logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena FM do wieży Panasonic poprawi odbiór radia?

rekin01 17 Wrz 2006 20:33 16852 12
REKLAMA
  • #1 3030026
    rekin01
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Kupiłem dziś wieże Panasonica,niestety u mnie w domu slabiutko odbiera radio.Jaką antenę powinienem dokupić?Ta która jest w zestawie to kawałek drucika.Na niei raczej działać nie będzie.Prosze o porady.
  • REKLAMA
  • #2 3030089
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Napisz dokładniej co kupiłeś ?Wieża powinna mieć gniazdo antenowe do podłączenia zewnętrznej anteny,podaj symbol sprzętu (jakieś foto),gdzie mieszkasz.To są dość ważne informacje :D
  • REKLAMA
  • #3 3030132
    rekin01
    Poziom 16  
    Jest to Panasonic SC-AK640.Ma ztyłu na obudowie gniazdo do zewnętrznej anteny FM i AM.
    Załączniki:
    • Jaka antena FM do wieży Panasonic poprawi odbiór radia? AK640.jpg (6.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3030181
    MIET00900
    Poziom 11  
    Czasami wystarczy odbiornik przenieść w inne miejsce .Antena ta powinna wystarczyć ,można ją przedłużyć.
  • REKLAMA
  • #5 3030207
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Jeżeli jest gniazdo antenowe to jaki masz problem?Tu masz link do stronki z rozgłośniami radiowymi http://nadaje.com/czestotliwosci.php Pomoże ci w doborze odpowiedniej anteny (nie napisałeś gdzie mieszkasz) Potem allegro lub sklep R.T.V :D :D
  • #6 3030219
    rekin01
    Poziom 16  
    Inne miejsce nie wchodzi w grę.Na tej antenie nie będzie odbierać,to jest kawałeczek kabla,który zakłada się na bolec w środku gniazda.Chciałbym kupić jakąś mocniejszą,tylko nie bardzo wiem jaką,a nie chcę kupić jakiegoś bubla.
    Mieszkam na podkarpaciu,17 km od Łańcuta.
  • #7 3030393
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Proponuję wyprowadzić zwykły przewód na dach, np przez komin.
  • #8 3031372
    rekin01
    Poziom 16  
    Ten przewód powinien mieć jakieś zakończenie czy nic tam nie potrzeba montować?
  • #9 3032220
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 360
    taki przewodzik nigdzie z drugiej strony sie nie podlacza,koncowka drucika jest zatopiona w izolacji, zazwyczaj wystarcza odpowiednie jego rozpiecie, pionowo,poziomo,eksperymentalnie dobrane. jesli to za malo wypadaloby podlaczyc do gniazda koncentryk 75 om a z drugiej strony do gniazda kablowki,anteny tv lub radio- w starym systemie abonenckim w bloku, ew. do jakiejs po prostu anteny zamontowanej za oknem/na dachu - to extremum w miejscach o bardzo slabym sygnale, coraz mniej takich.... nad ew.zastosowaniem wzmacniacza dwa razy bym sie zastanowil, bo wzmocni on w jednakowym stopniu i sygnal i szum.
    ja mam na wsi w pracy wbita w parapet zwykla pretowa antene samochodowa, jak to bywalo w fiatach 125 na blotniku i po przejsciowce na zwykly koncentryk podlaczone do radmora.
    dodam jeszcze ze takie mini i mkrowieze nawet porzadnych firm maja tuner charakteryzujacy sie dosc niska czuloscia fm,wystarczy porownac ze zwklym unitrowskim 9100,merkurym,tosca, czy radmorem, nawet przenosne na teleskopowce sa najczesciej lepsze.
  • #10 3033082
    rekin01
    Poziom 16  
    Wszystko fajnie,ale ja dalej nie mogę słuchać radia.POtrzebuję jakijś konkretnej podpowiedzi jaką antenę kupić,mile widziana fotka.
  • #12 3033285
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    No własnie dotąd firme panasonic bardzo ceniłem poleciłem kumplowi zeby sobie kupił kino domowe panasonica ( nie chciał jakiegos high endu) wiec poleciłem mu zestaw panasonica z pchelkami . Wszystko oki odsłuchy naprawde o niebo lepsze w porównując urzadzenia podobnej klasy firm Sony Samsunga i innych.
    Natomiast zdziwienie mnie straszne wzięło gdy zaczelismy testować tuner w tym zestawie. Głowica w tym radiu nie ma żadnej czułosci jedyne co na tym mozna słuchać to radia Maryja :)
    Dziwie sie ,ze firma wypuszcza takie buble bo w końcu w tych czasach zaprojektować czułą głowice to nie problem do takiego sprzetu.
    co sądzicie o tym ????
    To było troche off topic :)
    Ale do rzeczy proponuje zastosować zewnętrzny dipol półfalowy dwie rurki miedziane 75cm pionowo miedzy nimi odstep 10mm do dolnej podłączyć mase koncentryka do górnej żyłę srodkową zamontować na wysięgniku za oknem lub na dachu sygnał sprowadzic dobrym koncentrykiem satelitarnym co by nie było na przyszłość problemów
    Pozdrawiam Michał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wieżę Panasonic SC-AK640, która ma słaby odbiór radia FM w domu na Podkarpaciu, 17 km od Łańcuta. Standardowa dołączona antena to jedynie kawałek przewodu, niewystarczający do poprawnego odbioru. Wskazano, że wieża posiada gniazdo do podłączenia zewnętrznej anteny FM/AM. Zalecane rozwiązania to zastosowanie zewnętrznej anteny dipolowej półfalowej (dwie rurki miedziane o długości około 75 cm, rozstaw 10 mm), montowanej na dachu lub za oknem, podłączonej dobrym kablem koncentrycznym 75 Ω. Alternatywnie można wyprowadzić przewód antenowy na dach, np. przez komin. Wskazano, że wzmacniacze sygnału należy stosować ostrożnie, gdyż wzmacniają również szumy. Podano link do anteny kierunkowej Yagi 3-elementowej jako przykład mocniejszej anteny radiowej. Dyskutowano także o antenie Sonus F z zasilaczem oraz jej wersji bez zasilacza, prosząc o opinię. Zwrócono uwagę, że tuner FM w wieży Panasonic ma niską czułość, co utrudnia odbiór, co jest problemem sprzętowym. Zalecane jest stosowanie anten zewnętrznych o dobrej charakterystyce i wysokiej jakości kabla koncentrycznego, aby poprawić odbiór sygnału FM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA