logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TornadoX - Jak naprawić błąd RASKALIZED FIRMWARE DETECTED?

masakra_a 03 Wrz 2006 01:02 3356 21
REKLAMA
  • #1 2981646
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Już męcze się z tym od 2 dni i szukam i probuje i lipa.
    Mam clona tornado. Sciagnałem najnowszy UFS_Suite_Setup_v03.01.000.
    Wybieram UFS_DCTxBB5 i click na connect i wyskakuje mi taki komunikat:

UFxBoot V2.2 (c) SarasSoft 2003. Id: 62 CF 1 7
    UFS_USB V2.6 (c) SarasSoft 2005. S/n: 4......
    *** RASKALIZED FIRMWARE DETECTED ***
    Licence : True

Wrzucałem już pliki fia tak jak było napisane w tym wątku i dalej lipa.
    Zainstalowałem też UFS3+HWK i po wpisaniu stringów zakładka od Nokii smiga ok ale brakuje niestety "paru" modeli telefonów.

Na stronie tego złomu www.tornadox.net jest informacja o ostatniej aktualizacji w wersji V2.0.1 i zastanawiam sie czy moze dlatego wyskauje mi taki "raskalized".
    Moze ktoś mnie uświadomi że może coś źle robie i wie jak trzeba to zrobić.

Box jest z HWK trial ale bez HWK tez sie tak dzieje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2982201
    miszko83
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Masz pewnie uszkodzonego HWK Trial.
    Spróbuj użyć starszej wersji np. DCTxBB5 1.4e bo ona za tego co słyszałem chodzi poprawnie na klonach.

Albo tego programu w tym poście klik. Nigdy go nie używałem bo nie miałem potrzeby, więc rób to ostrożnie. Niby robi:

- Fix Self-destructed for Original and Trial HWK
    - Fix RASKALIZED-FIRMWARE-DETECTED problem 
    - Fix RASKALIZED-20$-NOT APPLICABLE

W głębi tego wyżej tematu masz więciej bardziej rozbudoanych programów.
  • REKLAMA
  • #4 2982699
    masakra_a
    Poziom 15  
    Zpatchowałem wszystkie programy: dalej to samo.
    Jeśli chodzi o ten progs do naprawy hwk to już z tym próbowałem- wszystko poszło ok.
    Ma ktoś z was tą wcześniejszą wersję DCTxBB5 1.4e?
  • #6 2982745
    miszko83
    Poziom 18  
    masakra_a napisał:
    Jeśli chodzi o ten progs do naprawy hwk to już z tym próbowałem- wszystko poszło ok.

Czyli HWK wstało? :D

W załączniku wersja 1.4e
    Załączniki:
    • DctxBB5_14e.exe (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2982783
    masakra_a
    Poziom 15  
    Na DCTxBB5 1.4e dzieje się to samo.
    Moze zainsatlowac od nowa?
    wyciagnac hwk?

Zpatchowalem tez DCTxBB5 1.4e Hwk_killerem 2.1b i tez lipa
  • #8 2982800
    miszko83
    Poziom 18  
    Ja mam sprawnego n-boxa bez zadnych modyfikacji i gdy mam wyjetego hwk mam dostępną zakładkę bb5 przy tej wersji 1.4e. Może wywal wszystko i wgraj od nowa.

v2.1b działa dla najnowszych wersji dctxbb5 v2.0.1.
    Może starszym hwk killerem spróbuj.

Najlepiej to zrób tak. Wywal wszystko, ściągnij najnowszego UFS'a zainstaluj go i daj lekarstwo w postaci hwk killera v2.1b. Rób to przy wyjętym hwk. Musi działać.
  • #9 2982821
    masakra_a
    Poziom 15  
    Jak patchowałem starszym HWK killerem to progamy nawet niechcialy sie wlaczyc. Aczy najnowszy UFS bedzie mi smigał na clonie tornado?
  • #10 2982830
    miszko83
    Poziom 18  
    Jak nie chciały się uruchamiać to znaczy, że złego HWK Killera zastosowałeś do wersji programów.
    Killer robi zawsze kopie. Wiec podmien na orygianly i spróbuj innym hwk killerem.

Co do wersji UFS'a to osobiście nie wiem, bo zapomniałem, że masz clona. Poszukaj na forum.
  • #11 2982896
    masakra_a
    Poziom 15  
    Wywaliłem wszystko, zainstalowalem od nowa UFS'a UFS_Suite_Setup_v03.01.000 i odrazu zpathowałem go HWK killerem V2.1b. Z UFS_DCTxBB5 dzieje sie tak samo. HWK zostaje wykryte bo sprawdzałem na ufs samsung i se. Czyli w sumie hwk jest juz mi w boxie zbedne. Ale jeszcze jakies pomysły ktoś ma?
  • #12 2983429
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    spróbuj tym programem
    Załączniki:
    • raazk for patched bb5.rar (123.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2983813
    masakra_a
    Poziom 15  
    karol0012 napisał:
    spróbuj tym programem

A jak go uruchomic? Kaspersky cos sie burzy jak go rozpakowałem.
    Jak go uruchamiam to wyskakuje taki błąd[/url]
  • #14 2983929
    karol0012
    Poziom 19  
    wyłącz antivira, skopiuj do katalogu z ufs-em i jazda ;)
    Powinno śmigać, gdyż miałem ten sam komunikat gdy chciałem działać na DctxBB5_14e i dopiero jak tego programiku użyłem to pięknie śmiga :D
  • REKLAMA
  • #15 2984414
    masakra_a
    Poziom 15  
    karol0012 napisał:
    wyłącz antivira, skopiuj do katalogu z ufs-em i jazda ;)
    Powinno śmigać, gdyż miałem ten sam komunikat gdy chciałem działać na DctxBB5_14e i dopiero jak tego programiku użyłem to pięknie śmiga :D

Antyvir wyłączony. Plik wypakowałem ale nie mozna go skopiowac bo niby dysk jest zapelniony chroniony przed zapisem lub plik jest aktualnie używany.
    Wypakowałem go w folderze .../nokia/phoenix i jest zaraz obok programów z BB5. Ale teraz czy ja mam go jakoś włączyć czy tylko tak zostawić?
    Bo zostawiłem go tak jak został wypakowany ale niestety nic nie pomaga.
    Ciagle taki sam błąd
  • #16 2984449
    karol0012
    Poziom 19  
    podłącz ufs-a, użyj opcji connect i potem write raskalizement
    :D
  • #17 2984616
    masakra_a
    Poziom 15  
    Sęk w tym że nie mam żadnej opcji podświetlonej do wyboru po connect. Tak jak bym nie miał dostępu

Ogólnie wygląda to tak: click
  • Pomocny post
    #18 3018023
    karol0012
    Poziom 19  
    sorka za zwłokęz odpowiedzią
    1. Wyłącz wszystkie programy związane z ufsem - szczególnie soft do flaszowania
    2. podłącz boxa pod usb
    3. odpal program
    4 . ma być tak:
    klikasz connect i write i śmiga :D
    Załączniki:
    • TornadoX - Jak naprawić błąd RASKALIZED FIRMWARE DETECTED? raskalized.JPG (85.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3018797
    matyjasz
    Poziom 17  
    Witam,
    Kolego Masakra_a, może być tak, że ten błąd jest spowodowany zbyt długą ścieżką do pliku. Spróbuj zmienić nazwę podkatalogu i samego pliku na krótszą i bez spacji. Czasami ten sam błąd wyskakuje przy próbie zainstalowania flashy dct3 dla tornada ze względu na to że były skompilowane dla środowiska z nazwami plików w formacie 8.3.
    Spróbuj zmienić nazwę, może pomoże.

pozdrawiam
    matyjasz
  • #20 3019215
    masakra_a
    Poziom 15  
    I sprawa załatwiona:

Co robiłem źle: Przy rozpakowywaniu tego programu nie wyłączyłem antyvira tylko zaznaczałem żeby pozwolił na rozpakowanie archiwum, a co z tego wyszło? Raskalized po rozpakowanu wyglądał jak program bez ikony jak by był uszkodzony i stąd te wyskakujące błędy. Dopiero teraz jak zobaczyłem na screena to zczaiłem że ma wygladać jak normalny program. Wyłączyłem antivira i wszystko poszło ok.

Bardzo wszystkim dziękuje! A szczególnie karol0012.

A teraz jeszcze takie coś:
    Pod DCTxBB5 v2.0.1 bedzie działać zakładka z BB5 na clonie? U mnie nie działa. Nie da sie zmienić modelu telefonu i zostaje automatycznie ustawione na 6630.
    Pod dctxbb5_14e_ zakładka już działa ze wszystkimi modelami.
  • #21 3020979
    karol0012
    Poziom 19  
    zgadza się pod bb5 1.4 e - botuje nokie z tej platformy - baaaarrdzo długo..;) a czy z bb5 2.01 - nie próbowałem jak spróbuje to napisze
    pozdrawiam
  • #22 3021358
    kozi14
    Poziom 11  
    sprobuj tym naprawialem tak kumpla tornado mial to samo
    Załączniki:
    • Box Repair TO NORMAL.rar (19.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z błędem "RASKALIZED FIRMWARE DETECTED" pojawia się podczas próby połączenia z klonem Tornado za pomocą oprogramowania UFS_Suite_Setup_v03.01.000 i modułu UFS_DCTxBB5. Użytkownik stosował różne wersje oprogramowania, w tym starszą DCTxBB5 1.4e, oraz narzędzia do patchowania HWK (HWK Killer v2.1b), jednak problem nie ustępował. Przyczyną błędu okazało się działanie antywirusa podczas rozpakowywania plików, co powodowało uszkodzenie plików i wyświetlanie komunikatu o raskalizowanym firmware. Po wyłączeniu antywirusa i poprawnym rozpakowaniu plików problem został rozwiązany. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z długością ścieżki do plików oraz konieczność instalacji i patchowania oprogramowania przy wyjętym HWK. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące działania zakładki BB5 w różnych wersjach DCTxBB5 – wersja 1.4e obsługuje więcej modeli, ale działa wolniej, natomiast wersja 2.0.1 ma ograniczenia na klonie Tornado.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA