logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu pilota do komputera i programu do obsługi

jabel 16 Lip 2002 00:58 2650 7
REKLAMA
  • #1 26264
    jabel
    Poziom 12  
    ma ktoś schemat pilota do kompa + program do obsługi,albo jkakieś linki......www.
  • REKLAMA
  • #2 26321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 26372
    jabel
    Poziom 12  
    miałem ten schemat już wykonany i ten program, ale mi nie działało, masz może coś innego? ???

pozdrawiem,dzięki
  • REKLAMA
  • #4 26377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 26722
    Andrz3j
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Często problem ludzie maja ze skonfigurowaniem tego urządzonka i Girdera, ja zrobiłem m.in dla kolesi tez juz kilka takich układów (moge odstapić) i wszystkie działaja, nie mam przy sobie schematu, jednak jest on troszkę inny , ma o jeden kondensator mniej z tego co pamiętam...
  • #6 26766
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jako programu można użyć także WinLirc-a. Ma mniej opcji niż Girder, ale przez to jest łatwiejszy w konfiguracji dla początkujących.
    Nie zawsze jest to zadanie łatwe - przynajmniej ja musiałem ustawiać to wiele razy.
    Przede wszystkim to trzeba wgrać plug-in'y do programów, które chce się obsługiwać z tego pilota.
  • #7 41117
    Broki
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Właśnie zrobiłem odbiornik taki jak na rysunku u <marky'ego> Działa idealnie z Gilderem.
  • #8 184446
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1484
    U mnie to działa wg schematu z girdera, ale besz plugina nic się nie zrobi (schemat jest w helpie od plg) jedyna rzecz co trzeba zmienić to pin odbioru danych bodaj nie DTR. można też zamienić kable we wtyczce

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu pilota do komputera oraz programów do jego obsługi. Proponowany odbiornik oparty jest na kodzie RC-5 (36 kHz), a nadajnik może być dowolnym pilotem zgodnym z tym kodem. Jako oprogramowanie polecane są Girder oraz WinLirc – Girder oferuje więcej funkcji, ale jest trudniejszy w konfiguracji, natomiast WinLirc jest prostszy dla początkujących. Wskazano konieczność instalacji odpowiednich plug-inów do obsługi programów sterowanych pilotem. Schematy pilota i odbiornika były publikowane m.in. w Elektronice Praktycznej, w tym wersje dedykowane do sterowania WinAmpem. Problemy użytkowników często wynikają z nieprawidłowej konfiguracji pinów odbioru danych (np. DTR) oraz braku plug-inów. Jeden z użytkowników potwierdził działanie odbiornika według schematu z Girdera, z drobnymi modyfikacjami w układzie (np. liczba kondensatorów). Linki do archiwów Elektroniki Praktycznej oraz strony Girdera są polecane do poszukiwania schematów i oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA