Cześć,
Odbiornik wyglada tak jak na załączonym rysunku. Nadajnik to dowolny pilot z kodem RC-5 (nA 36 kHz-ach). Program to chociażby GIRDER (szukaj na necie).
Załączniki:
sch.gif(10.08 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
a ściągałeś plug-in do tego schematu ??? na stronie girdera był. ja co prawda tego schematu nie testowałem W Elektronice Praktycznej były 2 schematy pilota do WINAMP'a (oba na kodzie RC-5 bodzaj). Był też odbiornik kodu, podłączany do portu szeregowego. Chodził z pilotami RC-5 i Sony. Poszukaj słowa "pilot" na stronie
http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/archiwum_ep.html albo na stronie EP (w archiwum)
www.ep.com.pl
Często problem ludzie maja ze skonfigurowaniem tego urządzonka i Girdera, ja zrobiłem m.in dla kolesi tez juz kilka takich układów (moge odstapić) i wszystkie działaja, nie mam przy sobie schematu, jednak jest on troszkę inny , ma o jeden kondensator mniej z tego co pamiętam...
Jako programu można użyć także WinLirc-a. Ma mniej opcji niż Girder, ale przez to jest łatwiejszy w konfiguracji dla początkujących.
Nie zawsze jest to zadanie łatwe - przynajmniej ja musiałem ustawiać to wiele razy.
Przede wszystkim to trzeba wgrać plug-in'y do programów, które chce się obsługiwać z tego pilota.
U mnie to działa wg schematu z girdera, ale besz plugina nic się nie zrobi (schemat jest w helpie od plg) jedyna rzecz co trzeba zmienić to pin odbioru danych bodaj nie DTR. można też zamienić kable we wtyczce
Dyskusja dotyczy schematu pilota do komputera oraz programów do jego obsługi. Proponowany odbiornik oparty jest na kodzie RC-5 (36 kHz), a nadajnik może być dowolnym pilotem zgodnym z tym kodem. Jako oprogramowanie polecane są Girder oraz WinLirc – Girder oferuje więcej funkcji, ale jest trudniejszy w konfiguracji, natomiast WinLirc jest prostszy dla początkujących. Wskazano konieczność instalacji odpowiednich plug-inów do obsługi programów sterowanych pilotem. Schematy pilota i odbiornika były publikowane m.in. w Elektronice Praktycznej, w tym wersje dedykowane do sterowania WinAmpem. Problemy użytkowników często wynikają z nieprawidłowej konfiguracji pinów odbioru danych (np. DTR) oraz braku plug-inów. Jeden z użytkowników potwierdził działanie odbiornika według schematu z Girdera, z drobnymi modyfikacjami w układzie (np. liczba kondensatorów). Linki do archiwów Elektroniki Praktycznej oraz strony Girdera są polecane do poszukiwania schematów i oprogramowania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.