logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można w jakiś sposób zastąpić mostek prostowniczy?

zajczyk 05 Wrz 2006 13:08 5093 8
REKLAMA
  • #1 2988953
    zajczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ostatnio uruchamiałem urządzenie z zasilaczem pobierającym średnio 10-20A w czasie normalnej pracy. Ze względu na to że użyty był transformator z pojedyńczym uzwojeniem musiałem posiłkować się sie mostkiem prostowniczym GBU XXX 35A w metalowej obudowie. A że akurat był gorący lipcowy dzięń, a radiator niezbyt duży więc przy organoleptycznym sprawdzaniu temperatury doznałem dosyć niemiłych wrażeń.
    Przemyślając moje postępowanie w pózniejszym okresie doszedłem do wniosku że przy niewielkim napięciu wyjściowym 12V straty napięcia na mostku 1,5V obniżaja o ponad 10% sprawność całego urządzenia.

Czy możnaby zamiast zwykłego mostka prostowniczego użyć dwóch odpowiednio otwieranych w zerze tranzystorów mosfet?. Coś takiego jak w przetwornicach impulsowych gdzie diode wrotną zastępuje się mosfetem. Niech ktoś mnie oświeci bo niespotkałem sie jeszcze z takim rozwiązaniem a chyba przyznacie że przy odpowiednich tranzystorach straty byłyby minimalne.
  • REKLAMA
  • #2 2989044
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Oczywiście można zastosować prostownik synchroniczny, ale dla 50Hz nie stosuje się z powodu zbyt dużego prądu ładowania kondensatorów w szczycie sinusoidy. Tak więc średni prąd 20A daje impulsy ładujące 100A i obawiam się że byłby problem z dostaniem odpowiednich mosfetów. Praktycznie to trzeba zrobić PFC po stronie wtórnej żeby zastosować prostownik synchroniczny co raczej komplikuje układ do tego stopnia że lepiej zrobić przetwornicę impulsową w której można zastosować mostek synchroniczny bez problemu.
  • #3 2989049
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Wcale nie takie minimalne. MOSFETy w prostowniku synchronicznym pracują inwersyjnie a charakterystyki i parametry gwarantowane przez producenta dotyczą pracy przy normalnej polaryzacji.
    Na Twoim miejscu przemyślałbym mostek na diodach Schottky - zawsze to ok. 2-krotnie niższe straty.
  • REKLAMA
  • #4 2989140
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Tez się do prostownika na Mosfetach "przymieżałem" - zniecheciła mnie konieczność zasilania napięciem większym niż to prostowane, co w moim przypadku byłoby trudne np taki schemacik
    końcy poprzestałem na duodiodach wyjętych z ATX'a 300W (schottky) 15A powinno ci wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #5 2989141
    zajczyk
    Poziom 13  
    No to chyba skończył sie kolejny "złoty pomysł".
    O diodach szotkiego myślałem ,miałem nawet kilka podwójnych z zasilacza ATX ale one wszystkie były w układzie ze wspólną katodą a te ze wspólną anodą dla drugiej połówki to trudno dostać, z pojedyńczych z kolei wyszło by za drogo bo za ta cenę u mnie w mieście to taniej byłoby kupić kupić trzy mostki.
    Po dodaniu wentylatora i z trochę większym radiatorem wszystko wróciło do normy
  • REKLAMA
  • #6 2989192
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    W sumie potrzebujesz 3 sztuki :D
  • #7 2989212
    zajczyk
    Poziom 13  
    W sumie tak, ale nie chciało mi się wszystkiego od nowa rozgrzebywać, a całość miała przedewszystkim estetycznie wyglądać. Z tego co pamietam to rzeczywiście dwie pary diód były takie same (5V,3,3V) ale trzecia dla linii 12V była już inna (dwie z wyprowadzeniami osiowymi zlutowane na wspólnym uchwycie przykręconym do radiatora)
  • #8 2992548
    zajczyk
    Poziom 13  
    Jeszcze tylko zapytam o dwa szczególy. Z tego co wiem to w teorii gdyby mosfety nia miały wewnętrznej diody to nie miałoby znaczenia która końcówka jest drenem a króra żródłem. Ale w jakim stopniu w praktyce charakterystyki inwersyjne tranzystora są gorsze od tych kiedy tranzystor pracuje w normalnych warunkach. Czy inna jest wtedy rezystanja kanału i pojemności?
    Dlaczego Dar. El pisze że gdyby po moim mostku znajdowała się przetwornica impulsowabyła to wtedy mógłbym użyć mostka synchronicznego?
  • #9 2992883
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Prostownik synchroniczny możesz zastosować dla 50Hz tylko wtedy gdy ograniczysz pobór prądu (rozłożysz go w czasie). PFC jest po to aby pobierać prąd sinusoidalnie więc ogranicza amplitudę prądu i mostek synchroniczny miał by sens. Ale PFC jest na tyle skomplikowane że lepiej ominąć trafo na 50Hz i od razu robić przetwornicę z 230 a tam po stronie wtórnej możesz zastosować prostownik synchroniczny bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zastąpienia tradycyjnego mostka prostowniczego GBU XXX 35A w zasilaczu o prądzie 10-20A przez prostownik synchroniczny z tranzystorami MOSFET. Zwrócono uwagę, że przy częstotliwości 50Hz prostownik synchroniczny jest problematyczny ze względu na duże impulsy prądu ładowania kondensatorów (nawet do 100A), co utrudnia dobór odpowiednich MOSFET-ów. Ponadto MOSFET-y pracujące inwersyjnie mają gorsze parametry niż w normalnej polaryzacji, co ogranicza efektywność takiego rozwiązania. Alternatywnie rekomendowano zastosowanie diod Schottky, które oferują około dwukrotnie niższe straty napięcia niż standardowe diody prostownicze. Jednak dostępność diod Schottky o odpowiedniej konfiguracji (wspólna anoda lub katoda) może być ograniczona, a koszt pojedynczych elementów wysoki. W praktyce, przy braku możliwości zastosowania prostownika synchronicznego, lepszym rozwiązaniem jest poprawa chłodzenia mostka prostowniczego lub zastosowanie przetwornicy impulsowej, gdzie prostownik synchroniczny jest łatwiejszy do implementacji. Wskazano również, że zastosowanie PFC (Power Factor Correction) po stronie wtórnej transformatora mogłoby umożliwić efektywne użycie prostownika synchronicznego, jednak znacznie komplikuje to układ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA