logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz - brak check engine, immo działa, pompa paliwa nie działa, co sprawdzić?

chmiel28 08 Wrz 2006 21:19 3914 7
REKLAMA
  • #1 3001107
    chmiel28
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Samochód w trakcie jazdy zgasł i nie odpalił już więcej. Po włożeniu kluczyka gasnie dioda security ale nie działa pompa paliwa i nie zapala sie check engine. Co najpierw sprawdzić? Klema została zdjęta na ok. 5 min i bez zmian. Padł Immobilizer a może ECU?
  • REKLAMA
  • #2 3001126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3001153
    chmiel28
    Poziom 13  
    A gdzie znajduje sie ten sterownik?
  • #4 3001253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3001278
    Władekh
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    W tych sterownikach lubią padać układy sterujące pompą i resztą.

Dodano po 29 [sekundy]:

W tych sterownikach lubią padać układy sterujące pompą i resztą.
  • REKLAMA
  • #6 3001418
    chmiel28
    Poziom 13  
    Jak w okolicach sprzęgła to mogłem coś sam zepsuć z wiązkami kabli niedawno bowiem montowałem centralny zamek i może coś popsułem z kablami. Jutro sprawdzę. Na razie dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #7 3001455
    zibi2033
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli masz instrukcję eksploatacji Matiza to tam pisze, jak możesz sam zdiadnozować usterkę. Są podane również kody usterek, jakie odczytasz z cheka, po zmostkowaniu konektorów w gnieżdzie diagnozowym, umieszczonym pod schowkiem na wysokości prawego fotela. Sprawdzałem DZIAŁA.
    Pozdrawiam Zbigniew.
  • #8 3003151
    chmiel28
    Poziom 13  
    Przepraszam za zamieszanie już autko działa powodem był spalony bezpiecznik od komputera. Dlatego immo działało ale nie działał Komputer co skutkowało brakiem świecenia check engine. Był tak przepalony że nie zauważyłem tego od razu. Pozostaje pytanie dlaczego się spalił?

Podsumowanie tematu

✨ Samochód Daewoo Matiz zgasł podczas jazdy i nie odpalił ponownie. Po włożeniu kluczyka gasła dioda security, jednak nie działała pompa paliwa ani kontrolka check engine. Pierwszym krokiem było sprawdzenie zasilania sterownika silnika, który znajduje się pod konsolą, w okolicy zegarów i nad pedałem sprzęgła. W sterownikach tych często ulegają awarii układy sterujące pompą paliwa. Możliwe było również uszkodzenie wiązek kabli, zwłaszcza po montażu centralnego zamka. Diagnostykę ułatwia instrukcja eksploatacji Matiza, która opisuje sposób odczytu kodów usterek poprzez zmostkowanie konektorów w gnieździe diagnostycznym pod schowkiem przy prawym fotelu. Ostatecznie problemem okazał się przepalony bezpiecznik komputera silnika, co powodowało brak działania pompy paliwa i braku sygnału check engine, mimo że immobilizer działał poprawnie. Przyczyna przepalenia bezpiecznika pozostaje nieustalona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA