Uwaga na wyświetlacze od nokii 3210. Ja taką miałem i okazało się że ma wyświetlacz łączoną na gumkę. Później był od 3310, ale moje umiejętności :) sprawiły,że LCD do niczego się nie przyda.
  • #9 1833167
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    ten kondensator do czego tu sluzy? czy mozna dac wiekszy w to miejsce
    (bo biorac tasme ze stacji dyskietek zobaczylem 22u/6.3v malutki jest i pasowalby tu)

aha czy konsensator moze byc na 2 koncu kabla nie przy wyswietlaczu:?:
  • #10 1833171
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Moze byc :D
  • #11 1838063
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Wiec jak już wczesniej napisałem udało mi sie zmontowac i nawet dziala ten wynalazek . Tylko mam prosbe aby ktos powiedział mi jak to zrobić aby na wyświetlaczu pokazala sie temp procesora itd.????
    Ktoś wie?
  • #12 1839597
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    zmontowalem to cudo i odrazu zabralem sie za modyfikacje plikow
    (xml i bmp)
    chcialbym sie pochwalic tym co udalo mi sie umiescic na ekranie:
    -nazwa aktualnie granej piosenki w winampie
    -ikonka play/stop/pause
    -czas odtwarzanej piosenki(-przesunalem troche
    w lewo bo sie przewijalo przy sluchaniu radia(pow 100 minut))
    -wizualizacja(bars dots-dlatego umiescilem 2 pliki(usunac Bars/Dots z nazwy tego ktory chce sie uzywac)jednak wg mnie lepiej wyglada z paskami;) )
    -nie moglem sie powstrzymac przed wstawieniem znaczka winampa;)
    -informacje o cpu(np: "* Family 6 Model 8 Stepping 1 @ 1589 Mhz *")
    i to wszystko-troche malo miejsca na inne rzeczy zeby wsstawic ale to i tak duzo jak na ekranik z noki 3310/3330 84x48\

powiedzcie co o tym sądzicie?

pozatym wciaz jeszcze pracuje nad wygladem i innymi bajerami
    Załączniki:
    • design84x48.zip (2.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1843377
    Maksios
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Ma ktos moze z Wrocka do sprzedania wyswietlacz 3310/3210 ?

W ogole za ile warto to kupic?

Pozdrawiam Krzysiek
    p.s.
    Znalazlem taki fajny duzy WYSWIETLACZ SAMSUNG N500
    za 35 PLN da rade go podlaczyc?

Byloby super bo we Wrocku sprzedaja :)
  • #15 1844876
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    wyswietlacze mozesz kupic w niedziele na 'gieldzie elektronicznej' na robotniczej albo zapytaj w serwisie jakims
    (ale nie polecam tych 3210/6210/6250 -bo są na gumkach-sporo roboty
    co do wyswietlaczy laczonych na gumkach to chyba da rade podlaczyc -wg mnie to potrzebna bedzie jakas plytka uniwersalna (np pod uklad smd-o ile ma taka sama szerokosc, odleglosc i ilosc wyprowadzen jak wyswietlacz)
    kable lutuje sie do plytki a wyswietlacz przyczepia tak zeby gumka dobrze styklala tam gdzie sie normalnie lutuje kostke smd...

tzn to jest tylko moj pomysl-niestety nie sprawdzony w praktyce(niemam zadnej takiej plytki)

a co do tego czy jakis wyswietlacz jest kompatybilny i jak go podlaczyc to trzeba poszukac na forum LCDinfo (szczegolnie tutaj) http://forum.lcdinfo.com/viewforum.php?f=14

pozatym jest jeszcze LCDhype http://lcdhype.de.vu
    (polecam dzialy "datasheets" i w szczegolnosci "wirings")
  • #16 1902915
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Pytanie do Patryk_Mirek

Uruchomiłem LCDinfo i wszystko gra. Jednak za żadne skarby nie moge wyświetlić informacji z winampa. Pokazuje tylko bitrate i o dziwo co by nie zrobić zawsze 0 Winamp to wersja 2.91 - specjalnie przeinstalowałem. Jak to zrobić ?
  • #17 1909312
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    ja uzywam winampa 5 z winampem 2 nie mialem jeszcze okazji testowac
    pozatym nie nalezy zapomniec o tym ze po uruchomieniu LCDinfo
    nie wystarczy wrzucic wtyczki do katalogu winamp\plugins\
    trzeba jeszcze ta wtyczke wlaczyc w winampie (start/stop plugin)
    aha czasem wtyczka potrafi sie sama z siebie wykrzaczyc i trzeba ja ponownie uruchamiac
  • #18 1909809
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Faktycznie coś z wtyczka miałem. Pobrałem od nowa i zastąpiłem teraz działa pięknie. Dzięki za pomoc :!:
  • #19 1939241
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    hej :)

Zrobiłem także to cudo, ale nie działa :(
    Wziąłem oryginalny wyświetlacz od Nokii 3310.

Trochę się pomęczyłem d przylutowanie mkableków do wyświetlacza, i nie działa. Może wyświetlacz przegrzałem.
    Czy da się jakoś sprawdzić czy wyświetlacz jest dobry, ale bez wkładania go do telefonu?

A może to nie wina wyświetlacza?

Czekam na jakieś sugestie ...
  • #20 1939530
    .fec
    Poziom 12  
    Witam!

Zauwazylem ostatnio, ze wyswietlacz tak jakby falowal tzn troche sie rozjasnia potem przyciemnia (paskami, od gory na dol). Nie wiem czy to jest po prostu jego odswiezanie czy tez jakas usterka. Mozna to w jakis sposob wyeliminowac ?
  • #21 1942249
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Witam!
    @ .fec
    to mi wyglada na odswiezanie tak jak mowisz- sproboj stabilizowac zasilanie i uzywac krotkiego przedluzacza i kabla podlaczeniowego(najlepiej jak kabel ktory jest uzywany do polaczenia jest to tasma-minimalizuje ryzyko wystapienia usterek) ja zrobilem wersje oszczedna-stwierdzajac przy wszystkich czesciach ze"to sie nie przyda"-zostal tylko sam kondensator i jakos nie zauwazam pulsowania

@ Kubbaz
    jesli kable do wyswietlacza byly lutowane "duzą" lutownica(40w i wiecej szczegolnie transformatorową) szczegolnie bezposrednio do wyswietlacza nie przez ten zestaw stykow w czarnym kawalku plastiku(ja lutowalem 8 watowa lutownica oporowa na 12V bezposrednio do stykow na gloym wyswietlaczu)
    to mozliwe ze sie przegrzal ale ja proponowalbym sprawdzic poprawnosc polaczen(zwarcia itp) oraz czesci-np tak jak ja zrobilem oszczedzilem na czasie i uzylem tylko kondensatora ktory byl pod reka(bez stabilizatora i tego nadajnika/odbiornika linii)-pozatym czesto nie wyswietla bo wtyczka np do winampa sie wykrzaczy albo trzeba wylaczyc programy ktore moga chciec korzystac z portu lpt i ew zmienic ustawienia w biosie

Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszym uruchamianiu :)
  • #23 1944772
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Też podłączyłem ten LCD od 3310 wg. tego opisu http://www.night-modders.com/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=226 tyle, że u mnie jest 5 diód zenera a nie 6 bo zabrakło w sklepie. Właczyłem program LCDinfo, wybrałem driver i ok. Niestety nic mi nie wyświetla. Czy to możliwe, że przez tą brakującą diode zenera mi nic nie wyświetla? Właczyłem LCDHype i wyswietla mi tylko cos takiego, ale nawet nie kliknąłem "GO"
    Załączniki:
    • Wyświetlacz Nokia 3210 do LPT PC IMG_0005.JPG (34.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1945242
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Witam ponownie
    jak zauwazylem troche czasu temu -uklad zrobiony wg schematu do 1 programu nie bedzie dzialac z drugim(niestety-a szkoda)
    tutajwidze jakies totalne smieci na wyswietlaczu-cos nie tak jest
    ja proponuje odczepic wtyczke do komputera i podlaczyc jeszcze raz przewody-wg tego schematu na stronie
    http://forum.lcdinfo.com/viewtopic.php?t=474-oczywiscie z pominieciem wszystkiego oprocz kondensatora-jak luty do wyswietlacza zostaly wykonane poprawnie i nic sie nie przegrzalo to bedzie dzialac
  • #25 1945876
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    A czy ten schemat będzie dobry ?
    Załączniki:
    • Wyświetlacz Nokia 3210 do LPT PC polączenie LCD3210 do LPT.gif (3.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 1946334
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Juz rozwiązalem problem :) Miałem zwarcie na Vout z GND, na szczęście LCD działa. Teraz tylko musze się nauczyć tworzyć screeny. A ma ktoś wersję LCDinfo ze sterowaniem podświetlania ?
  • #27 1951872
    .fec
    Poziom 12  
    Witam ponownie!

Wyswietlacz przestal mi dzialac - troche lipa :cry:. Nie mam pojecia co sie popsulo, najpierw to dziwne "falowanie" a teraz nic juz nie pokazuje. Sprawdzalem go przy telefonie i dziala wiec to musi byc cos z podzespolami. Moze to przez kondensatory bo dalem na 50v, ale z tego co sie orientuje to jest maksymalna wartosc wiec to nie ma znaczenia. Moge co prawda wymienic wszystkie czesci, bo zaden to wydatek, ale co z tego jak zaraz znowu zrobi sie to samo. Nie znam sie niestety na elektronice, czy ktos moglby mi cos poradzic?

Pozdrawiam!
  • #28 1966622
    bubbo
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam.
    Zmontowałem według schematu podanego przez kolegę Macieja B, niewiem dokładnie na jakim wyświetlaczu, ale napewno był od Noki i niewiem dlaczego nie wyświetla mi na pełnym ekranie???
    Jaką komende trzeba dorzucić aby wyświetlał aktualny czas w LCDINFO
    Załączniki:
    • Wyświetlacz Nokia 3210 do LPT PC HPIM2073.JPG (103.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1985162
    gw007
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    a jak podpiac to pod atmela?
  • #30 1989187
    bubbo
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A jak zrobić INVERT
    Albo żeby wyświetlać dostępnych urzytkowników GG

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i sterowania wyświetlaczem LCD z telefonu Nokia 3210 do portu LPT komputera. Uczestnicy wymieniają się schematami, programami (LCDinfo, LCDhype) oraz doświadczeniami z lutowaniem i konfiguracją urządzenia. Poruszane są kwestie kompatybilności wyświetlaczy z różnych modeli Nokii (3210, 3310, 3330, 3410, 5510), różnice w rozdzielczości i sposobie podłączenia, zwłaszcza problematyczne wyświetlacze łączone gumką. Omawiane są także problemy z podświetleniem, stabilnością sygnału, doborem kondensatorów i diod zenera (3.3V), a także konfiguracją programów do wyświetlania informacji z odtwarzaczy muzycznych (Winamp, Foobar2000) oraz parametrów komputera (temperatura CPU, wentylatory). Wskazano źródła schematów i instrukcji (night-modders.com, forum lcdinfo.com). Poruszono też kwestie lutowania, zabezpieczeń portu LPT, długości kabli oraz możliwości podłączenia kilku wyświetlaczy jednocześnie. Dyskutowano o sterowniku Philips PCD8544, który jest stosowany w wyświetlaczach Nokii 3210/3310/5510. Użytkownicy dzielą się poradami dotyczącymi odwracania kolorów, problemów z wyświetlaniem animacji, a także pytaniami o podłączenie wyświetlaczy z innych modeli telefonów (Siemens C35, Alcatel OT715, Mitsubishi Triuma MT-050). Wiele wątków dotyczy problemów technicznych, takich jak przegrzanie wyświetlacza podczas lutowania, zwarcia, czy nieprawidłowa konfiguracja oprogramowania. Podkreślono, że schematy i programy muszą być dobrane zgodnie z typem wyświetlacza, a niektóre funkcje wymagają odpowiednich pluginów i konfiguracji w programach LCDinfo lub LCDhype.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA