logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z niesformatowanych partycji HDD?

Glifiarz 18 Wrz 2006 01:56 1008 6
REKLAMA
  • #1 3030941
    Glifiarz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich!!
    Mam problem z partycjami na komputerze, wchodzę w mój komputer, wszystkie dyski są, ale 2 były podpisane, a teraz komputer podpisuje je jako dyski lokalne, nie mogę odczytać z nich danych
    Jak probuje wejść na te dyski, to wyskakuje komunikat, że dysk nie jest sformatowany i czy chce to teraz zrobić.
    Mam na tych dyskach 17 giga mp3 i kilkadziesiąt filmów i nie mogę zrobić formatu.
    Napiszcie co sie mogło stać, dodatkowo nie mogę włączyć skan-dysk i nie da sie go sprawdzić,
    ani odczytać danych dotyczących pojemności.
    Defragmentacja też nie działa.
    Czekam na info.
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu oraz post!

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3031074
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    podaj troche informacji która pomoże nas nakierować na problem.
    typy modele dysków, typ systemu operacyjnego, podłączenie dysków, kanały primary, secondary., typ tasmy połączeniowej.
    jakie były odczyty SMART-a.
  • REKLAMA
  • #4 3031087
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Pewnie jakieś badsectory Ci się pojawiły w kluczowych miejscach dysku. PRzenosiłeś go gdzies ostatnio ? Może zmarzł, zaparował, był narażony na pole magetyczne , może miałes jakas awarie zasilania ?
  • REKLAMA
  • #5 3031227
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    żeby zaoszczędzić ci czasu proponuje od razu wgrać program do odzyskiwania danych i nim ściągnąc co się da z dysku. Szkoda siębawić w przywracanie zawartości dysku. System pogubił tablice partycji i tyle co zostało to jego podział. (Tak na marginesie zapytam czy czasem nie zaczęły ci się tworzyć dziwne foldery z plikami o nazwie zaczynajacej się na CHK...) Acha zarezerwój sobie nocke na to!! Ja kiedyś odzyskiwałem 120 GB i wyłączyłem dopiero rano program kiedy skończył!! Powodzenia.!!!
  • #6 3031596
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    @JONATAN - w przypadku pogubienia tablicy partycji, bardzo skuteczny jest TestDisk, o którym pisałem parę postów wyżej.
    Ja miałem przypadek, że po zaniku zasilania poleciały na dysku tablice. A na dysku praca kontrolna. Program bez problemu sobie poradził :)
    Oto i adres:
    http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Radziłbym od sprawdzenia wpierw tym programem.

Pozdrawiam
  • #7 3046805
    Glifiarz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Dzieki wielkie za stracony czas jaki poniesliscie pomagajac mi,nie malem jeszcze czasu tgo sprawdzic,ale na pewno sprubuje dzisiaj.

Pozdrawiam wszystkich i dzieki wielkie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dwoma partycjami HDD, które system operacyjny rozpoznaje jako niesformatowane, uniemożliwiając dostęp do danych (około 17 GB mp3 i kilkadziesiąt filmów). Próby uruchomienia narzędzi systemowych takich jak skan-dysk czy defragmentacja nie powiodły się, a informacje o pojemności dysków są niedostępne. W odpowiedziach zasugerowano, że mogło dojść do uszkodzenia tablic partycji lub wystąpienia bad sectorów, co mogło być spowodowane awarią zasilania, uszkodzeniem fizycznym lub innymi czynnikami środowiskowymi. Rekomendowano użycie programu TestDisk do odzyskania tablic partycji oraz specjalistycznego oprogramowania do odzyskiwania danych, które pozwoli na wydobycie plików bez formatowania dysku. Zwrócono uwagę na możliwość pojawienia się plików CHK jako efektu uszkodzenia systemu plików. Proces odzyskiwania może być czasochłonny i wymagać uruchomienia narzędzi na dłuższy czas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA