logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować wentylator w piecu CO górnego spalania

Novaro 03 Wrz 2006 14:41 11116 12
  • #1 2982798
    Novaro
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem jak zamontować wentylator w piecu górnego spalania żeby można było palić miałem węglowym
    Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 2987910
    zielonypp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Najlepszym rozwiązaniem jest podłączyć go do dźwiczek popielnika. Tylko nie zapomnij o wyłączniku temperaturowym, bo wodę zagotujesz...:D
  • Pomocny post
    #3 2991039
    werk
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie zapomnij też zamontować za wentylatorem takiej "klapki"która zamyka ciąg kiedy wentylator nie pracuje.Kiedy wentylator ruszy,wytworzy pewne ciśnienie i uniesie klapkę i doprowadzi powierze do paleniska.
  • Pomocny post
    #4 2991242
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Kolega zapomniał że popielnik jest na dole pieca . P roponuję aby wykonać specjalny wkład z podstawą i rurą pionową która ma nawiercone otwory doprowadzające powietrze na górną częśc paleniska bo jak sasypiesz go miałem to powietrze nie przeciśnie się do gornego spalania .Możesz zastosować gotowy układ dmuchawy ze sterownikiem temperatury inadmuch skierować od góry .Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 2991985
    zielonypp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeżeli dasz taką rurę, to powietrze przez nią pójdzie prosto do komina, niewiele pomagając w spalaniu.Chodzi chyba bardziej o to aby wspomóc ciąg kominowy (bo powietrze przy miale węglowym napotka większy opór) i polepszyć spalanie, ale może się mylę.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2993417
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Tak jak napisał transoptor. Kilka lat temu montowałem silniki do nadmuchu do dużych pieców miałowych.Nadmuch był od góry silnikiem 0,3kW z płynną regulacją obrotów sterowany przez sterownik.Pozd
  • #7 2996789
    Novaro
    Poziom 2  
    Witam wszystkichi dzieki za sugestie własnie testuje piec ale już mam kłopot a mianowicie :Wentylator zamontowałem w drzwiczkach dodatkowo od paleniska wspawałem rure około cal może troszke ponad ale nie wierciłem otworów tylko koniec nakierowałem na palenisko rozpaliłem i zaczęły się kłopoty.
    Pali się jak dotad bez zastrzezeń choć chyba za szybko się wypala ale piec nie był zasypany całkowicie tylko tak około 15 kg miału może nawet nie tyle zważe to odpowiem dokładnie ale to będzie istotne później.
    Oto problem
    Sterownik nastawiłem na 75 pompe na 70 i po drugim cyklu czyli załączeniu dmuchawy zagotowałem wode w piecu,choć poza czujnik wskazał po wyłączeniu wentylatora 85 . Co można zauważyć gołym okiem po wyłączeniu dmuchawy pompa zaczyna podawać wodę o około 14 stopni cieplejszą czujnik temperatury mam zamontowany na rurze zaraz przy wyjściu z pieca ale jest jeszcze termometr w dalszej częsci instalacji który zawsze wskazuje tak mniej więcej o 10 st mniej ale tak było także przy normalnym paleniu dom pamięta chyba jeszcze czasy wojny więc wiecej wam nie pisze jak to wygląda .
    Martwi mnie to ze przy układzie 60 stopni kiedy wszystko jest ok mogę nie dogrzac zimą domu term w dalszej części wskazuje 50 tak z doświadczenia wiem ze w mrozy powinienem mieć jakieś 70 st na tym termometrze żeby było ciepło w domu
    Poradźcie co można ewentualnie z tym tematem zrobić
  • #8 2998099
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    A gdzie masz zainstalowany czujnik temperatury?W tych piecach o których pisałem wyżej czyjnik włożony był do wspawanej mufki na górze pieca w płaszczu wodnym.Mufka zalana była olejem do połowy wysokości.
  • #9 3002107
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    A jak wygląda sprawa samej instalacji?
    Czy jest pompa czy tylko grawitacja?
    Wygląda to tak jak by instalacja nie odbierała ciepła z kotła.
  • #10 3003065
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Sterownik nastawiłem na 75 pompe na 70 i po drugim cyklu czyli załączeniu dmuchawy zagotowałem wode w piecu,choć poza czujnik
    wskazał po wyłączeniu wentylatora 85 .

Potym opisie Novaro chba jest.
  • #11 3003124
    Novaro
    Poziom 2  
    Tak jak pisałem czujnik zamocowany jest na rurze zaraz przy wyjsciu z pieca nie mam możliwości usadowienia go bezpośrednio w płaszczu wodnym ponieważ musiałbym przerabiac piec nie ma w nim miejsca na termometr kiedyś był ale coś podobno ciekło i zaspawali. Pompa oczywiście też jest tyle ze na wyjściu z pieca i to mi nie pasuje na moje powinna być na powrocie

Dodano po 2 [minuty]:

Zbyszku_64 nie rozumiem twojej ostatniej odpowiedzi
  • #12 3003517
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Umieszczenie czujnika i nastawy na sterowniku mogą być powodem gotowania wody.
    Napisz dlaczego ustawiłeś załączenie pompy dopiero przy 70st?
    Ustaw aby się załączała np. przy 50st. wtedy unikniesz gotowania wody.
    Poza tym jeżeli czujnik jest przylgowy to po prostu wsuń go gdzieś pod blachę i wełnę(obudowę) kotła.

Pompa może być umieszczana zarówno na powrocie jak i na zasilaniu, nie ma to znaczenia dla poprawnej pracy instalacji.
    Sprawdź jeszcze filtr przed pompą czy nie jest zabrudzony.
  • #13 7410372
    marcelijan
    Poziom 2  
    panowie podaje sprawdzony montaż
    należy zamontować z obu stron boków paleniska najlepiej profile stalowe 20x50 mm muszą być przyspawane wystarczy punktowo na całej długości na środku bocznych ścian paleniska, przed montażem wywiercić rzędowo po 3 otwory f5 na całych długościach profili otwory na zewnętrznych ściankach rzędy co 5 cm góry profili zamknąć denkami bardzo ważne .Długość profili od rusztu do samej góry paleniska Rady z rurami to rozwiązania fatalne przepalają się w bardzo krótkim czasie .Sprawdzone na własnej skórze.Przyspawanie profili do boków ścian boczny paleniska to kontakt z chłodzonymi bokami to jest gwarancją że się nie przepalą Zastosowałem w piecu opalanym miałem palenie od góry. Marcelijan

Dodano po 9 [minuty]:

Wentylator zamontowałem w klapie do popielnika sterowanie temperatury kupiłem elektroniczny sterownik do pieców na paliwo stałe razem z wetylatorem wszystko chodzi jak lala .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy montażu wentylatora (dmuchawy) w piecu centralnego ogrzewania górnego spalania, przeznaczonego do palenia miałem węglowym. Zaleca się podłączenie wentylatora do drzwiczek popielnika z zastosowaniem wyłącznika temperaturowego, aby zapobiec zagotowaniu wody. Ważne jest również zamontowanie klapki za wentylatorem, która zapobiega cofaniu się ciągu kominowego, otwierając się pod wpływem ciśnienia generowanego przez wentylator. Wskazano, że powietrze musi być doprowadzone do górnej części paleniska, co można osiągnąć przez specjalny wkład z rurą pionową z otworami, gdyż bez tego powietrze nie dotrze efektywnie do strefy górnego spalania. Montaż dmuchawy od góry z silnikiem o mocy około 0,3 kW i płynną regulacją obrotów sterowaną termostatem jest sprawdzonym rozwiązaniem. Problemy z gotowaniem wody w instalacji wynikają często z nieprawidłowego umieszczenia czujnika temperatury i niewłaściwych nastaw sterownika (np. za wysokie temperatury załączania pompy). Czujnik powinien być umieszczony w mufce w płaszczu wodnym pieca lub przynajmniej pod blachą i izolacją kotła. Pompa obiegowa może być zamontowana zarówno na zasilaniu, jak i powrocie instalacji, ale ważne jest, aby instalacja odbierała ciepło z kotła i nie miała zabrudzonych filtrów. Alternatywnie, montaż wentylatora w klapie popielnika z elektronicznym sterownikiem temperatury zapewnia stabilną pracę. Zaleca się także montaż stalowych profili z otworami na bokach paleniska, przyspawanych punktowo, co zapobiega przepalaniu się elementów i poprawia dopływ powietrza do górnego spalania. Rozwiązania z rurami doprowadzającymi powietrze bezpośrednio do paleniska są mniej trwałe i mogą prowadzić do szybkiego przepalania się elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA