logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez caro+ 16gli 1998bosch monowtrysk z LPG-strzały

Łukasz R 06 Wrz 2006 19:01 1674 7
REKLAMA
  • #1 2993795
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Witam, postaram się opisać problem jak najdokladniej.
    Zaczelo się od rozregulowania obrotów na biegu jałowym (500 do 1500 obr/min) przy jednoczesnym miganiu kontroli "C E" Usterka pojawiła się podczas jazdy na gazie, po przełączeniu na benzynę wszystko było ok, do poniedziałku. W poniedziałek problem przeniosł sie również na benzynę. Dodatkowo od samego początku zauważyłem strzały w układ wtryskowy, występują podczas dodawania gazu zarówno na benzynie jak i na LPG. Komputer nie rejestruje zadnych błędów wszystkie połączenia przeczyszczone, świece i kable WN zmienione. Wystąpił również problem podczas diagnozy na komputerze, kontrolka "C E" która powinna się świecić cały czas migała czasami ale tylko podczas skoków obrotów, koputer sam wychodził z programu, a na koniec zostało bezpowrotnie zerwane połączenie, mechanicy kazali zostawić samochód w warsztacie, bo to napewno nie komputer tylko jakaś pierdoła, ale jeśli nie komputer to dlaczego nie nawiązuje połączenia z komputerem stacjonarnym??
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2993825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2993861
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Kable wymieniałem na nowe, od tego zacząłem, fakt stare były w nienajlepszej kondycji, natomiast nowe sprawdzałem jeszcze dzisiaj
  • Pomocny post
    #4 2994200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2994354
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Jutro to sprawdzę, świece mam standardowe iskry, przerwę między elektrodami 0,8 ustawiałem podczas montażu, Co do cewki, to myślałem o tym jednak szczerze mówiąc niewiem jak się zabrać do sprawdzenia (przekarzę sprawę Tacie, on jest w tym lepszy). Martwi mnie tylko to strzelanie w ukladzie wtryskowym, po odkręceniu pokrywy filtra, podczas dodawania gazu pojawia się tam płomień tzn jest wybuch, znacznie mniejszy niż w ukladach gaźnikowych, ale jednak jest. Czy to może być spowodowane uszkodzeniem cewki, a może jednak zawory lub rozrząd, bądź czujnik położenia wału korbowego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2995122
    Dzemek
    Poziom 12  
    Witam!
    Strzały te raczej pochodzą od cewki zapłonowej, chodź gdy pasek rozrządu przeskoczy przestawi się zapłon i też będzie taki objaw. Zaś czujnik położenia wału miał by objaw że samochod nie palił by, ale możesz zmierzyc go omomierzem i sprawdź czy nie zarósł brudem od spodu.
  • REKLAMA
  • #7 2995400
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Zatem mam pytanko dotyczące sprawdzenia cewki, czy mógłbym prosić o parametry jakie powinna ona posiadać i opis sposobu pomiaru? Wiem że najprościej jest wymienić na nową, ale niechcę wymieniać wszystkiego po kolei
    PS mogłem pozostać przy polonezie z 1989r tam sobie wszystko sam robilem, a tutaj od nowa się uczę
  • #8 2997098
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Usterka usunięta, winna była cewka zapłonowa, brak iskry na czwartym cylindrze. Po wstawieniu nowej jak ręką odjął, pojeżdzę jeszcze troszkę i poobserwuje go, ale od razy widać że to było to. Dziś już był problem z odpaleniem, a o jeździe pod górkę nie było mowy, szarpnięcia i strzały towarzyszyły mojej przeprawie przez miasto
    Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    Ps. Elektrit, szczególne podziekowania, to juz drugi raz dostałem świetną poradę, dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro+ 16GLI z 1998 roku wyposażonym w Bosch Monowtrysk pojawił się problem z niestabilnymi obrotami biegu jałowego (500-1500 obr/min) oraz migającą kontrolką "C E". Usterka początkowo występowała tylko na LPG, następnie przeniosła się również na benzynę. Dodatkowo podczas dodawania gazu pojawiały się strzały w układzie wtryskowym, widoczne jako wybuchy pod pokrywą filtra powietrza. Komputer diagnostyczny nie rejestrował błędów, a połączenie z nim było niestabilne i ostatecznie zerwane. Po weryfikacji i wymianie kabli zapłonowych oraz świec, problem nadal występował. Analiza wskazała na uszkodzoną cewkę zapłonową, która powodowała zły odbiór wysokiego napięcia i resetowanie jednostki Monomotronic. Po wymianie cewki zapłonowej na nową problem ustąpił – zniknęły strzały, niestabilne obroty oraz problemy z odpalaniem i jazdą pod górę. Zalecane było także sprawdzenie stanu paska rozrządu i czujnika położenia wału korbowego, jednak główną przyczyną okazała się cewka zapłonowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA