logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

New Alaska + punto. Macie jakiś pomysł jak to zamontować?

grab1 10 Wrz 2006 21:20 2006 7
REKLAMA
  • #1 3007435
    grab1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witajcie!!
    Mam Punto 1 i chciałbym zamocować na nim New Alaskę Presidenta. I tu się zaczynają dla mnie schody:
    1. nie bardzo mam chęć wiercić blachę...
    2. z tego co tu czytałem magnes to porażka..
    3. uchwyt bagażnikowy wyjdzie chyba za nisko...
    Macie jakieś pomysły?
    Aha radio to Uniden 520.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3007647
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    A nie dałoby się dać uchwytu na poziomej poprzeczce na klapie bagażnika? Jakbyś dał uchwyt niżej, to może też nie byłoby tragicznie. Zdarza mi sie montować uchwyty dość nisko (np. okolice lamp) i czasem nieźle to działa.
  • #4 3007835
    jm1964
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Cześć
    podczepię się do wątku ;) też czeka mnie ten problem - najbardziej podoba mi sie pomysła SP5IT - antena w dziurze po UKF - Michał, moze masz jakiś wypróbowany patent na antenę do radia? ktoś pisał "alumka 11cm" lub ktoś inny na szybę boczną lub na przednia - ale znowuż problem jak szyba ogrzewana, bo druciki ekranują - trochę-m skołowan zaiste.... mógłbyś polecić wypróbowane rozwiązanko?
    BTW jaka dobra antena CB w dziurę w dachu, żeby wygladała "cywilnie" i nie rzucała się w oczy (tj bez cewek w pleksie napisów i mozliwie krótka :) - radio planuję Uniden 520 do wykorzystania głownie jako "antymisiek"
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3007917
    grab1
    Poziom 12  
    SP5IT napisał:
    Zamiast anteny od radia.
    Michał
    myślałem nad tym, ale już radiowa gwiżdże i muszę ją mocno pochylić to co będzie z takim batem?
    Znalazłem coś takiego jak antena typu Triflex, co o tym mślicie?
    wiem, że jak coś jest do wszystkigo to jest do niczego :D, ale może w tym wypadku sie mylę?
  • REKLAMA
  • #6 3009840
    jm1964
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Znalazłem wątek o tej antenie - raczej pozytywny. Zarzuciłem "triflex" na allegro - cisza. Zarzuciłem na google - jest jeden sklep internetowy ale chwilowo nie ma... Na stronie sirio nie ma... Czyżby juz nie produkowali? ale z linku w wątku na forum do strony sirio się otwiera... Ki czort? Wie ktoś gdzie ono kupić?
  • #7 3009970
    grab1
    Poziom 12  
    jm1964 napisał:
    Znalazłem wątek o tej antenie - raczej pozytywny. Zarzuciłem "triflex" na allegro - cisza. Zarzuciłem na google - jest jeden sklep internetowy ale chwilowo nie ma... Na stronie sirio nie ma... Czyżby juz nie produkowali? ale z linku w wątku na forum do strony sirio się otwiera... Ki czort? Wie ktoś gdzie ono kupić?

na alledrogo jest tutaj: http://www.allegro.pl/item125442595_cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_900_nowa_f_ra_vat.html ,ale nie sądzę aby to była rewelka, już sam wymiar ( 0,5 metra, z tego co pamietam) budzi wątpliwości...
    Jutro mam dostać uchwyt bagażnikowy, będę kombinował, żeby nie ta szyba na całej szerokości klapy to nie byłoby problemu...
  • #8 3010951
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Ja zamontowałem Lemm'a AT 900 w miejscu oryginalnej anteny radiowej UKF. Jako antenę UKF zamontowałem obcięty na wymar bat pomiedzy lusterkiem wstecznym a deską rozdzielczą przy szybie. CB gra i radio gra. Antena CB 80cm zestroiła się dobrze i jest wystarczająca - masa robi swoje. Cewkę obkurczyłem koszulką termokurczliwą. Całość trochę pomalowałem farbą. Nie wygląda to idealnie i o to chodzi żeby nie rzucała się w oczy. Motylek zamieniłem na nakrętkę i skróciłem śrubę mocującą w przegubie. Dzięki temu zostawiam auto bez zdejmowania anteny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy montażu anteny CB New Alaska President na samochodzie Fiat Punto I bez wiercenia karoserii. Użytkownik rozważa różne metody montażu, w tym uchwyt bagażnikowy, który może być za niski, oraz montaż na poziomej poprzeczce klapy bagażnika lub w miejscu oryginalnej anteny UKF. Wątpliwości budzi skuteczność magnesu oraz wpływ pochylenia anteny na jakość sygnału. Pojawia się propozycja anteny Sirio Triflex, jednak jest trudno dostępna i budzi wątpliwości ze względu na długość 0,5 m. Jeden z uczestników opisuje montaż anteny Lemm AT 900 w otworze po antenie UKF oraz zastosowanie obciętego bata UKF wewnątrz pojazdu, co zapewnia dobre działanie CB i radia. Wskazano również problemy z montażem anteny na szybie bocznej z powodu ogrzewania i ekranowania drucikami. Radio używane w zestawie to Uniden 520.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA